«Όταν ο πόνος γίνει χρόνιος, δηλαδή διαρκέσει για χρονικό διάστημα πάνω από τρεις μήνες, αποτελεί από μόνος του νόσο. Όταν παραμείνει χωρίς θεραπεία, οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές. Περιορίζει την πνευματική συγκέντρωση του ασθενούς, την ατομική και κοινωνική δραστηριότητα και προκαλεί αϋπνία. Όλα αυτά οδηγούν σε βάθος χρόνου σε κατάθλιψη, από την οποία πάσχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με χρόνιο πόνο. Η κατάσταση οδηγεί σε φαύλο κύκλο και ταλαιπωρεί τον ασθενή, ο οποίος επισκέπτεται πολλές ιατρικές ειδικότητες χωρίς ικανοποιητικό έλεγχο της κατάστασης», επισημαίνει η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού Τμήματος και η μία από τις δύο υπεύθυνες του Ιατρείου Πόνου του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Ελένη Κοράκ,η με αφορμή την 8η Νοεμβρίου-Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας.
«Ο χρόνιος πόνος κατατάσσεται σε καρκινικό και καλοήθη και μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος, η κεφαλαλγία, η οσφυαλγία, οι αρθρίτιδες και οι κακώσεις των νεύρων. Ο χρόνιος πόνος πρέπει να αντιμετωπίζεται σε εξειδικευμένα κέντρα, από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς. Για το λόγο αυτό, στο Ιατρείο Πόνου υπάρχει άμεση συνέργεια και με άλλες ειδικότητες, όπως ογκολόγους, ορθοπαιδικούς, φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγους» προσθέτει η επίσης υπεύθυνη του Ιατρείου Πόνου του Παπαγεωργίου , Μαριάνθη Βαρβέρη.
Το Ιατρείο Πόνου του Παπαγεωργίου που σήμερα -Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας- θα έχει ολοήμερη λειτουργία, είναι στελεχωμένο με προσωπικό εξειδικευμένο στη διαχείριση του χρόνιου πόνου και στοχεύει στην παροχή ειδικής φροντίδας, που περιλαμβάνει θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη αλλά και επεμβατικές θεραπείες για την ανακούφιση των ασθενών από τον πόνο, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, τη διατήρηση της ψυχικής υγείας και την επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητές τους.