Είναι μια ελληνική σπεσιαλιτέ, την οποία μπορούμε να απολαμβάνουμε όλο το χρόνο, όχι μόνο την Σαρακοστή. Κι επειδή τώρα με την ακρίβεια οι τιμές σε όλα τα τρόφιμα έχουν διπλασιαστεί, καλό είναι να μάθουμε να φτιάχνουμε στο σπίτι εμείς την δικό μας ταραμοσαλάτα.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Δεν είναι έκπληξη ότι τα περισσότερα εστιατόρια έχουν στο βασικό μενού τους αυτήν την νοστιμιά. Η ταραμοσαλάτα είναι για ορισμένους ότι είναι για κάποιους άλλους τα μελομακάρονα. Γιατί μπορούμε να την τρώμε όλο τον χρόνο και όχι μόνο σε περιόδους νηστείας.
Η ταραμοσαλάτα είναι άριστο συνοδευτικό για θαλασσινά, τηγανητά ή ψητά ή ως ντιπ για την αρχή ενός γεύματος, ανεξάρτητα σερβίρεται, στη συνέχεια κρέας ή ψάρι. Φυσικά μπορεί κανείς να την κάνει και σαν μους με την τεχνική της μαγιονέζας, δηλαδή να χτυπήσει τον ταραμά με λάδι, λεμόνι και κρεμμύδι. Μπορούμε επίσης να την φτιάξουμε με λίγο μουλιασμένο λευκό ψωμί του τοστ, για να έχει περισσότερο σώμα.
Ταραμοσαλάτα λευκή
YΛΙΚΑ:
500 γρ ψωμί του τοστ (χωρίς κόρα)
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
120 γρ. ταραμά λευκό
60 ml χυμό λεμονιού
150 ml ηλιέλαιο
50 ml ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μουλιάζουμε τις φέτες του τοστ σε ένα μπολ με κρύο νερό και τις στύβουμε με τα χέρια να φύγει το πολύ νερό, αλλά όχι όλο, ώστε να γίνει πιο αφράτη η ταραμοσαλάτα.
Βάζουμε στο μπλέντερ, το κρεμμύδι να πολτοποιηθεί, ρίχνουμε τον ταραμά και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.
Τέλος προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού και συνεχίζουμε χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε με αργή ροή και εναλλάξ το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Όταν τελειώσουν τα υλικά και έχουν ενσωματωθεί, θα έχουμε μία μέτρια σφιχτή ταραμοσαλάτα, που θα σφίξει περισσότερο στο ψυγείο.
Διατηρείται για μέρος σε κλειστό δοχείο. Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και προαιρετικά με λίγο άνηθο.
Πηγή: newsit.gr
Η ταραμοσαλάτα είναι μεζές που καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα σε περιόδους νηστείας (κυρίως την Καθαρά Δευτέρα), επειδή δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αβγά (πουλερικών) κλπ. Βασικό της συστατικό είναι αυγά ψαριού. Στα εστιατόρια ονομάζεται και ως «αλοιφή», όπως π.χ. η τυροκαυτερή και το τζατζίκι. Ανάλογα με το χρώμα των αυγών προκύπτει και το χρώμα της ταραμοσαλάτας, δηλαδή ανοιχτό μπεζ ή ροζ.
Ο ταραμάς είναι συνήθως το αυγοτάραχο του μπακαλιάρου βόρειων θαλασσών, κυρίως Ισλανδίας – που θεωρείται ο ποιοτικότερος – και Νορβηγίας ή ανάμεικτα. Είναι προϊόν επεξεργασίας, με την έννοια ότι συντηρείται σε αλάτι και περιέχει και λίγη ζάχαρη. Στην αγορά θα βρούμε πολλές ποιότητες, ανάλογα με το ποσοστό αυγών που περιέχουν, καθώς και όταν περιέχουν άμυλα.
Ποιος είναι ο ποιοτικότερος ταραμάς;
Αυτός που αποτελείται μόνο από αυγά και αλάτι
Λευκός ή ροζ;
Στην αγορά κυκλοφορεί συνήθως ο κόκκινος (ροζ) ταραμάς με περιεκτικότητα σε αυγά ψαριού κάτω του 18%, αλλά και με διάφορα άμυλα. Οι μερακλήδες προτιμούν τον λευκό ταραμά.
Από πού φαίνεται η καλή ποιότητα;
Απλώνουμε μια ελάχιστη ποσότητα στην παλάμη μας και την περνάμε ελαφρά με το δάχτυλό μας – θα πρέπει τα αυγά να είναι ορατά, να ξεχωρίζουν, σαν τους κόκκους του σιμιγδαλιού στον χαλβά. Αν η υφή είναι πιο κρεμώδης τότε έχει προστεθεί και κάποιο άμυλο και η ποιότητά του πέφτει, ανάλογα με το πόσο άμυλο έχει προστεθεί.
Ο ταραμάς καταναλώνεται και σκέτος (πριν τον κάνουμε ταραμοσαλάτα δηλαδή), π.χ. σε ένα καναπεδάκι ή σε μπρουσκέτα, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Είναι μερακλίδικος μεζές, με δυνατή, έντονα θαλασσινή νοστιμιά και άρωμα ιωδίου.
Ο ταραμάς είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή σαρακοστιανά εδέσματα, το οποίο καταναλώνεται ευρέως κυρίως την Καθαρά Δευτέρα σαν συνοδευτικό και σε πολλές συνταγές. Μια από αυτές είναι και οι ταραμοκεφτέδες.
Τα αυγά του ταραμά αφαιρούνται από τα ψάρια, αλατίζονται και τοποθετούνται σε βαρέλια για μερικές μέρες, ώστε να ωριμάσουν. Έπειτα, αφαιρείται η μεμβράνη που τα περιβάλλει και αφού ανακατευτούν παρασκευάζεται ο ανεπεξέργαστος ταραμάς.
Η λέξη ταραμάς προέρχεται από την τουρκική λέξη tarama που σημαίνει αυγά ψαριών.
Πόσα είδη υπάρχουν;
Ο λευκός ταραμάς έχει την καλύτερη ποιότητα. Περιέχει 100% αυγά ψαριών και είναι πιο ακριβός από τον ροζ. Χρησιμοποιείται σε μικρότερες ποσότητες από τον ροζ, όταν κάνουμε ταραμοσαλάτα. Ο ροζ ταραμάς, ο οποίος εμφανίστηκε περίπου το 1950, μπορεί να περιέχει χρωστικές ουσίες και άλλες προσμίξεις.
Ο ταραμάς λοιπόν είναι το ελληνικό… χαβιάρι! Προέρχεται από τα αυγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου και – όπως τα “ξαδερφάκια” του το μαύρο χαβιάρι και το αυγοτάραχο – συνοδεύει ιδανικά όχι μόνο τα παραδοσιακά νηστίσιμα, αλλά κάθε εξόρμηση για ουζάκι και θαλασσινά. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας με τον ταραμά οι νοικοκυρές φτιάχνουν ταραμοκεφτέδες, ένα πικάντικο ορεκτικό που ταιριάζει υπέροχα με το ούζο και το τσίπουρο ενώ τώρα τελευταία οι εμπνευσμένοι σεφ χρησιμοποιούν μερικούς κόκκους ταραμά για να δώσουν μια ιδιαίτερη πινελιά γεύσης σε πιάτα με θαλασσινά ή ψάρια.
Ναι ή όχι στην ταραμοσαλάτα;
Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε κάλιο και φώσφορο. Περιέχει ακόμα βιταμίνες Α, D, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, Ω3 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωσή του θα πρέπει να είναι προσεχτική και με μέτρο, γιατί περιέχει πολλές θερμίδες και αλάτι. Τα 100g ταραμά αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες.
Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νάτριο και λιπίδια ο ταραμάς δεν είναι από τις τροφές που θα φάμε χωρίς σκέψη αν πάσχουμε από υψηλή πίεση ή υπερχοληστερολαιμία, δηλαδή χοληστερίνη. Αν και ο ταραμάς είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποίο όπως είναι γνωστό συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αρτηριών, οι άλλες δυο ιδιότητές του τον μετατρέπουν σε “απαγορευμένο” καρπό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Ωστόσο, η κατανάλωσή του με μέτρο όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και… επιβάλλεται στη διάρκεια της Σαρακοστής και τις άλλες μέρες που νηστεύουμε. Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου μια κουταλιά σπιτική ταραμοσαλάτα στο πιάτο μας (για να μπορούμε να ελέγχουμε την ποσότητα και να μην “κλέβουμε” φτυαρίζοντας τη σαλάτα με το ψωμί μας!) και μετρημένο ψωμί είναι ένα νόστιμο μεζεδάκι που δεν χρειάζεται να στερηθούμε, εκτός κι αν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που το απαγορεύουν.
Ο ταραμάς συνοδεύει τα πάντα και πάει με όλα τα φαγητά.
Να και μια ζωντανή συνταγή από τον γέροντα Παρθένιο με λευκό και ροζ ταραμά και ψωμί https://youtu.be/LiJcFPkZooc
ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΤΑΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΙΚΑ;
Υπάρχει μια ελληνική έκφραση, η οποία δεν μεταφράζεται σε καμία άλλη γλώσσα: «Μασάει η κατσίκα ταραμά;».
Η «ρητορική» αυτή ερώτηση εκφράζει την αγωνία κάποιου να μην πιαστεί κορόιδο. Είναι μια πιο σύγχρονη εκδοχή κλασικών ρητορικών ερωτήσεων όπως π.χ.:
– Πιάνουν σε μας αυτά;
– Σε ποιον τα πουλάς αυτά;
– Μοιάζουμε ρε συ για Αμερικανάκια;
– Για πήγαινε να δεις, κουνιούνται οι βάρκες;
Στην πραγματικότητα αυτός που κάνει την ερώτηση είναι σαν να λέει, «Μη τα πουλάς αυτά σε μένα, δεν τα τρώω εγώ κάτι τέτοια, είμαι μάγκας και όχι κορόϊδο»!
Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει συνέχεια στον διάλογο:
– Ναι, ρε συ, μασάει η κατσίκα. Και φτύνει και τα κουκούτσια…
Που σημαίνει: «Μην περνιέσαι για ξύπνιος, αυτό που λέω εγώ θα γίνει και θα πεις κι ένα τραγούδι. Άμα έρθουμε στα ζόρια, όλα τα καταπίνουμε – και πάλι καλά που δεν φάγαμε και τα κουκούτσια».
Συνώνυμες εκφράσεις, που κι αυτές δεν μεταφράζονται σε καμία άλλη γλώσσα:
– Σπινιάρει η γάτα στο γιαούρτι;
– Ναι, σπινιάρει και κάνει και τούμπες…