Σημαντικό κομμάτι της άσκησης πολιτικής αλλά και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος αποτελεί το κουτσομπολιό, με έρευνες να αναφέρουν ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες ακόμη και στον χώρο εργασίας.
Έρευνα του BBC, καταρρίπτει τη μέχρι σήμερα ψευδαίσθηση ότι το κουτσομπολιό αποτελεί ασήμαντη ή ακόμη και επικίνδυνη γυναικεία – αποκλειστικά- συνήθεια και αναδεικνύει τα οφέλη του, κυρίως, στον τομέα της εργασίας, τονίζοντας την ενίσχυση των συναδελφικών σχέσεων και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Παράλληλα, η εν λόγω έρευνα, αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, και την τάση των ανδρών να κουτσομπολεύουν στην εργασία τους. Ειδικότερα, όταν οι ίδιοι, στο πλαίσιο της έρευνας, ερωτήθηκαν κατά πόσο «ενδίδουν» στη συνήθεια αυτή απάντησαν με το εξής μοτίβο: «Δεν είμαι από αυτούς που κουτσομπολεύουν, αλλά…», και έπειτα, συνέχισαν να μιλούν εκτενώς για το πώς χρησιμοποιούν το κουτσομπολιό στρατηγικά και πολιτικά.
Μεταξύ άλλων, παρατηρήθηκε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που κουτσομπολεύουν είθισται να χαρακτηρίζονται ως «καλοί ακροατές» και «άτομα με καλές κοινωνικές δεξιότητες».
Ποια τα οφέλη στην εργασία
Σε γενικές γραμμές, παρόλο που το κουτσομπολιό μπορεί να θεωρηθεί μία συνήθεια τοξική, πολλές φορές μπορεί να αναδειχθεί ως ένας τρόπος αύξησης της συμπόνιας και της ενσυναίσθησης, ενώ άλλες φορές αποτελεί τρόπο να αναγνωριστούν οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος συνεργάτης μας.
Συχνά, ακόμη, το κουτσομπολιό αποτελεί ένα μέσο «εκτόνωσης», ένα μέσο έκφρασης συναισθημάτων, τόσο θετικών όσο και αρνητικών, ενώ, θεωρείται, παράλληλα, και ένας τρόπος συναισθηματικής αντίδρασης στην κοινωνική αδικία.
Το κουτσομπολιό μπορεί, ακόμη, να αποτελέσει τρόπο έκφρασης των ανησυχιών των εργαζομένων ότι εντός του χώρου εργασίας ενδέχεται να υπάρχουν φαινόμενα αντιδεοντολογικής ή αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς. Συνεπώς, αντιμετωπίζεται, συχνά, ως έγκαιρη προειδοποίηση ότι «κάτι δεν πάει καλά» – όπως, επί παραδείγματι, η ύπαρξη υποψιών ότι εντός του χώρου εργασίας υπάρχει περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης αλλά κανένας δεν μιλάει για αυτό.
Το κουτσομπολιό στη σύγχρονη πραγματικότητα
Το ξέσπασμα της πανδημίας βοήθησε, επίσης, στο να αναδειχθούν τα οφέλη του κουτσομπολιού. Πολλοί από τους χώρους εστίασης και εργασίας παρέμειναν κλειστοί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα σε πολλούς από τους εργαζομένους να λείψουν αυτές οι «μικρές συζητήσεις» που έκαναν με φίλους και γνωστούς, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων ή ακόμη και περιμένοντας στην ουρά για έναν καφέ.
Η επιστροφή στην κανονικότητα, με το τέλος της τηλεργασίας και την επιστροφή στα γραφεία, ανέδειξε τα οφέλη αυτών των ασήμαντων καθημερινών συζητήσεων, αποκαλύπτοντας το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι στιγμές κουτσομπολιού για την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών και της συνεργασίας.
Παράλληλα, το κίνημα #MeToo κατάφερε να αλλάξει, σε παγκόσμιο επίπεδο, τις αντιλήψεις που επικρατούν για τη συνήθεια του κουτσομπολιού. Κατέστησε περισσότερο οικεία στους εργαζομένους την «κουλτούρα του να μιλάς» και συνέβαλε στη δημιουργία περιβαλλόντων όπου οι εργαζόμενοι νιώθουν ασφαλείς να «μιλήσουν» χωρίς να φοβούνται μην τους κατηγορήσουν.
Μέσω της τάσης αυτής, το κουτσομπολιό σταμάτησε να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα. Αντιθέτως, ξεκίνησε να θεωρείται ένας τρόπος να αναδεικνύονται τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αποκαλύπτοντας, έτσι, δομικά προβλήματα σε περιβάλλοντα εργασίας, τα έχουν «κρυφθεί κάτω από το χαλί».
Πηγή: ot.gr