Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου που κατέκλεισε το συνεδριακό κέντρο του Δήμου Κατερίνης ΕΚΑΒΗ, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23 Αυγούστου η εκδήλωση της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας του Νομού Πιερίας. Ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό είχε στην εκδήλωση η παρουσία του Γενικού πρόξενου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνου Πολυκάρπου που ήταν επίτιμος καλεσμένος αλλά και η παρουσία εκπροσώπων και συλλόγων της Μεγαλονήσου.
Η Ο.Ν.ΝΕ.Δ Πιερίας πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στην οποία μέλη της Οργάνωσης παρουσίασαν θεματολογία γύρω από την ιστορική διαδρομή του νησιού αλλά και κατά πόσο τα όσα γεγονότα του 1974 απασχόλησαν τους διεθνείς οργανισμούς και τη διπλωματία.
Οι ομιλητές που στελέχωσαν το πάνελ, ήταν ο Αντώνης Βελώνης φιλόλογος και ιστορικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αναφέρθηκε στο θέμα: «Η Κύπρος μέσα στους αιώνες» και ο Γεώργιος Δουλδούρας διεθνολόγος και οικονομολόγος MSc ανέπτυξε ομιλία πάνω στο θέμα «Η τουρκική εισβολή του 1974 μέσα από το πρίσμα των διεθνών σχέσεων», ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Αναστάσιος Παπαθανασίου πολεοδόμος και χωροτάκτης μηχανικός MSc.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Α. Παπαθανασίου συντονιστής και μέλος της ΟΝΝΕΔ Πιερίας όπου καλωσόρισε επίσημα το πλήθος και ιδιαίτερα τον πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τόνισε «η Τουρκική εισβολή του 1974 δεν ήταν απλώς μια στρατιωτική επιχείρηση. Ήταν μια πράξη κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου, μια κατάφωρη αδικία κατά του κυπριακού λαού και μια απειλή για την ελευθερία και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος, το αδελφό μας νησί, με τη βαθιά ελληνική της ιστορία, βίωσε την καταστροφή, την απώλεια και τον ξεριζωμό.»
«Σήμερα, 50 χρόνια μετά, η πληγή παραμένει ανοικτή, αλλά ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Και μόνο το γεγονός ότι η Λευκωσία είναι η μοναδική πρωτεύουσα που παραμένει διχοτομημένη, αποτελεί προσβολή για την Παγκόσμια Κοινότητα.
«Αυτή η μαύρη σελίδα στην ιστορία μας δεν μπορεί να ξεχαστεί. Δεν πρέπει να ξεχαστεί. Γιατί η μνήμη είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε το μέλλον μας. Θυμόμαστε, όχι για να καλλιεργούμε το μίσος, αλλά για να διατηρήσουμε ζωντανή την αλήθεια και να ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για δικαιοσύνη και ελευθερία.» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόξενος Κωνσταντίνος Πολυκάρπου χαιρέτισε την εκδήλωση:
Είναι μεγάλη και ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας ευχαριστώ πολύ για την πρόταση την ΟΝΝΕΔ Πιερίας. Πρόκειται για το πιο μελανό σημείο στην ιστορία της χώρας μας τόνισε ο πρόξενος.
Αναφερόμενος στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο είπε» είμαστε στα πενήντα χρόνια από το πραξικόπημα και στα πενήντα χρόνια από την βάνδαλη εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, όπου ο Κυπριακός Λαός βιώνει ακόμα τις συνέπειες της κατοχής του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Μισό αιώνα μετά χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν μακριά από την Γή τους, ενώ η πολιτιστική μας κληρονομιά λεηλατείτε ακόμα και καταστρέφεται.
«Λόγο του ιστορικού χαρακτήρα της εκδήλωσης και επειδή υπάρχει κόσμος που έχει ζήσει τα γεγονότα, οφείλω να υπενθυμίσω ότι η εισβολή στην Κύπρο, ήταν το αποτέλεσμα της τρίτης φοράς ένοπλης επιθετικότητας στον 20 αιώνα από την ίδια χώρα την Τουρκία κατά ενός τμήματος του νησιού για επιβολή σχεδιασμών της άγκυρας τόνισε ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη.
O Αντώνης Βελώνης φιλόλογος και ιστορικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αναφέρθηκε στο θέμα: «Η Κύπρος μέσα στους αιώνες» όπου παρουσίασε και ανέλυσε τη μακραίωνη ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού και ειδικότερα τις ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στο νησί από την Αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Τέλος, αναφέρθηκε στις επιδράσεις που δέχτηκε το νησί από διαφόρους κατακτητές αλλά και η σχέση της Μεγαλονήσου με την μητέρα Πατρίδα γενικά και ειδικά.
Ο Γεώργιος Δουλδούρας διεθνολόγος και οικονομολόγος MSc ανέπτυξε ομιλία πάνω στο θέμα «Η τουρκική εισβολή του 1974 μέσα από το πρίσμα των διεθνών σχέσεων».
«Η τουρκική εισβολή του 1974 άφησε την Κύπρο διχοτομημένη, με τις συνέπειες να παραμένουν εμφανείς μέχρι και σήμερα. Η αποτυχία της Χούντας να προετοιμαστεί και να αμυνθεί αποτελεσματικά, σε συνδυασμό με την αδυναμία ή και απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα, αλλά και τους διπλωματικούς χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, είχαν καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό και κυπριακό λαό.»
«Η στρατηγική της Τουρκίας, βασισμένη στις αρχές του ρεαλισμού και ενισχυμένη από τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση, στόχευε στη διασφάλιση και ενίσχυση της περιφερειακής της ισχύος, αποτρέποντας παράλληλα την πιθανή ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, που θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.»
Η Χούντα επικεντρώθηκε περισσότερο στη διατήρηση της εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας του καθεστώτος, παραμελώντας την εξωτερική άμυνα, γεγονός που άφησε την Κύπρο ευάλωτη. Αυτό το ιστορικό μάθημα υπογραμμίζει τη σημασία της αυτοβοήθειας για τα κράτη που αντιμετωπίζουν απειλές και την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση, ισχυρές και ανεξάρτητες στρατηγικές, ιδιαίτερα σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα όπου η επιβίωση εξαρτάται από την ικανότητα αυτοπροστασίας.»
Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου η οποία έδωσε αναμνηστικό δώρο στον πρόξενο ένα βιβλίο με θέμα τον Όλυμπο, εκπρόσωποι των βουλευτών Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κατερίνης Θωμάς Αναστασιάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Ευθύμιος Τσίρκος, οι αντιδήμαρχοι Δίου Ολύμπου Αθανάσιος Καλαϊτζής και Αστέριος Τζήμας, και από τον δήμο Πύδνας Κολινδρού ο Στέλιος Χλέμές.
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Πιερίας Χαράλαμπος Μπρουσκέλης, ο πρώην Υφυπουργός, Βουλευτής και Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Πιερίας « Ο Ευαγόρας» Αιμιλία Ζαχαριάδου και η εκπρόσωπος του ελληνικού πολιτιστικού ομίλου Κυπρίων Ελλάδος, Μίνα Παπανικολάου καθώς και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πιερίας Ιωάννης Ζάχος, μελή και στελέχη της ΟΝΝΕΔ Πιερίας.