Κατερίνη - Πιερία
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
  • Αγγελίες
  • Επικοινωνία
  • Πρωτοσέλιδα
  • Καιρός
  • Κλιματική Κρίση
No #1 ραδιόφωνο της Κατερίνης!
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Θετικό Φροντιστήριο
  • Εκλογές 2023
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
No Result
View All Result
  • Εκλογές 2023
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Εκπαιδευτήρια Πλάτων

Αρχική » Τρόπος Ζωής » Γεύσεις » Μαγειρίτσα, η «μικρή μαγειριά» της Ανάστασης και συνταγές για να την απολαύσετε

Μαγειρίτσα, η «μικρή μαγειριά» της Ανάστασης και συνταγές για να την απολαύσετε

Η πρώτη μαγειρίτσα χάνεται στα βάθη της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης, ωστόσο είναι φανερό ότι οι δημιουργοί της φρόντισαν να φτιάξουν μια σούπα θρεπτική

Ολύμπιο ΒήμαΟλύμπιο Βήμα
Σάββατο, 15 Απριλίου 2023, 09:14
Γεύσεις
0 0
A A
Μαγειρίτσα, η «μικρή μαγειριά» της Ανάστασης και συνταγές για να την απολαύσετε

Εικόνα: ICookGreek

Η πρώτη μαγειρίτσα χάνεται στα βάθη της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης, ωστόσο είναι φανερό ότι οι δημιουργοί της φρόντισαν να φτιάξουν μια σούπα θρεπτική, που μπορούσε να «γιατρέψει» τη σχετική αδυναμία του οργανισμού από τη λιτή σαρακοστιανή κουζίνα και, χωρίς να τον επιβαρύνει, να τον προετοιμάσει για τη μετάβαση στην πλήρη διατροφή που θα ακολουθούσε.

Στόχος της φτωχικής κουζίνας η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου υλικού

Παράλληλα κλασικός στόχος της συνταγής -όπως εν γένει της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και κάθε φτωχικού νοικοκυριού- ήταν να αξιοποιηθεί ό,τι περισσεύει από τις προετοιμασίες του πασχαλινού αρνιού, συκωταριές και εντεράκια, νοστιμισμένο με ό,τι ήταν διαθέσιμο στο μεσογειακό μποστάνι μαζί με ανοιξιάτικα μυρωδικά της ελληνικής υπαίθρου. Ίσως και στην ταπεινότητα των περισσευμάτων να οφείλει και το όνομά της: «μαγειρίτσα», μια μικρή δηλαδή μαγειριά.

ADVERTISEMENT

Διαφορετικές μαγειρίτσες ανά περιοχή

Η συνταγή της παραδοσιακής αυτής σούπας, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία των εντοσθίων και της συκωταριάς, διαφοροποιείται ανά περιοχή αλλά και ανά νοικοκυριό. Άλλοι την αυγοκόβουν, άλλοι όχι, άλλοι την κάνουν σαν σούπα, άλλοι σαν μαγειρευτό φαγάκι, αλλού θυμίζει ένα είδος φρικασέ κι αλλού περιέχει ντομάτα. Αισθητά διφαρετική είναι η μανιάτικη μαγειρίτσα, το λεγόμενο «ρεγάλι», που φτιάχνεται με αρνίσιες κοιλιές, ντομάτα και δεν έχει πολύ ζουμί.

Μαγειρίτσα, η σούπα της Ανάστασης

Το βράδυ της Ανάστασης η παραδοσιακή μαγειρίτσα σερβίρεται σταθερά μέσα στο χρόνο στα σπιτικά τραπέζια, αλλά τα τελευταία χρόνια, καθώς η vegetarian και vegan διατροφή αποκτά περισσότερους φίλους και φίλες, συνηθίζονται και αξιόλογες χορτοφαγικές παραλλαγές της, όπου πρωταγωνιστούν τα μανιτάρια και απουσιάζουν τα συκωτάκια.

Μαγειρίτσα, η «μικρή μαγειριά» της Ανάστασης και συνταγές για να την απολαύσετε
Εικόνα: ΙCookGreek

Συνταγή για μαγειρίτσα παραδοσιακή

Υλικά: 1 συκωταριά και τα έντερα ενός μικρού αρνιού πλυμένα, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 2 μαρούλια πλυμένα, χωρισμένα στα φύλλα τους, ψιλοκομμένα, 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ρύζι για σούπα (νυχάκι), 2 αυγά, ο χυμός 2 λεμονιών, 3-4 κουταλιές της σούπας ζεστός ζωμός από τη σούπα

Εκτέλεση: Ρίχνετε τη συκωταριά και τα έντερα σε νερό που βράζει και τα ζεματίζετε. Τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια (ξερά και φρέσκα) και τα σοτάρετε. Ρίχνετε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Βάζετε κατόπιν τα μαρούλια και τον άνηθο και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 3-4 φλιτζάνια νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει. Όταν τα εντόσθια μαλακώσουν, ρίχνετε και το ρύζι. Συνεχίζετε το βράσιμο 25΄, ακόμα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και σβήνετε την εστία. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τους κρόκους χωριστά. Στύβετε τα λεμόνια, προσθέτετε τους κρόκους στη μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνετε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και το ζωμό από τη μαγειρίτσα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Όταν το μείγμα του αυγολέμονου έχει ζεσταθεί αρκετά, το ρίχνετε όλο μαζί στην κατσαρόλα με τη μαγειρίτσα. Κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού.

Tips
1. Αντί για νερό μπορείτε να προσθέσετε φιλτραρισμένο ζωμό από αρνίσια κεφαλάκια ή μοσχάρι, που βράσατε.
2. Η τεχνική να χτυπάτε χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια βοηθάει ώστε να μην κόψει το αυγολέμονο.

Πηγή: icookgreek.com

Μαγειρίτσα, η «μικρή μαγειριά» της Ανάστασης και συνταγές για να την απολαύσετε
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος / Food stylist: Tina Webb

Συνταγή για βλάχικη μαγειρίτσα με πράσα

Υλικά: 2 συκωταριές από αρνιά γάλακτος, 2 πνευμόνια από αρνιά γάλακτος, 1 εντεριά από αρνί γάλακτος, 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 3 κιλά πράσα, κομμένα σε ροδέλες, 10 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες, 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες, 1 δαφνόφυλλο, διάφορα ανάμεικτα χορταρικά (καυκαλήθρες, μυρώνια, σπανάκι), 1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο, λίγο μπαχάρι, τριμμένο, λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο, αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά τα εντόσθια και τα έντερα, ξεπλένοντάς τα με άφθονο νερό. Τα ζεματάμε όλα μαζί σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά και αφού κρυώσουν τα ψιλοκόβουμε, ξεχωριστά, ανά είδος, και τα αλατοπιπερώνουμε. Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε, σε δυνατή φωτιά, τα πνευμόνια για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα έντερα και τα σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά μαζί με το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Ρίχνουμε τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 25 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ζεματάμε, σε βραστό αλατισμένο νερό, τα πράσα και τα σουρώνουμε. Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια, την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και τα ψιλοκομμένα αρωματικά χορταρικά και βράζουμε για 5 λεπτά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα ταψί, προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, αρτύζουμε και σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 2,5-3 ώρες. Ένα τέταρτο πριν από το τέλος, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να πάρει χρώμα. Το φαγητό μας έχει απορροφήσει τα υγρά του, η σάλτσα του έχει πήξει και έχει μείνει με το λάδι του. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: Έθνος/Eatme

Μαγειρίτσα, η «μικρή μαγειριά» της Ανάστασης και συνταγές για να την απολαύσετε
Εικόνα: Έθνος/Eatme

Συνταγή για «μαγειρίτσα» κατάλληλη για vegans ή vegetarians

Η συνταγή είναι κατάλληλη για χορτοφάγους. Αν ωστόσο ακολουθείτε μια διατροφή που περιλαμβάνει αυγά, μπορείτε να την τροποιήσετε, περιχύνοντας στο τέλος το φαγητό με αυγολέμονο, αντί για ταχίνι.

Υλικά: 500 γρ. μανιτάρια λευκά, 1 κιλό πορτομπέλο, 500 γρ. μανιτάρια τρομπέτες, 500 γρ. μανιτάρια κανθαρέλες, 80 ml ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα, 1 φινόκιο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο, 250 ml κρασί λευκό, 1 μάτσο σέσκουλα, 5 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες, 1 μάτσο μυρώνια, 1 μάτσο άνηθο, 1 δαφνόφυλλο, 1 κ.γ. θυμάρι, 1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο, 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο, 1 κ.γ. κιτρινόριζα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το δέσιμο της σούπας: 3 κ.σ. ταχίνι, χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε (δεν τα πλένουμε) και τεμαχίζουμε τα μανιτάρια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το φινόκιο και το σέλερι με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το κρασί, τη δάφνη και το θυμάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι, που βάζουμε να κάψει σε πολύ δυνατή φωτιά, σοτάρουμε διαδοχικά και σε δόσεις τα λευκά μανιτάρια και τα πορτομπέλο, μέχρι να πάρουν χρώμα. Κάθε δόση μανιταριών που σοτάρουμε, την προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε και τις αγκινάρες στην κατσαρόλα, ρίχνουμε αρκετό νερό να καλυφτούν όλα καλά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τις τρομπέτες και τις κανθαρέλες, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, την κιτρινόριζα και τα σέσκουλα. Βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρώνια και τον άνηθο. Για το ταχινολέμονο, αναμειγνύουμε χτυπώντας καλά το ταχίνι με χυμό από τα λεμόνια και σταδιακά προσθέτουμε τον βραστό ζωμό της σούπας. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά. Ελέγχουμε τη γεύση για αλάτι και πιπέρι.

Πηγή: Έθνος/Eatme

Διαβάστε Ακόμη

Τι θα φάμε σήμερα – Στραπατσάδα

Τι θα φάμε σήμερα – Σπετζοφάϊ

Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα

Τι θα φάμε σήμερα – Φασόλια γίγαντες φούρνου 

Ετικέτες: μαγειρίτσασούπα θρεπτική
Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Tags - Ολύμπιο Βήμα  Κατερίνη  Φεστιβάλ Ολύμπου Πανελλήνιες Όλυμπος Εκλογές 2023  Τέμπη  Καιρός  Βημα...τίζοντας  Πιερία  κλιματική αλλαγή Πιερικός Εργασία - Αγγελίες Ουκρανία  Επιδοτήσεις  αθλητικές μεταδόσεις Δήμος Κατερίνης
Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Κατερίνη και Πιερία - Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες, ο καιρός.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Καθημερινή ενημέρωση της Κατερίνης και της Πιερίας, με Τοπικά Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Διαβάστε Ακόμη

Τι θα φάμε σήμερα – Τυροπιτάκια 

Τι θα φάμε σήμερα – Τυροπιτάκια 

28 Μαΐου 2023
Τι θα φάμε σήμερα – Ταραμοκεφτέδες

Τι θα φάμε σήμερα – Ταραμοκεφτέδες

26 Μαΐου 2023
Τι θα φάμε σήμερα – Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Τι θα φάμε σήμερα – Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

17 Μαΐου 2023
Ιστοσελίδα ανέδειξε τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο και κορυφαία είναι ο ντάκος

Ιστοσελίδα ανέδειξε τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο και κορυφαία είναι ο ντάκος

20 Απριλίου 2023
Τι είναι το κίμτσι και ποια τα οφέλη για την υγεία

Τι είναι το κίμτσι και ποια τα οφέλη για την υγεία

8 Απριλίου 2023
Το «tσαλαφούτι» Πιερίας κατοχυρώνεται

Το «Tσαλαφούτι» Πιερίας κατοχυρώνεται

22 Μαρτίου 2023
Μπακαλιάρος με σκορδαλιά – Το παραδοσιακό φαγητό της 25ης Μαρτίου

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά – Το παραδοσιακό φαγητό της 25ης Μαρτίου

21 Μαρτίου 2023
Όταν το τυρί «παντρεύεται» με τη σοκολάτα – Ένα παράξενο, αλλά ξεχωριστό νέο προϊόν

Όταν το τυρί «παντρεύεται» με τη σοκολάτα – Ένα παράξενο, αλλά ξεχωριστό νέο προϊόν

26 Φεβρουαρίου 2023
ADVERTISEMENT
Hondos Center
ΔΕΗ DIGITAL


Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Spiroulina 300x250
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος

ADVERTISEMENT

Ενημέρωση - Νέα και Ειδήσεις

Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας

Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας

9 Ιουνίου 2023
Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης

Ιερά Πανήγυρις στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης

9 Ιουνίου 2023
Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης: Εκσυγχρονίζονται οι υπηρεσίες του  

Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης: Εκσυγχρονίζονται οι υπηρεσίες του  

9 Ιουνίου 2023
Τέλεση πάνδημου ετήσιου μνημόσυνου στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Τέλεση πάνδημου ετήσιου μνημόσυνου στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

9 Ιουνίου 2023
Τι θα φάμε σήμερα – Στραπατσάδα

Τι θα φάμε σήμερα – Στραπατσάδα

9 Ιουνίου 2023
ADVERTISEMENT
Κυριάκος Μητσοτάκης
Εκπαιδευτήρια Πλάτων
Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Experience Katerini
Experience Katerini
Experience Katerini
Experience Katerini


Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange
Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
Σχάρα & Λεμόνι
ADVERTISEMENT
Φαρμακεία Κατερίνης

Δημοφιλή Άρθρα (7 Ημερών)

  • Kλοπές σε σπίτια στην Πιερία, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

    Kλοπές σε σπίτια στην Πιερία, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Ορκίστηκε η “δική μας” Μελίνα Παπαγεωργίου

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Πιερία: Η έκθεση «Λατομείο 2023» στο Λιτόχωρο

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Τουρνουά σκάκι στο 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Στον τελικό Περιφέρειας Γερμανίας αγωνίστηκε ο Ντέιβη Αλσέλα

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα: Καθημερινή Ενημέρωση

© 2023 Ολύμπιο Βήμα
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
E-mail: info@olympiobima.gr

Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα: Καθημερινή Ενημέρωση για τοπικές ειδήσεις, απόψεις, πολιτική, οικονομία, αθλητικά, πολιτισμό

  • Το Ολύμπιο Βήμα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Όροι Χρήσης

Το Ολύμπιο Βήμα στα Social Media

No Result
View All Result
  • Εκλογές 2023
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά

© 2023 Ολύμπιο Βήμα
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
E-mail: info@olympiobima.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In