Ο Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης, καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την περίοδο εγγραφών στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Ενεργειακές επενδύσεις και περιβάλλον», παραχώρησε σχετική συνέντευξη. Ως διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος, ο κ. Τσανακτσίδης κάνει αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά του ΠΜΣ, ενώ παράλληλα, σχολιάζει και τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον ενεργειακό χώρο τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
Κ. Τσανακτσίδη, ποιος θα λέγατε ότι είναι ο βασικός σκοπός του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ενεργειακές επενδύσεις και περιβάλλον» και σε ποιους απευθύνεται;
Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, οι απαιτήσεις των διεθνών συμβάσεων για την προστασία του κλίματος, καθώς και η αδιαμφισβήτητη τάση προς τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας αυξάνουν τις ανάγκες για εξειδικευμένα και συνεχώς καταρτιζόμενα στελέχη, τα οποία θα υλοποιήσουν τις επενδυτικές δραστηριότητες των αντίστοιχων επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» έχει ως κεντρικό στόχο την ολοκληρωμένη επιστημονική εξειδίκευση στελεχών, ικανών να υποστηρίξουν τεχνικο-οικονομικά τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, με χρήση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και να απασχοληθούν σε ανάλογες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ποια είναι η αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος, που αφορά τις κατευθύνσεις των ανανεώσιμων και μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;
Η αναγκαιότητα ίδρυσης του Διατμηματικού Κοινού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) έγκειται στην ενίσχυση των επιστημονικών, επιστημολογικών, κοινωνικών και διεθνών λόγων. Αφορά την ανάπτυξη του επιστημονικού πεδίου των συνεργαζόμενων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που ειδικεύονται στην ανάπτυξη νέων, πιο εξειδικευμένων γνώσεων και πρακτικών διδασκαλίας και έρευνας στην Ελλάδα στον χώρο των ανανεώσιμων και μη φυσικών πόρων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων μεταπτυχιακών σπουδών.
Πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε υπόψη το περιβάλλον, όταν σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε ενεργειακές επενδύσεις;
Είναι προφανές σε όλους πως η ζωή στον πλανήτη μας εξαρτάται άμεσα από το φυσικό περιβάλλον και όσα αυτό μας προσφέρει. Νερό, οξυγόνο, δέντρα, φυτά είναι βασικοί άξονες, χωρίς τους οποίους το ανθρώπινο γένος δεν μπορεί να επιβιώσει. Η γενική αυτή παραδοχή θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για κάθε επενδυτικό σχήμα.
Πώς θα σχολιάζατε τη μεταβατική περίοδο απολιγνιτοποίησης που διανύει η Δυτική Μακεδονία και ποιες προοπτικές θα διακρίνατε στον τομέα της ενέργειας;
Η ενεργειακή μετάβαση πρόκειται να πλήξει τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, η οικονομία της οποίας ήταν άμεσα συνδεμένη με τη λειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του τοπικού ΑΕΠ στηριζόταν στη λιγνιτική δραστηριότητα, η ραγδαία μετάβαση της περιοχής στη μετα-λιγνιτική εποχή συνοδεύεται από σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Η απεξάρτηση από τον λιγνίτη αποτελεί θέμα υψίστης εθνικής σπουδαιότητας και για την επιτυχή της έκβαση, βασική προϋπόθεση είναι η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα να είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς. Να περιλαμβάνει με προτεραιότητα πολιτικές στήριξης των περιοχών, των επιχειρήσεων και των πολιτών, που πλήττονται από τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Πού πιστεύετε ότι βρίσκεται το ενεργειακό μέλλον σε παγκόσμια κλίμακα;
Η στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας είναι πια γεγονός. Οι στόχοι της Ε.Ε. έχουν πυροδοτήσει μία ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ, που θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, έχει αναδειχθεί η σημασία της διαχείρισης της “εφοδιαστικής αλυσίδας”, αλλά και της βιωσιμότητας αυτού του νέου ενεργειακού μέλλοντος. Η ανάπτυξη των νέων “πράσινων” τεχνολογιών πρέπει να γίνεται υπό όρους κυκλικής οικονομίας και βιωσιμότητας, έτσι ώστε, να μη δημιουργηθούν σημαντικές εξαρτήσεις στο μέλλον.
Θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη ενεργειακή πολιτική και τι δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσει;
Ένα βιώσιμο και ενεργειακά ασφαλές μέλλον περνάει μέσα από έναν συνδυασμό πράσινων τεχνολογιών, εξοικονόμησης ενέργειας και πρώτων υλών. Πρέπει να προσεγγίσουμε την ενεργειακή μετάβαση με βάση τις πράσινες τεχνολογίες με όρους κυκλικής οικονομίας, ώστε να επιτευχθεί μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
***
Βιογραφικό
Ο Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης είναι καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη και χρήση της δομής των Βιοργανικών ενώσεων στις τεχνολογίες αντιρρύπανσης. Απέκτησε το πτυχίο του Χημικού από το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, όπως και το διδακτορικό του δίπλωμα. Το 2005 διορίστηκε ως Καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπου και εργάστηκε έως το 2019, φτάνοντας στη βαθμίδα του Καθηγητή. Έκτοτε, εργάζεται ως Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας. Παράλληλα, εργάστηκε ως Χημικός Ερευνητής για μια δεκαετία στο Ατομικό Εργαστήριο Παραγωγής Οικολογικών Προϊόντων Καθαρισμού, καθώς και στη Βιομηχανία στην Κοζάνη. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 70 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή έγκριτα περιοδικά και συνέδρια, ενώ συνολικά έχει συμμετάσχει σε 30 ερευνητικά προγράμματα. Τέλος, είναι διευθυντής του Δ.Π.Μ.Σ. με τίτλος «Ενεργειακές επενδύσεις και περιβάλλον», καθώς και του θεσμοθετημένου εργαστηρίου περιβαλλοντικής τεχνολογίας του τμήματος Χημικών Μηχανικών.
Ερωτήσεις: Ελευθερία Νάτσα