Στα χρόνια των παππούδων μας το εθνικό ελληνικό φαγητό ήταν η φασολάδα. Μια ποντιακή παραλλαγή του ήταν φασούλε με μαυρολάχανα.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Σήμερα αν ρωτήσεις 10 παιδιά, ποιο είναι το πιο αγαπημένο τους φαγητό, 8 στα 10 θα πουν τα μακαρόνια με κιμά. Αλλά και οι μεγάλοι τα προτιμούν, συνήθως με σάλτσα ντομάτας, πασπαλισμένα με μπόλικο τριμμένο σκληρό τυρί.
Τα μακαρόνια τα έφεραν στην χώρα μας οι Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες (υβριστό, βαρένικα, γιοφκάς, μαντί κ.α.).
Κυρίως όμως επικράτησαν μετά το 1940 τα ιταλικά, από τα οποία τα πιο γνωστά και αγαπημένα είναι η καρμπονάρα, ναπολιτέν, μπολονές, πουτανέσκα, αματριτσιάνα, μαρινάρα κ.α.
Μεγάλες ελληνικές εταιρίες παραγωγής (ΑΒΕΖ, ΜΙΣΚΟ, ΚΟΡΟΝΑ, ΜΕΛΙΣΣΑ κ.α.) εξάγουν σε όλο τον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούν στη χώρα μας και οι χυλοπίτες. Δεν υπάρχει χωριό με συνεταιρισμό γυναικών, που να μη φτιάχνει εκλεκτές, σπιτικές, πεντανόστιμες χυλοπίτες, με βασικά υλικά το αλεύρι από σκληρό σιτάρι, γάλα και αυγά.
Στην Λήμνο έχει δημιουργηθεί μια παράδοση με τα λεγόμενα φλομάρια. Αποτελούν μάλιστα και την σπεσιαλιτέ του νησιού μαζί με κοκκινιστό αλανιάρη κόκορα πασπαλισμένα με μπόλικο μελίχλωρο, το ντόπιο σκληρό πρόβειο τυρί.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε αυτήν την γευστική απόλαυση όταν θα βρεθείτε στο νησί του Ηφαίστου.