Σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο με όλη τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή, με 40.000 τίτλους βιβλίων, εκ των οποίων 10.000 νέοι σε 110 εκθετήρια και 400 εκδότες και 500 συγγραφείς που θα εμφανιστούν και θα υπογράψουν τα έργα τους μετατρέπεται η παραλία της πόλης, όπου θα φιλοξενηθεί το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Από την Κατερίνη συμμετέχουν οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΤΙ και το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΜΑΤΙ με πέντε περίπτερα.
Το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένο στα κυπριακά γράμματα και την ποίηση, στα 50 χρόνια ουσιαστικά της μεταπολίτευσης των κυπριακών γραμμάτων και της ποίησης, ανέφερε ο κ. Μπαρμπουνάκης τονίζοντας ότι υπήρξαν ήρωες του κυπριακού αγώνα που ανεδείχθησαν μέσα από την ποίηση, όπως ο Παλληκαρίδης.
«Ήταν μια υποχρέωση μας να συνδέσουμε τη Θεσσαλονίκη που πάντα έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την Κύπρο, με τα κυπριακά γράμματα .Οι εκδηλώσεις των συγγραφέων είναι μία προσφορά στον αγώνα του 1974, εμείς πρέπει πάντοτε και τους Έλληνες ήρωες να θυμόμαστε που έπεσαν εκεί κατά τη διάρκεια των ημερών εκείνων, αλλά και τους Κύπριους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κάνοντας αναφορά στην εκδήλωση «Δεν Ξεχνώ» – ποιητική περιπλάνηση με λέξεις και μουσική εμπνευσμένη από την κυπριακή ποίηση που διοργανώνεται στις 17 Ιουλίου από τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Τριανταφύλλου.
Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα
Εκδήλωση αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, παρουσιάσεις των βιβλίων «Αντιγόνη στη Χάγη. Η Κατάθεση Της Λιάνας Κανέλλη Στη Δίκη Του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» και του Θανάση Λάλα «Πίνοντας καφέ με τον Πλάτωνα» και ομιλία του πολιτειολόγου συγγραφέα Κώστα Ζουράρι με θέμα «Η ελληνική αντίληψη περί πολιτικής» περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης διοργανώνονται παρουσιάσεις των παιδικών βιβλίων «Ο θησαυρός της Σινώπης – η Αγία Νεομάρτυς Ελένη και «Ο Άγιος Δημήτριος και τα παιδιά».
Η αφίσα του φετινού Φεστιβάλ είναι δημιουργία του μαθητή Νίκου Τσιρώνη.
Τα επίσημα εγκαίνια του 43ου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την υποστήριξη και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) πραγματοποιούνται σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 21.00.