Το 77% του κοινού στην Ελλάδα έρχεται σε επαφή με τις ειδήσεις από τα social media, ενώ διαπιστώνεται η τάση των περισσοτέρων να δίνουν έμφαση στην πληροφορία που προέρχεται από το tik tok και το facebook.
Η εξοικείωση αλλά και η χρήση του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων από όλο και μεγαλύτερη μερίδα πολιτών, «εξηγεί» τη νέα τάση στην ενημέρωση.
Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Παναγιώτου, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της ενημέρωσης στη νέα βαλκανική πραγματικότητα», που διοργανώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο πλαίσιο της προεδρίας που ασκεί στην Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων – ΝΑ Ευρώπης (ABNA-SE Europe).
Παράλληλα, επισήμανε πως είναι σημαντικό να διακρίνεται η πηγή των ειδήσεων, που είναι τα πρακτορεία ειδήσεων, από τη γέφυρα μέσω της οποίας οι πληροφορίες μεταφέρονται στο κοινό, που είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επιπλέον, τα πρακτορεία ειδήσεων θα πρέπει να έχουν μια συμπαγή εκπροσώπηση στο διαδίκτυο ώστε να δεσμευτούν με το κοινό και να έχουν μια συνεχή επαφή με αυτό.
Ο κ. Παναγιώτου επισήμανε ότι επιβάλλεται η ανάγκη να υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες, γι’ αυτό και τα παραδοσιακά μέσα έχουν ισχυρό πλεονέκτημα, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στο ρόλο των πρακτορείων για τη δημιουργία της είδησης και το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοσή της και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να περνά το κοινό χρόνο στην πηγή της είδησης και όχι μόνο στην γέφυρα μετάδοσής της.
Στο συνέδριο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Γερμανίδα πρόξενος Sibylla Bendig, ο Γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, η πρόξενος της Γαλλίας Sandrine Mouchet, εκπρόσωπος του Βουλγαρικού προξενείου και άλλων διπλωματικών αρχών, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αν. καθηγητής Γιώργος Χρηστίδης κ.ά.