Σάββατο 19 Σεπ 2020 2:53      

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ : Η Ελλάδα περιμένει και φέτος τους επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες

ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής της τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδος - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας, με αντικείμενο την ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών ανταλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες που μας τιμούν κάθε χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση του διασυνοριακού τουρισμού και των μεταφορών, τομείς που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την οικονομική ανάκαμψη των χωρών της περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αμοιβαία άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, γεγονός που θα διευκολύνει την επανάληψη των ταξιδιών επιχειρηματιών, εργαζομένων και τουριστών. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ς από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Η Βόρεια Ελλάδα από Χαλκιδική, Πιερία, Θεσσαλονίκη, Θάσο , μέχρι και Ήπειρο, Σποράδες, Επτάνησα τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους βόρειους γείτονές μας (καταφθάνουν μερικά εκατομμύρια κάθε καλοκαίρι), που δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, όπως π.χ. οι Βρετανοί ή οι Σουηδοί, για να περάσουν ολιγοήμερες διακοπές ή και Σαββατοκύριακα σε κάποιες παραλίες μας.

Και μπορεί τα από Βορρά βαλάντια να μην είναι εφάμιλλα εκείνων των Γερμανών, των Αμερικανών ή, ακόμα περισσότερο, των Ρώσων μεγιστάνων, θα δώσουν όμως μια ανάσα ζωής σε επιχειρήσεις και καταλύματα, που αν δεν βάλουν στο ταμείο τους κάποια ευρώ, το πιθανότερο είναι τα περισσότερα εξ αυτών να κλείσουν.

Κινητικότητα

Ολα αυτά, βεβαίως, προϋποθέτουν ότι θα ανοίξουν σύντομα τα σύνορα και θα λειτουργήσει σχέδιο προστασίας της υγείας σε συνθήκες μαζικής παρουσίας λουομένων στις παραλίες και στα καταλύματα. Επ’ αυτού καταγράφεται κινητικότητα, αλλά το άνοιγμα αφορά ευρωπαϊκές και διμερείς αποφάσεις, δεδομένου ότι, εκτός από την Ελλάδα, τα σύνορα έχουν κλείσει από την πλευρά τους και οι γειτονικές χώρες.

Από τα τέλη Μαΐου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για μια τέτοια εξέλιξη και ενδέχεται οι μεθοριακές διαβάσεις να λειτουργήσουν στα τέλη Μαΐου. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, έχει προτείνει εγγράφως στην κυβέρνηση το άμεσο άνοιγμα, σε πρώτη φάση, τεσσάρων εκ των δεκατριών συνολικά χερσαίων περασμάτων στα βόρεια σύνορα και συγκεκριμένα των: Κήπων με την Τουρκία, Προμαχώνα (Βουλγαρία), Ευζώνων (Βόρεια Μακεδονία, Σερβία) και Κρυσταλλοπηγής στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Και, ταυτόχρονα, την επί εικοσιτετραώρου βάσεως διενέργεια σε αυτά υγειονομικών ελέγχων (θερμομέτρηση σε πρώτη φάση) των εισερχομένων και εξερχομένων από τη χώρα.

Εποχιακοί εργάτες

Ανάλογες πρωτοβουλίες για το άνοιγμα των συνόρων έχουν ληφθεί από παραγωγικούς φορείς, αλλά και τον αγροτικό κόσμο, που επιτακτικά αναζητεί από όμορες βαλκανικές χώρες, κυρίως την Αλβανία, εποχικούς εργάτες για τη συγκομιδή των πρώιμων φρούτων στον κάμπο της Μακεδονίας. Θα είναι οι 7.000 Αλβανοί εργάτες γης που αναμένονται στα μέσα του μηνός στην Πέλλα και στην Ημαθία οι προπομποί ενός, περιορισμένου έστω, βαλκανικού τουριστικού ρεύματος για να σωθεί η φετινή παρτίδα, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές;

Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη

Οι κυβερνητικές δράσεις για την οικονομία σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός και τα εργασιακά θα αποτελέσουν το αντικείμενο του τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού σήμερα το απόγευμα. Το πρόγραμμα για κάθε κλάδο, θα εξειδικευθεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top