Το θέμα της μόνιμης ενίσχυσης με γιατρούς περιφερειακών νοσοκομείων που καταγράφουν σοβαρά κενά επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Υγείας με τη ρύθμιση που έρχεται κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Αύγουστο. Μια τριπλή παρέμβαση που έχει ως στόχο να δοθεί ώθηση στην κάλυψη θέσεων για τις οποίες σήμερα δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον.
Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης είναι στην τελική ευθεία και αφορά τον επανακαθορισμό των Άγονων Α’ και Άγονων Β’ περιοχών της χώρας μας, την αύξηση του οικονομικού κινήτρου που δίνεται για κάθε κατηγορία, καθώς και τον διπλασιασμό των ποσών αυτών για έξι «προβληματικές» ιατρικές ειδικότητες.
Το φετινό καλοκαίρι προκάλεσε αίσθηση η ένταση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των ιδιωτών γιατρών, καθώς αποφασίστηκε -και ψηφίστηκε- η υποχρέωση των ιδιωτών να συνδράμουν στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων όταν τους ζητηθεί.
Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν κυρώσεις – και συγκεκριμένα, διακοπή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και απαγόρευση να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Και μπορεί ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης να έκανε λίγο πίσω κάνοντας σαφές ότι δεν θα εκδώσει την εφαρμοστική απόφαση του νόμου που ψήφισε η Βουλή, η πίεση όμως των ελλείψεων κάτω από την οποία πήρε το υπουργείο την πρωτοβουλία υποχρεωτικότητας παραμένει.
Τα δημόσια νοσοκομεία καταγράφουν κενά σε γιατρούς, οι οποίοι λόγω χαμηλότερων σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και τις χώρες του εξωτερικού απολαβών, καθώς και συνθηκών υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης σε αρκετές περιπτώσεις, δεν επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΣΥ. Οι κάτοικοι νησιών, χωριών, απομακρυσμένων περιοχών της χώρας είναι μάρτυρες όλο τον χρόνο μιας κατάστασης που επιδεινώνεται.
Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκου, σύμφωνα με την οποία επίτοκος γυναίκα χρειάστηκε να διανύσει την απόσταση από την Πρέβεζα στα Τρίκαλα, καθώς εκεί βρέθηκε διαθέσιμη μονάδα νεογνών για να γεννήσει το μωρό της πρόωρα. Ειδικά το καλοκαίρι, η υγειονομική θωράκιση νησιών και τουριστικών περιοχών επιχειρείται με μετακινήσεις γιατρών από άλλες περιοχές, οι οποίοι λαμβάνουν ως κίνητρο ένα σημαντικό οικονομικό μπόνους (αυξήθηκε φέτος σε 2.100 ευρώ/μήνα επιπλέον των μηνιαίων απολαβών τους).