Είναι το πιο ψηλό βουνό της Ελλάδας, γνωστό σε όλο τον πλανήτη μέσα από τους μύθος και τις ιστορίες. Στις πλαγιές του απλώνεται μια μεγαλειώδης φύση από έλατα, οξιές, βελανιδιές, ρόμπολα, πλατάνια, αγριόκεδρα, ορχιδέες και αγριοφράουλες. Ανάμεσα στις χαράδρες, τις κορυφές και τα φαράγγια του φωλιάζουν αγέρωχοι αετοί, λύκοι, τσακάλια και κουκουβάγιες, ζαρκάδια και άλογα αλλά και ρέματα, λίμνες και καταρράκτες.
Εδώ σε αυτό το βουνό μπορείτε να απολαύσετε μοναδικές πεζοπορίες, να κάνετε σκι, ορειβατικό και μη, mountain bike, να πετάξετε με αλεξίπτωτο πλαγιάς σαν άλλος Ερμής, να χωθείτε σε φαράγγια κάνοντας canyoning αλλά και να αναρριχηθείτε στα θεόρατα βράχια του.
Μπορείτε επίσης να διανυκτερεύσετε σε ένα από τα εννιά καταφύγια που διαθέτει το βουνό.
Ορειβασία & Πεζοπορία
Όντας το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας ο Όλυμπος, έχει εκπληκτικά μονοπάτια με συγκλονιστική θέα. Με αφετηρία το καταφύγιο Χριστάκη στα 2.400 μ. μέσω βατών σχετικά μονοπατιών μπορείτε να ανεβείτε σε μια από τις ψηλότερες κορυφές του βουνού όπως τη Σκάλα, το Σκόλιο ή τον Άγ. Αντώνιο αγναντεύοντας ακόμα και πέρα απ’ το Θερμαϊκό. Οι πιο μυημένοι στις πεζοπορίες και στην ορειβασία μπορούν να φτάσουν μέχρι το Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου στα 2.917 μ. Από τη θέση Πριόνια θα πάρετε το μονοπάτι μέχρι το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός στα 2.100 μ. Από εκεί θα ορειβατήσετε μέχρι την κορυφή Σκάλα, σε μια απαιτητική διαδρομή και ακολουθώντας τη χάραξη και τη σήμανση θα φτάσετε στον Μύτικα, όπου θα δείτε να απλώνεται μπροστά σας ολόκληρη η Ελλάδα. Πιο χαλαρή και σύντομη πεζοπορία είναι αυτή στις βάθρες του Ορλιά που μοιάζουν με φυσικές πισίνες και στον καταρράκτη του Κόκκινου Βράχου μήκους 17 μέτρων, κρυμμένα και τα δυο μέσα σε μοναδικής ομορφιάς φαράγγια. Συγκλονιστική εμπειρία είναι και η πεζοπορία στο φαράγγι του Ενιπέα.
Ένα τοπίο πνιγμένο στη φύση και στα τρεχούμενα νερά. Θα ξεκινήσετε από τα Πριόνια, από όπου περνά και το διεθνές μονοπάτι Ε4, θα σταματήσετε στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, του 15ου αιώνα, και από εκεί θα συνεχίσετε στο Σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου. Μπορείτε να επιλέξετε την εύκολη διαδρομή ή αυτή της μέτριας δυσκολίας, τα 6 ή τα 11,5 χλμ. αντίστοιχα, και στις δύο περιπτώσεις θα καταλήξετε στο Λιτόχωρο ή μπορείτε να κάνετε τη διαδρομή ανάποδα. Μπορείτε ακόμα να βάλετε στόχο το οροπέδιο των Μουσών και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και από εκεί τις Κορυφές ή το Στεφάνι, την ορθοπλαγιά που λέγεται πως ήταν ο θρόνος του Δια.
Μαραθώνιος Ολύμπου
Η διαδρομή του Μαραθωνίου ακολουθεί την ιερή πορεία των πιστών στην Ελλάδα των προ Χριστού χρόνων. Οι πιστοί κάθε χρόνο στην αρχή του θέρους ανέβαιναν από τη λατρευτική πόλη του Δίου στις κορυφές του Ολύμπου για να θυσιάσουν στον πατέρα των θεών, το Δία και να αποθέσουν τα αφιερώματά τους. Αντίστοιχα και η σημερινή διαδρομή ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου σε υψόμετρο 3 μ. για να καταλήξει στα 2.780 μ. στο Στεφάνι, στην κορυφή που θεωρείται ο «Θρόνος του Δία» διασχίζοντας πανέμορφα τοπία γεμάτα έλατα, οξιές και βελανιδιές, ψηλά βράχια, ρομαντικά ξωκλήσια και τρεχούμενα νερά. Η χάραξη της διαδρομής είναι Δίον – Ρέμα Ορλιά – Πετρόστρουγκα – Σκούρτα – Οροπέδιο Μουσών – Ζωνάρια – Χονδρομεσοράχι – Πριόνια – Χαράδρα Ενιπέα – Λιτόχωρο. Φέτος ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου.
Ορειβατικό σκι
Λουσμένο στο χιόνι, το βουνό είναι ιδανικό και για ορειβατικό σκι. Η μορφολογία του διαθέτει κάθε είδους διαδρομή για ορειβατικό σκι, από απλές βατές καταβάσεις μέχρι πολύ απαιτητικές που κάνουν την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο. Ο Όλυμπος έχει ανοιχτές πλαγιές και ωραία τεχνικά λούκια και θα ευχαριστηθείτε καταβάσεις. Πιο απαιτητικές η Στεφάνι – Ναούμ, η Θέση Χρηστάκη – Σπηλιές και αυτή από το οροπέδιο Μουσών προς Πηγαδούλι. Πιο βατές διαδρομές αυτές από την κορυφή Σκολιό προς Μεγάλη Γούρνα και προς τον Άγιο Αντώνιο και τις Βρυσοπούλες. Το Ξερολάκκι προσφέρεται επίσης για ορειβατικό σκι. Γύρω από το οροπέδιο Μουσών υπάρχουν και άλλες πιο μικρές διαδρομές που βγάζουν στα κοντινά καταφύγια. Το ορειβατικό σκι, έχει ατελείωτο πεδίο, κάθε πλαγιά είναι και μια πιθανή κατεβασιά. Η δυτική πλευρά του Ολύμπου έχει γενικά καλές πλαγιές χωρίς δένδρα, κορυφές και οροπέδια που μπορούν να σας χαρίσουν υπέροχες αναβάσεις και καταβάσεις. Η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη, περίπου από τα μέσα Μαρτίου έως και τα τέλη Μαΐου που συνήθως υπάρχει επαρκής χιονοκάλυψη. Φέτος δυστυχώς είναι μια πολύ φτωχή σε χιόνι χρονιά.
Σκι
Στη θέση Βρυσοπούλες λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο του ΚΕΟΑΧ, δηλαδή του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων, στα 1.820 μ. υψόμετρο. Εδώ γίνεται η εκπαίδευση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το χιονοδρομικό είναι μικρό, μπορείτε να κάνετε χρήση τριών αναβατήρων εκ των οποίων ο ένας είναι baby lift, είναι ανοιχτό καθημερινά και το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ. Λόγω του ότι ανήκει στον στρατό χρειάζεται να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο. Αν και φέτος στερείται χιονιού και δεν θα μπορέσετε να κάνετε σκι, αξίζει να το επισκεφθείτε για να πεζοπορήσετε στη φύση. Επίσης αν η ιδέα να σκιάρετε στο βουνό που περπατούσαν οι δώδεκα Θεοί και εκπαιδεύονται οι ειδικές δυνάμεις του στρατού σας φαίνεται ελκυστική, βάλτε το στη λίστα σας για του χρόνου. Εντός του στρατοπέδου υπάρχει επίσης καταφύγιο στο οποίο μπορείτε να διανυκτερεύσετε έχοντας προηγουμένως πάρει άδεια από τη διοίκηση της μονάδας καλώντας στο τηλέφωνο 2106552904. Αν ακόμα ελπίζετε πως θα χιονίσει και το χιονοδρομικό θα ανοίξει μπορείτε να καλέσετε στο ΚΕΟΑΧ στο τηλέφωνο 2493062163.
Αλεξίπτωτο πλαγιάς
Μια πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς από τον Όλυμπο είναι απλά θεϊκή. Σκεφτείτε να πετάτε πάνω από τις πλαγιές του μυθικού αυτού βουνού και να αντικρίζετε από ψηλά τις απότομες κόψεις του, τις χιονισμένες βουνοκορφές του, τις δασωμένες πλαγιές του αλλά το απέραντο μπλε της θάλασσας και να προσγειώνεστε στην αμμουδιά του Θερμαϊκού κόλπου. Η βορινή πλευρά του βουνού έχει πιο ήπιες συνθήκες ιδανικές για τους αρχάριους ενώ η νότια είναι κατάλληλη για έμπειρους πιλότους. Μια πολύ κλασική και υπέροχη πτήση είναι αυτή που ξεκινά από τον λόφο του Προφήτη Ηλία στον Παλαιό Παντελεήμονα, περνά πάνω από το χωριό και το κάστρο του Πλαταμώνα και καταλήγει στις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου. Άλλη μια διαδρομή είναι αυτή από το Λιτόχωρο που περνά από το φαράγγι του Ενιπέα και χαρίζει μοναδική θέα σε βουνό και θάλασσα. Πάνω από το χωριό Καλύβια, στη νότια πλευρά, υπάρχει άλλο ένα σημείο απογείωσης που δίνει επιλογές σε cross-country πτήση.
Αναρρίχηση
Ο Όλυμπος διαθέτει πάνω από 60 αναρριχητικές διαδρομές στις πλαγιές του με διαφόρους βαθμούς δυσκολίας. Από τον Μύτικα, το Στεφάνι και το Σκολιό μέχρι τη Ζηλνιά μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικές αναρριχήσεις με φόντο το πανέμορφο τοπίο του βουνού. Οι πιο δημοφιλείς είναι αυτές στο Στεφάνι, στο Σκολιό και στην Πλάκα Καζανιών. Αν είστε από τους ρομαντικούς του σπορ, επιλέξτε την πρώτη καταγεγραμμένη αναρριχητική διαδρομή που άνοιξε στην Ελλάδα το 1934, την Comici – Escher στα ανατολικά του Στεφανιού, εύκολη μεν εντυπωσιακή δε.
Ορεινή Ποδηλασία
Αν αγαπάτε να ποδηλατείτε στα βουνά και ακόμα δεν έχετε ανέβει στον Όλυμπο, ήρθε η ώρα. Εδώ θα βρείτε πολλές διαδρομές ανάμεσα σε υπέροχη φύση, σε έλατα, βελανιδιές και πεύκα, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, που θα ικανοποιήσουν κάθε είδους ποδηλάτη. Διαλέξτε διαδρομή και απολαύστε όλη τη φύση του Ολύμπου, τα δάση αλλά και τις λίμνες και τους καταρράκτες με τα παγωμένα νερά. Από τις πιο όμορφες είναι αυτή που ξεκινά από τη θέση Σταυρός και να ανεβαίνει μέχρι τα Πριόνια στα 1.100 μ. υψόμετρο. Πριν ξεκινήσετε την κατάβαση μπορείτε να κάνετε μια στάση στο εστιατόριο για να ανακτήσετε δυνάμεις.
Canyoning
Σε αυτό το βουνό, μπορείτε φυσικά να κάνετε και διάσχιση φαραγγιού. Έχετε δυο επιλογές το φαράγγι του Ορλιά στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου η διαδρομή του οποίου ξεκινά από την έξοδο του ρέματος και σιγά σιγά ανεβαίνει και περνά μέσα από οργιώδη βλάστηση, μικρές λίμνες αλλά και έξι καταρράκτες. Η άλλη επιλογή είναι το φαράγγι του Ενιπέα στα ανατολικά του βουνού, μια επίσης μαγευτική διαδρομή που ξεκινά από τη θέση Μύλοι στο Λιτόχωρο και μπαίνει μέσα σε πυκνή καταπράσινη φύση με εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, ξύλινα γεφυράκια, λιμνούλες και τρεχούμενα νερά.