«Ο Ιωάννης Τσικόπουλος γεννήθηκε το έτος 1839 στο Καταφύγι των Πιερίων, ‘μιας των μεγάλων Ελληνικών κωμών’, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Παναγιώτης Λιούφης στην ιστορία της Κοζάνης.
Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη γενέτειρά του. Το Καταφύγι ήταν μια από τις λίγες προνομιούχες Κοινότητες της Μακεδονίας που στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας διέθεταν οργανωμένο σχολείο.
Το 1867 επέστρεψε αμέσως στη Μακεδονία και ανέλαβε τη διεύθυνση της περίφημης Αστικής Σχολής Κοζάνης. Στην Κοζάνη εργάστηκε επί 4 χρόνια και στη συνέχεια δίδαξε μέχρι το 1878 στα Βοδενά (Έδεσσα) και Θεσσαλονίκη.[…] Από τις Σέρρες, προχωρημένης πια ηλικίας, καλείται πάλι στη Θεσσαλονίκη.
Παρά το ότι ήταν ήδη 65 ετών και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, συνέχισε στη Μακεδονική πρωτεύουσα να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σοφού δασκάλου ως καθηγητής των Ελληνικών στο νεοϊδρυθέν υποδιδασκαλείο.
Εκεί εργάστηκε ως το 1911. Τη χρονιά εκείνη το τότε ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος, εκτιμώντας το έργο του και ιδίως τις σπουδαίες μελέτες του για τη δημοτική γλώσσα, αλλά και τη βαθειά γνώση της τουρκικής, τον κάλεσε στην Αθήνα για να εργαστεί ως συντάκτης του μεγάλου Ιστορικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας.
Ο Τσικόπουλος ήταν ήδη πολύ ηλικιωμένος.
Εργάστηκε στη σύνταξη του λεξικού για ένα περίπου χρόνο και την 1η Ιουνίου 1912 ήσυχα και αθόρυβα, όπως έζησε σ’ όλη του τη ζωή, άφησε την τελευταία του πνοή σκυμμένος πάνω στα χειρόγραφα των αγαπημένων του μελετών για την Ελληνική γλώσσα». (Πηγή: Κρήτος Δ. [1994], «Ιωάννης Τσικόπουλος: ένας ξεχασμένος Μακεδόνας λόγιος», Μακεδονικά, 29(1), 29–38).
«Ο Αστέριος Ζουρμπάς ή Ζορμπάς, του Γεωργίου και της Μαρίας, (1874 – 20 Φεβρουαρίου 1957) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, συνδικαλιστής και βουλευτής σε εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας και ευεργέτης της Κατερίνης.
Καταγόταν από την ιστορική οικογένεια του Γιώργου (Αλέξη) Ζορμπά και ήταν ο ιδρυτής του συνοικισμού των Καταφυγιωτών στην Κατερίνη. Υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ενώσεως Πυροπαθών Καταφυγίου “Τα Πιέρια” και στη συνέχεια ως επίτιμος πρόεδρος.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Δράμας στις εκλογές του 1920 (Αναθεωρητική Βουλή) και με το Αγροτικό Εργατικό Κόμμα (ΑΕΚ) εξελέγη βουλευτής Βερροίας (Κατερίνης-Βεροίας-Ναούσης) στις εκλογές του 1933.
Έπειτα από την καταστροφή του Καταφυγίου από τους ναζί το 1943 ο Στέργιος Ζορμπάς ίδρυσε τον συνοικισμό Καταφυγιωτών στην Κατερίνη, μεριμνώντας για την αποκατάσταση των πυροπαθών και στο κέντρο του συνοικισμού ανεγέρθηκε αργότερα και προτομή του.
Στις εκλογές του 1946 ο Ζορμπάς ήταν υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό της Εθνικής Πολιτικής Ενώσεως (Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα) αλλά δεν εξελέγη, συγκεντρώνοντας 1.333 ψήφους.
Στις εκλογές του 1952 ο Αστέριος Ζουρμπάς ήταν υποψήφιος βουλευτής Πιερίας με τον Ελληνικό Συναγερμό μαζί με τους Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου και Αλέξανδρο Δεληγιαννίδη.
Πέθανε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Φεβρουαρίου 1957 και κηδεύτηκε την επομένη από τον Ιερό Ναό Γρηγορίου Παλαμά.
Το όνομα του Αστερίου (Στέργιου) Ζορμπά έχει δοθεί σε δρόμο της Κατερίνης». (Πηγή: Wikipedia).
antoniskalfas@yahoo.gr
Μικροϊστορικά του Αντώνη Κάλφα