Σήμερα, οι περισσότερες ενδαρθρικές παθήσεις και κακώσεις του μυοσκελετικού, που παλαιότερα αντιμετωπίζονταν μόνο με τη μέθοδο της κλασικής ανοικτής χειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Διαβάστε περισσότερα για την ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ.
Συμπτώματα: Πόνος, οίδημα, αστάθεια της άρθρωσης του γόνατος και μειωμένη λειτουργικότητα γόνατος – μείωση εύρους τροχιάς. Ο τραυματισμός μπορεί να προέλθει από απότομες στροφικές κινήσεις ή από συνεχείς μικροκαταπονήσεις. Μπορεί επίσης να παρουσιαστούν λόγο ύπαρξης εκφυλιστικών αλλοιώσεων. Αναφορικά, οι ρήξεις του έσω μηνίσκου είναι πολύ πιο συχνές από τις αντίστοιχες στον έξω. Τα συμπτώματα μετά τη ρήξη μηνίσκου είναι ευαισθησία ή και πόνος κατά την πίεση του έσω ή του έξω μεσάρθριου διαστήματος στην περιοχή του γόνατος, ανάλογα με ποιος μηνίσκος έχει υποστεί ρήξη, ο έσω ή ο έξω μηνίσκος.
Στην άρθρωση του ώμου υπάρχουν τέσσερις τένοντες οι οποίοι είναι «υπεύθυνοι» για τις περισσότερες κινήσεις της άρθρωσης. Ο πιο ευπαθής και συχνότερα τραυματιζόμενος τένοντας από τους τέσσερις είναι ο υπερακάνθιος. Η τενοντοπάθεια του ώμου μπορεί να οφείλεται σε «υπέρχηση» όπως και οι περισσότερες τενοντοπάθειες, μπορεί όμως να συνυπάρχουν «ανατομικές παραλλαγές» στον τύπο του ακρωμίου, προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στους τένοντες του στροφικού πετάλου. Είναι πάθηση ανεξαρτήτου ηλικίας. Αφορά νεαρούς ενήλικες, αθλητές οι οποίοι χρησιμοποιούν το χέρι τους σε κινήσεις πάνω από το ύψος του ώμου αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες όπου λόγω καθημερινών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων η φθορά των τενόντων έρχεται ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας καταπόνησης.
Ο Πρόσθιος Χιαστός είναι ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους της άρθρωσης του γόνατος. Η κύρια λειτουργία του είναι να εμποδίζει την πρόσθια ολίσθηση και την έξω στροφή της κνήμης σε σχέση με τον μηρό. Τραυματισμός του Προσθίου Χιαστού συμβαίνει συχνά σε αθλητές υψηλών απαιτήσεων (ποδόσφαιρο, σκι, μπάσκετ) συνέπεια πτώσεως από ύψος (άλμα), απότομης αλλαγής κατεύθυνσης ή άμεσης πλήξης του γόνατος. Η ρήξη του προσθίου χιαστού εκδηλώνεται με έντονο πόνο και συλλογή υγρού στο γόνατο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του εύρους κίνησης της άρθρωσης και χωλότητα. Δείτε περισσότερα στις ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
Η Παιδορθοπεδική είναι σημαντική υποειδικότητα της ορθοπεδικής και επικεντρώνεται στα προβλήματα της παιδικής ηλικίας, εξαιτίας της έναρξης πολλών ορθοπεδικών προβλημάτων κατά την παιδική ηλικία. Η περίοδος της αύξησης της ανάπτυξης διακρίνεται σε 6 στάδια:
- Πρώιμο έμβρυο
- Πρώιμη εμβρυική ηλικία
- Όψιμη εμβρυική ηλικία
- Νεογνική ηλικία
- Παιδική ηλικία
- Εφηβική ηλικία
Οι αρθρώσεις δημιουργούνται αρχικά ως σχισμές για να ακολουθήσει η χονδρογένεση και ο σχηματισμός της αρθρικής κοιλότητας. Ο φλοιός των οστών αυξάνει σε πάχος σε όλη την παιδική ηλικία. Η αύξηση του πάχους προσφέρει στο οστό αυξημένη αντοχή στον εφελκυσμό αλλά μικρή ελαστικότητα. Η κινητική ανάπτυξη αξιολογείται με την ηλικία απόκτησης κινητικών δεξιοτήτων π.χ. Τα νεογνά ελέγχουν τη θέση του κεφαλιού κατά τον 3ο μήνα, κάθονται στον 6ο μήνα, στέκονται στον 12ο μήνα και περπατούν χωρίς υποστήριξη τον 15ο μήνα.
Συναντάται πολύ συχνά σε παιδιά από 1 έως 12 ετών. Είναι η Παροδική, αυτοϊώμενη φλεγμονή του αρθρικού υμένα. Η υμενίτιδα του ισχίου δεν αποτελεί μια χωριστή παθολογική οντότητα αλλά σύμπτωμα μίας πάθησης. Πρόκειται για μια αντίδραση του αρθρικού υμένα σε κάτι που διαδραματίζεται μακριά από το ισχίο. Την χαρακτηρίζει ο Πόνος στην περιοχή του ισχίου, του έσω μηρού και της βουβωνικής περιοχής και η μείωση του εύρους τροχιάς στην απαγωγή, έκτασης και στροφών του ισχίου.
Τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας στο γόνατο είναι ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις και τα προβλήματα κίνησης της άρθρωσης. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης συμπτώματα όπως :
- Πρήξιμο
- Ευαισθησία
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο και μεταξύ διαφορετικών αρθρώσεων. Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και μπορεί να μην είναι τόσο συχνά. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν πιο συχνά και σοβαρά προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την καθημερινή τους ζωή.
Σχεδόν κάθε άρθρωση μπορεί να προσβληθεί από αρθρίτιδα, αλλά αυτή προκαλείτε συχνότερα στα γόνατα, τους γοφούς και τις αρθρώσεις των χεριών. Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε επίμονα συμπτώματα αρθρίτιδας.
ΑΙΤΙΕΣ
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σώμα σας επιδιορθώνει μόνο του τη βλάβη και δεν αντιμετωπίζετε κανένα σύμπτωμα. Αλλά η οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και προβλήματα στην κίνηση της άρθρωσης. Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά κάποιες καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας, όπως:
- Τραυματισμός της άρθρωσης – υπερβολική χρήση της άρθρωσης
- Άλλες καταστάσεις (δευτερογενής αρθρίτιδα) – η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να συμβεί σε αρθρώσεις που έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη από προηγούμενη ή υπάρχουσα πάθηση, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ηλικία – ο κίνδυνος να αναπτύξετε την πάθηση αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε.
- Οικογενειακό ιστορικό – η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες, αν και οι μελέτες δεν έχουν εντοπίσει ένα μόνο υπεύθυνο γονίδιο
- Παχυσαρκία – η παχυσαρκία επιβαρύνει τις αρθρώσεις σας, ιδιαίτερα εκείνες που αντέχουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους σας, όπως τα γόνατα και οι γοφοί σας
- Η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Για να διαγνωστεί η οστεοαρθρίτιδα, ένας γιατρός θα σας ρωτήσει πρώτα για τα συμπτώματά σας και θα εξετάσει τις αρθρώσεις σας. Εάν τα συμπτώματά σας είναι ελαφρώς διαφορετικά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε άλλη πάθηση της άρθρωσης. Για παράδειγμα, η παρατεταμένη δυσκαμψία των αρθρώσεων το πρωί μπορεί να είναι σημάδι ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Περαιτέρω εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες ή εξετάσεις αίματος, δεν είναι συνήθως απαραίτητες αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ένα κάταγμα οστού.
Ο Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος είναι ΠΑΙΔΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ στο Metropolitan | ΤΗΛ : 210-4520421 | Κατ’ οίκον επισκέψεις σε Κορυδαλλό, Νίκαια και Αιγάλεω | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ |