Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών βρέθηκαν η φαρμακευτική καινοτομία και η ανάγκη ευρύτερης πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους της Πολιτείας και της φαρμακοβιομηχανίας, υπό τον συντονισμό του Γιώργου Σακκά, Υγείας Συντάκτη από «Το Βήμα».
Άρης Αγγελής (Υπ. Υγείας): «Χρειαζόμαστε τεκμηριωμένη στρατηγική και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης»
Πρώτος έλαβε τον λόγο ο Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας πως το μεγάλο στοίχημα είναι η είσοδος των νέων τεχνολογιών στην υγεία με παράλληλη αξιολόγηση βάσει στρατηγικής και όχι συγκυρίας. Ανέφερε ότι η καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης εξελίσσεται μέσω εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), ενώ χαρακτήρισε το clawback του 2023 ως το πιο επώδυνο, με τάσεις όμως πλέον σταθεροποίησης.
Επιπλέον, ανακοίνωσε επερχόμενη τροπολογία που θα διορθώσει στρεβλώσεις στην αγορά, φέρνοντας ποινές για παρατυπίες, ενώ πρότεινε διαπραγματεύσεις τιμών βάσει της πραγματικής αξίας των φαρμάκων.
Β.Κ. Γκογκοζώτου (ΕΟΠΥΥ): «Ισορροπία στα φάρμακα για να στηρίξουμε και την καινοτομία»
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασιλική Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, τόνισε ότι στόχος είναι η εξοικονόμηση δαπανών για παλαιότερα φάρμακα, ώστε να ανοίξει χώρος για νέα καινοτόμα που μπορούν να βελτιώσουν το προσδόκιμο ζωής ή και να προσφέρουν πλήρη ίαση.
Παραδέχθηκε πως το σύστημα αξιολόγησης φαρμάκων παραμένει σε πρώιμο στάδιο, όμως σημείωσε σημαντική πρόοδο τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς έχουν μειωθεί οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες.
Μιχάλης Χειμώνας (ΣΦΕΕ): «Έχουμε τα πιο φθηνά φάρμακα στην Ευρώπη – Δεν έρχονται όμως καινοτομίες»
Ο Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ανέδειξε το παράδοξο της ελληνικής αγοράς: φθηνά πρωτότυπα φάρμακα μεν, αλλά περιορισμένη είσοδος νέων σκευασμάτων. Όπως είπε, από 240 καινοτόμα φάρμακα, τα τελευταία χρόνια ήρθαν μόνο 40 στη χώρα.
Σημείωσε πως αυτό οφείλεται στις υψηλές επιστροφές (rebates και clawback), οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επενδύσεις 160 δισ. ευρώ που αναμένονται στον κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Αν δεν γίνουν αλλαγές, όπως η ορθή αξιολόγηση της καινοτομίας και η διευθέτηση των πατεντών, δεν θα δούμε αυτές τις επενδύσεις στην πράξη», προειδοποίησε.
Ελευθερία Τοκατλίδη (ΙΦΕΤ): «Φέρνουμε σπάνια φάρμακα πιο γρήγορα, εξοικονομώντας εκατομμύρια»
Η Ελευθερία Τοκατλίδη, CEO του ΙΦΕΤ, αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του Ινστιτούτου στην εισαγωγή φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις. Όπως είπε, από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στην Ελλάδα 180 ορφανά φάρμακα, καλύπτοντας ανάγκες 700.000 ασθενών.
Τόνισε ότι μόνο το 2024 εξοικονομήθηκαν 24 εκατ. ευρώ, ενώ το 2025 έχουν ήδη εισαχθεί 25 νέες δραστικές ουσίες. Επιπλέον, νέες προπαραγγελίες για δύσκολα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ επιτρέπουν την παράδοση σε 3-5 ημέρες απευθείας στα σπίτια των ασθενών.
Σπύρος Παπαπετρόπουλος (Neuphoria): «Η Ευρώπη υστερεί στην καινοτομία – Η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει»
Τέλος, ο Σπύρος Παπαπετρόπουλος, Πρόεδρος και CEO της Neuphoria Therapeutics, μίλησε για τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ στον τομέα της φαρμακευτικής καινοτομίας.
Υπογράμμισε ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο, τεχνογνωσία και ομαδική δουλειά, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε κόμβο, ειδικά αν επιστρέψουν επιστήμονες και επιχειρηματίες από το εξωτερικό. «Χρειάζονται επιτυχίες, unicorns, και ώριμα οικοσυστήματα. Μπορούμε να τα χτίσουμε», δήλωσε.