Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται πλαφόν στα κέρδη σούπερ μάρκετ και πλαφόν καυσίμων ως κύριο άμεσο μέτρο κατά της ακρίβειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη αμέσως μετά την επιστροφή του από την τριμερή Κύπρου, με την κυβέρνηση και ακρίβεια να κυριαρχεί στην ατζέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις για τις άμεσες παρεμβάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν έως την Παρασκευή, ενώ στο παρασκήνιο εξετάζεται και η επιδότηση diesel κίνησης μέσω απευθείας ενίσχυσης διυλιστηρίων. Το Eurogroup και ακρίβεια στην ΕΕ θα τεθούν επίσης στη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Μαρτίου.
Επείγουσα σύσκεψη στο Μαξίμου
Αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κύπρο και τη συνάντηση με Μακρόν και Χριστοδουλίδη, συγκλήθηκε follow-up σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρο. Ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Eurogroup — ένδειξη της επείγουσας φύσης της συνάντησης.
Διττό πλαφόν στα καύσιμα
Η βασική εισήγηση έχει διαμορφωθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Στην αλυσίδα καυσίμων, το πλαφόν θα είναι διπλό: στην πώληση από το διυλιστήριο στον έμπορο και από το πρατήριο στον καταναλωτή. Το ύψος του θα είναι «λογικό», σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ παρόμοια λογική θα διέπει και το αντίστοιχο μέτρο για τα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, λόγω της δυσανάλογης ανόδου στο diesel κίνησης, εξετάζεται η επαναφορά απευθείας επιδότησης στα διυλιστήρια.
Εφεδρείες και αβεβαιότητα για τη διάρκεια
Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία άμεσα, καθώς η διάρκεια και η ένταση της κρίσης παραμένουν άγνωστοι. Αν και στο παρασκήνιο έχει γίνει η σχετική άσκηση κόστους για ένα νέο fuel pass, το Μαξίμου αποφεύγει προς το παρόν τη συζήτηση απευθείας επιδοτήσεων τύπου 2022, θέλοντας να αποτρέψει υπερβολικές προσδοκίες. Αρωγός στη λογική αυτή και ο πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος από τις Βρυξέλλες υπογράμμισε ότι στο τραπέζι βρίσκεται η εργαλειοθήκη του 2022, επιμένοντας ωστόσο στη σημασία προστασίας της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής στις 19 Μαρτίου
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Eurogroup θα προετοιμάσει εισήγηση για τη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Μαρτίου, όπου θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της κρίσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι οι συνέπειες μπορεί να εκδηλωθούν όχι μόνο μέσω των τιμών ενέργειας αλλά και μέσω του κόστους λιπασμάτων, αερομεταφορών και των συνθηκών χρηματοδότησης.




























