Τον Νίκο Βαρμάζη για το πολυσχιδές παιδαγωγικό του έργο και τη σημαντική προσφορά του στα γράμματα, στον πολιτισμό και την πνευματική ζωή του τόπου μας τίμησε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου ο Δήμος Κατερίνης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Κατερίνης.
Για το πολύπλευρο έργο του Ιστορικού, κλασικού φιλόλογου, απομνημονευματογράφου, της Πιερίας, μίλησαν: ο Νικόλαος Γραίκος, διδ. Ιστορίας της Τέχνης όπου ξεκίνησε και άνοιξε την εκδήλωση με απόψεις του Νίκου Βαρμάζη για την εκπαίδευση μιας και ο ίδιος πέρασε από όλες τις φάσεις της και τα επίπεδα της εκπαίδευση. «Με έναν απλό λόγο που απευθύνεται άμεσα στον αναγνώστη και ευχάριστο στις αυτοβιογραφικές του αναφορές αναφέρει προβλήματα της εκπαίδευσης που την απασχολούν μέχρι και σήμερα» τόνισε.
Ο Αντώνης Κάλφας, ποιητής – φιλόλογος, αναφέρθηκε στο πώς αφηγείται την τοπική ιστορία που έχει όπως τόνισε το χάρισμα αυτό ο κ. Βαρμάζης.
Ο Α.Κάλφας αφηγήθηκε μια ιστορία από τα παιδικά χρόνια του Νίκου Βαρμάζη όταν ένας δάσκαλος τότε των ρώτησε «πως λένε την μάνα σου». Ο Βαρμάζης γράφει απλά, άνετα, χωρίς βιασύνες και προχειρότητες. Φροντίζει να τεκμηριώνει όσα λέει με περιεκτικές παραπομπές και εμπιστοσύνη στη μνήμη φίλων και συμμαθητών, δεν επαινεί άκριτα ούτε ψέγει άμετρα. Συντάσσει με λανθάνουσα, συγκρατημένη θλίψη έναν οδηγό επιβίωσης—δικής του αλλά και της γενιάς του, με δημοκρατικό φρόνημα και δίκαιη αγανάκτηση, έναν οδηγό που μπορεί να αποβεί χρήσιμος κυρίως σε όσους βλέπουν στην ιστορία μόνο μάχες και θριάμβους ανάμεσα στο καλό και το κακό τονίζει ο Αντώνης Κάλφας.
Χαιρετισμό στη διάρκεια της εκδήλωσης απεύθυνε εκ μέρους του Δημάρχου, Ιωάννη Ντούμου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελίνα Διαμαντοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στον άνθρωπο των γραμμάτων, της γνώσης και της διδασκαλίας, έναν άνθρωπο με μεγάλη πνευματική προσφορά στον τόπο μας.
Ο Δημήτρης Κόκορης, Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α.Π.Θ. μίλησε για άλλα βιβλία του κ. Βαρμάζη για τον Αδαμάντιο Κοραή και την μείζονα μορφή της ελληνικής φιλολογίας των καθηγητή Δημήτριο Μαρωνίτη.
Ο ίδιος παίρνοντας τον λόγο τόνισε «Αισθάνομαι άσχημα όταν μιλάνε για τον εαυτό μου. Αναφερόμενος στο δασκαλική όπως λέει στις αίθουσες που δίδαξε κατά την περίοδο που ήταν δάσκαλος, τόνισε ότι είναι τεράστιο πράγμα να διδάσκεις μπροστά σε νέους εφήβους, μπροστά στο πλήθος και ότι οι δάσκαλοι πρέπει να ασχοληθούν λίγο παραπάνω με τους μαθητές τους, πρέπει να δείξουν αγάπη είπε χαρακτηριστικά στις τάξεις τους. «Σημείωσε τα αρχαία ελληνικά είναι για μεγάλους ανθρώπους τα δίνουμε στα παιδιά και μένουν αμάσητα. Πρέπει να τα χωνεύει ο μαθητής, να μην μένουν έτσι». «Πρέπει να είμαστε μονίμως μαθητές δυστυχώς όμως το σχολείο το αντιμάχονται πολλά ιδίως γοητευτικά πράγματα, το σχολείο δε μπορεί να τρέξει όμως είναι θεσμός συντηρητικός» τόνισε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας τον Δήμο για την εκδήλωση – αφιέρωμα τον κόσμο που παρευρέθηκε αλλά και τους τρείς ομιλητές της εκδήλωσης.
Παρευρέθηκαν ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας Γιώργος Μακρής, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου, εκπαιδευτικοί εν ενεργεία και συνταξιούχοι και πολίτες.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κατερίνης/Αντιδημαρχία Πολιτισμού, η Εστία Πιερίδων Μουσών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας, οι εκδόσεις γράφημα, με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «1900» και την συντόνισε η Σοφία Ελευθεριάδου από τους Φίλους Μουσείου Πόλης Κατερίνης.