Οι διαρρήκτες προφανώς γνωρίζοντας την περιοχή έδρασαν με προσοχή και διέρρηξαν αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στην είσοδο του μονοπατιού.
Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ήταν 8. Τα τρία στο δρόμο και τα 4 στο μονοπάτι, αυτά και λεηλατήθηκαν. Οι ορειβάτες αναχώρησαν στις 8 το πρωί του Σαββάτου 1 Απριλίου για διανυκτέρευση στο καταφύγιο «Κάκκαλος» και επέστρεψαν το πρωί της Κυριακής να παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους και να επιστρέψουν στον τόπο τους.
Οι ορειβάτες κατήγγειλαν το γεγονός, τόσο στην Αστυνομία Λιτοχώρου, όσο και στον πρόεδρο του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών (ΠΟΑ) Γιάννη Δημητράκη, (που ήταν από τους αρχηγούς της ομάδας ) και στάλθηκε επιστολή στο Δήμαρχο Λιτοχώρου, ενημερώθηκε επίσης η ΕΟΟΑ ( Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης) και έγιναν σχετικές αναρτήσεις στα ορειβατικά κοινωνικά δίκτυα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι κλέφτες σάρωσαν κυριολεκτικά τα αυτοκίνητα που διέρρηξαν και δεν άφησαν τίποτα.
Σύμφωνα με την καταγγελία πήραν: διπλώματα, ταυτότητες, κλειδιά, κινητά (μερικοί τα αφήνουν -κακώς, πολύ κακώς- στα αμάξια για να εξοικονομήσουν βάρος), παπούτσια (τα αφήνουν για να οδηγήσουν, επειδή με τις ορειβατικές μπότες είναι πολύ προβληματικό) σλίπινγκ-μπανγκ (τα μεγάλα που χρειαστήκαν στο καταφύγιο του Σταυρού όπου πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής), ρούχα (στεγνά που φορούν για το πηγαινέλα από Αθήνα), φαρμακείο αυτοκινήτου, ορειβατικά είδη (καραμπίνερ ασφαλείας, λανιέρες), μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό! και διάφορα μικροπράγματα που ήταν σε σακούλες τις οποίες πήραν όπως ήταν, χρήματα (μεγάλο ποσό, από μια ομάδα ξένων ορειβατών που επίσης το κατήγειλαν στο αστυνομικό τμήμα Λιτόχωρου).
Και να σημειώσουμε εδώ ότι είχε προηγηθεί διάρρηξη αυτοκινήτων Λαρισαίων ορειβατών και ότι αυτοί πρώτοι κάλεσαν την αστυνομία.
Το θέμα δεν είναι πρωτόγνωρο, χρήζει όμως άμεσης αντιμετώπισης. Ένας είναι ο δρόμος που οδηγεί στον Όλυμπο και η καταγραφή των οχημάτων που διέρχονται μπορεί να γίνει και από κάμερες. Ο έλεγχος διερχομένων οχημάτων που λειτουργούσε πριν από το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου έχει πάψει εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες μας.
Πρέπει παρόλα αυτά, να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και η μέριμνα πρέπει να είναι άμεση, γιατί πλησιάζει η θερινή περίοδος, η επισκεψιμότητα θα αυξηθεί και ο κίνδυνος παρόμοιων φαινομένων με το τωρινό, με ταλαιπωρία ανθρώπων που αγαπούν τον Όλυμπο, κι έρχονται από την άκρη του κόσμου να τον επισκεφτούν πρέπει να εκλείψει.
Και τελικά αυτής της μορφής η παραβατικότητα γίνεται από συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων και δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ώστε να αποτραπούν κατά το δυνατόν παρόμοιες ενέργειες που μόνο κακό κάνουν στη φήμη μας, ως τουριστικό προορισμό.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η θέση Γκορτσιά είναι κομβικό σημείο για την αναρρίχηση στον Όλυμπο και συγκεντρώνει καθημερινά γύρω στα 15 αυτοκίνητα. Μια σκέψη θα ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής εκεί με κάποια καντίνα ώστε να υπάρχει κάποια συνεχής ανθρώπινη παρουσία.
Ελπίδα όλων είναι η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων να οδηγήσει σε λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια δυσάρεστα φαινόμενα.