Με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή φορέων και κατοίκων της περιοχής, παρουσιάστηκε την Τέταρτη 9 Απριλίου το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης στο Λιτόχωρο το «Detour project» που απευθύνεται στην ανάπτυξη και υποστήριξη των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πιερική Αναπτυξιακή.
Το DETOUR Project, μέσω του Single Market Programme (SMP), έχει στόχο την υποστήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κατά μήκος σημαντικών μεσογειακών πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών με έμφαση στις περιοχές του Ολύμπου – Κισσάβου – Μαυροβουνίου.
Κατά την παρουσίαση η Αθηνά Χαρταλάμη (στέλεχος της ΑΕΝΟΛ) και ο Μιχαήλ Άγγελος Χισιρίδης (Γεωλόγος – Συνοδός Βουνού), ανέδειξαν τις δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μέσα από την ψηφιοποίηση, την περιβαλλοντική διαχείριση και την προσαρμογή στις νέες ανάγκες του περιηγητικού κοινού.
Ο Μιχαήλ Άγγελος Χισιρίδης (Γεωλόγος – Συνοδός Βουνού) κατά την παρουσίαση αναφέρθηκε στους Βασικούς στόχου του DETOUR:
Ανάμεσα σε αυτούς η στήριξη για την ενίσχυση των υπηρεσιών των ΜΜΕ καθώς το έργο βοηθά τις ΜΜΕ να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών τους, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν πιο ελκυστικές, υψηλής ποιότητας τουριστικές προσφορές κατά μήκος των αγροτικών και ιστορικών διαδρομών της Μεσογείου σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους.
Το DETOUR παρέχει εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης για τους βασικούς φορείς του τουρισμού στις χώρες των εταίρων και τις ΜΜΕ, βάσει ενδελεχούς αξιολόγησης των αναγκών και των κινήτρων τους. Ακόμα παρέχει ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα του τουρισμού και δημιουργία διεθνών δικτύων συνεργασίας
Οι ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στην πιλοτική περιοχή θα λάβουν καθοδήγηση και πρόσβαση σε ευκαιρίες χρηματοδότησης για έργα που επικεντρώνονται στη βελτίωση των υπηρεσιών, όπως εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ψηφιακή τεχνολογία, δημιουργία βιώσιμων τουριστικών πακέτων , προσφέροντας μόνιμα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στην περιοχή. Διάφορες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων συνεδρίων και δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων, θα πραγματοποιηθούν στους δήμους κατά μήκος των διάδρομων.
Μέσω των δραστηριοτήτων που προβλέπεται να υλοποιηθούν μεταξύ των διαδρομών σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος στοχεύει να υποστηρίξει την ενίσχυση του τουρισμού στις αγροτικές περιοχές της Μεσογείου με τη δημιουργία πιο ισχυρών και ανθεκτικών τουριστικών οικοσυστημάτων που είναι περιβαλλοντικά και πολιτιστικά βιώσιμα και ικανά να προσαρμοστούν στις σύγχρονες προκλήσεις.
Στην συζήτηση συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Δίου Ολύμπου Σοφία Ζουρζούρα, ο Γιώργος Γουλάρας επιχειρηματίας της περιοχής , ο Προϊστάμενος Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Τριαντάφυλλος Μπίτος, και διάφοροι εκπρόσωποι φορέων που είχαν άμεση σύνδεση με το αντικείμενο της παρουσίασης.
Οι περισσότεροι που παρακολούθησαν την παρουσίαση από τοπικό επίπεδο με θέσεις ευθύνης που έχουν να κάνουν γύρω από τον Όλυμπο, έκαναν λόγο για ένα απροστάτευτο Βουνό, χωρίς συγκεκριμένους στόχους από την Κεντρική διοίκηση της χώρας. Αναφέρθηκαν σε σημαντικά προβλήματα όπως ο μη έλεγχος του και η διαφύλαξη του καθώς δεν υπάρχει επίσημος έλεγχος για το ποιός τον επισκέπτεται. Υπάρχουν τόνισε ο προϊστάμενος του Εθνικού Δρυμού κ. Μπίτος πολλές καταστροφές από την τεράστια επισκεψιμότητα, ενώ αντίστοιχα είναι λίγοι υπάλληλοι για την συντήρηση του και λιγοστά χρηματοδοτικά εργαλεία.