Τέλος έλαβε η αγωνία των υποψηφίων στις πανελλαδικές 2024 καθώς άνοιξε η πλατφόρμα με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια την Πέμπτη 25/07.
Αν και ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας προέβλεπε ότι η ανακοίνωση των βάσεων θα γινόταν στο τέλος του μήνα, έγινε η ανατροπή και η έκπληξη στους υποψηφίους ήρθε λίγο μετά τις 17:30 της ίδιας ημέρας.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στο 38% των τμημάτων καταγράφεται άνοδος των βάσεων και πτώση στο 62%, γεγονός που «εξηγείται» τόσο από τις ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων σε μαθήματα όπως η Φυσική, αλλά και από τις προτιμήσεις τους: Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές υποχώρησαν, όμως στις χαμηλόβαθμες ανέβηκαν.
Οι μαθητές από την Πιερία που διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους μετά την ανακοίνωση των Βάσεων και την σειρά επιτυχίας τους και έκαναν περήφανο τον Νόμο μας φιλοξενήθηκαν στο Ολύμπιο Βήμα, μίλησαν για την επιτυχία τους και την επίτευξη των στόχων τους.
Ο Γιώργος Τσιγκαρόπουλος είδε το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα, όταν κατάφερε ανάμεσα σε τόσους υποψήφιους πανελλαδικά να περάσει στην σχολή που τόσο επιθυμούσε, την πρώτη του επιλογή στην σχολή αξιωματικών της Ελληνικής αστυνομίας. Αυτό που τον ξεχωρίζει όμως είναι το γεγονός ότι έκανε υπερήφανη την πόλη του, τους γονείς του, τους φίλους του γιατί πέρασε 1ος με σειρά επιτυχίας.
Έχεις συγκεντρώσει 17.140 μόρια, οι κόποι σου ανταμείβονται;
Έχω συγκεντρώσει 17.575 μόρια στο 1ο επιστημονικό πεδίο. Ασφαλώς και οι κόποι μου ανταμείφθηκαν, καθώς κατόρθωσα να περάσω στην 1η μου επιλογή (σχολή Αξιωματικών Ελληνικής αστυνομίας) με σειρά επιτυχίας 1 (ειδική κατηγορία τρίτεκνοι) η οποία αποτελούσε ένα όνειρο ζωής για τουλάχιστον 8 χρόνια.
Πως νιώθεις τώρα με τα αποτελέσματα;
Τόσο όταν βγήκαν οι βαθμοί των πανελλαδικών όσο και οι βάσεις εισαγωγής αισθάνθηκα τεράστια ανακούφιση και ευχαρίστηση. Οι πανελλήνιες εξετάσεις ήταν για μένα ένας απαιτητικός αγώνας. Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, ένιωθα να φεύγει ένα μεγάλο βάρος από πάνω μου και αμέσως με κατέκλεισαν θετικά συναισθήματα.
Ποια είναι το μυστικό της επιτυχίας σου ;
Το μυστικό της δικής μου επιτυχίας δεν ήταν μόνο το διάβασμα. Μεγάλο ρόλο διαδραμάτιζε και η ψυχική μου υγεία κατά τη διάρκεια της Γ’ Λυκείου. Πρώτα-πρωτα, έχοντας βαθιά πίστη στον εαυτό μου , ήξερα από πολύ νωρίς ότι πρόκειται να πετύχω σε κάποιες από τις επιλογές μου (αστυνομία, νομική, ψυχολογία). Δεύτερον σε όλη τη διάρκεια αυτού του αγώνα είχα την υποστήριξη και τη συμπαράσταση του οικείου περιβάλλοντος μου (γονείς, φίλοι, σχολείο, φροντιστήριο). Το πιο σημαντικό, όπως ανέφερα, είναι η πίστη στον εαυτό μας! Όποιον στόχο και να έχουμε, η σίγουρη επιτυχία είναι να πιστεύουμε σε εμάς τους ίδιους, ακόμα και αν μας φαίνεται δυσβάσταχτο το μονοπάτι που θα διαβούμε!
Αφιέρωσες πολύ χρόνια στο διάβασμα σου ?
Το διάβασμα μου γινόταν σε καθημερινή βάση. Προσπαθούσα όσο μπορώ να συνδυάσω την προσωπική μου ζωή με τη μελέτη. Κάποιες φορές ίσως και να μην ήταν δυνατό, αλλά άξιζε!
Τι θα συμβούλευες σε αυτούς που αρχίζουν τώρα τον αγώνα τους ?
Στα παιδιά που αρχίζουν τώρα αυτό το δύσκολο μονοπάτι τους συμβουλεύω να έχουν πάντα πίστη στον εαυτό τους. Να μην απογοητευτούν ποτέ για οποία δυσκολία συναντήσουν στον δρόμο τους και να συνεχίσουν δυναμικά για να φθάσουν στον προορισμό τους. Με θέληση και προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί το οτιδήποτε. Εύχομαι σε όλους τους νυν και μελλοντικούς υποψηφίους να υλοποιήσουν τους στόχους τους με επιτυχία!
Ποιος ήταν ο ρόλος των καθηγητών και των γονέων σου στην πορεία σου;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως ο ρόλος της οικογένειας μου και των καθηγητών μου (σχολείο, φροντιστήριο) ήταν αξιοσημείωτος. Τόσο οι μεν όσο και οι δε με υποστήριζαν σε όλη τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Μου έδειχναν την αγάπη τους καθημερινά, με εφοδίαζαν με το κουράγιο τους και με ωθούσαν να συνεχίσω αυτόν τον δύσκολο αγώνα.
Τα social media και γενικά η τεχνολογία σε επηρέασαν στο διάβασμά σου;
Τα social media θεωρώ πως σε καμία περίπτωση δεν λειτούργησαν ως ανασταλτικός παράγοντας στο διάβασμα μου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο στόχος μου ήταν αρκετά υψηλός, είναι φανερό πως θα ήμουν πρόθυμος να θυσιάσω τις αρκετές ώρες που επένδυα τα προηγούμενα χρόνια στα κοινωνικά δίκτυα και να αφοσιωθώ στο διάβασμα μου. Τα social media για μένα ήταν ένα μικρό διάλειμμα που με βοήθησε σε ικανοποιητικό βαθμό να γεμίσω τα αποθέματα ενέργειας μου και σαφώς να ψυχαγωγηθώ.
Η Ελένη Ίτσιου από την Κατερίνη που συγκέντρωσε 17.140 μόρια προερχόμενη από το 3ο πεδίο είδε με την ανακοίνωση των βάσεων να ανταμείβονται οι κόποι της και οι θυσίες της, καταφέρνοντας να περάσει στην σχολή για την οποία ενδιαφερόταν στο Χημικό Ιωαννίνων στο οποίο κατάφερε και πέρασα με σειρά επιτυχίας 6η πανελλαδικά.
Έχεις συγκεντρώσει 17.140 μόρια, οι κόποι σου ανταμείβονται;
Έχω συγκεντρώσει 17.140 μόρια (max) στο 3ο πεδίο και αισθάνομαι πως οι κόποι μου και η προσπάθεια που κατέβαλλα ανταμείφθηκα ν απόλυτα.
Για ποια σχολή ενδιαφέρεσαι;
Η σχολή για την οποία ενδιαφέρομαι είναι το Χημικό Ιωαννίνων στο οποίο κατάφερα και πέρασα με σειρά επιτυχίας 6η.
Πως νιώθεις τώρα με τα αποτελέσματα;
Με τα αποτελέσματα νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και ανακούφιση διότι κατάφερα να συγκεντρώσω περισσότερα μόρια απ’ όσα πίστευα και χαίρομαι που πέτυχα τον στόχο μου.
Ποια είναι το μυστικό της επιτυχίας σου ;
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο μυστικό επιτυχίας πέρα από το μεθοδικό διάβασμα και πρόγραμμα.
Αφιέρωσες πολύ χρόνια στο διάβασμα σου ?
Η αλήθεια είναι ότι ειδικά φέτος αφιέρωσα πολλές ώρες στο διάβασμα μου για να καταφέρω να πετύχω τον στόχο μου .
Τι θα συμβούλευες σε αυτούς που αρχίζουν τώρα τον αγώνα τους ?
Στα παιδιά που αρχίζουν τώρα τον αγώνα τους αρχικά θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία! Θα τους συμβούλευα να έχουν πίστη στον εαυτό τους και να μην τα παρατήσουν όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιες δυσκολίες. Είναι μια δύσκολη χρονιά η οποία χρειάζεται υπομονή και δύναμη . Επίσης να μη ξεχνάνε πως ο ορισμός της επιτυχία είναι διαφορετικός για τον καθένα .
Ποιος είναι ο ρόλος των καθηγητών και των γονέων σου στη πορεία σου ?
Οι καθηγητές μου μου έδωσαν τα κατάλληλα εφόδια και καθοδήγηση για να πετύχω τον στόχο μου και τους ευχαριστώ πολύ γι’αυτό! Οι γονείς μου ήταν πολύ υποστηρικτικοί και ήταν συνεχώς δίπλα μου και με στήριζαν σε αυτόν τον αγώνα. Το ευχαριστώ και σε αυτούς είναι λίγο.
Ποιος ήταν ο ρόλος των καθηγητών και των γονέων σου στην πορεία σου;
Οι καθηγητές μου μου έδωσαν τα κατάλληλα εφόδια και καθοδήγηση για να πετύχω τον στόχο μου και τους ευχαριστώ πολύ γι’αυτό! Οι γονείς μου ήταν πολύ υποστηρικτικοί και ήταν συνεχώς δίπλα μου και με στήριζαν σε αυτόν τον αγώνα. Το ευχαριστώ και σε αυτούς είναι λίγο.
Τα social media και γενικά η τεχνολογία σε επηρέασαν στο διάβασμά σου;
Καθόλη την διάρκεια των πανελληνίων δεν σταμάτησα να χρησιμοποιώ τα social media , ωστόσο ο χρόνος που αφιερώνω ήταν πολύ λίγος. Δεν πιστεύω πως επηρέασαν τον διάβασμα μου
Η Ελένη Σιώτη από το ΓΕΛ Κάτω Μηλιάς με καταγωγή από την Πιερία συγκεντρώνοντας 18.740 μόρια κατάφερε να βρεθεί με την ανακοίνωση των μορίων στην Νομική σχολή του ΑΠΘ. Όπως μας τόνισε αφιέρωνε αρκετές ώρες την ημέρα, περίπου 5-6 τις καθημερινές και 8-10 το σαββατοκύριακο για να πετύχει τον στόχο της.
Έχεις συγκεντρώσει 18.740 μόρια, οι κόποι σου ανταμείβονται;
Έχοντας συγκεντρώσει 18.740 μόρια (max) στο πρώτο πεδίο αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένη και περήφανη. Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν και θεωρώ πως, όσες δύσκολες στιγμές και αν βίωσα μέσα στη χρονιά, με το άκουσμα των αποτελεσμάτων η κούραση, ψυχική και σωματική, μετατράπηκε σε χαρά.
Για ποια σχολή ενδιαφέρεσαι;
Ενδιαφέρομαι για τη νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην οποία πέρασα με σειρά επιτυχίας 40. Καθώς δεν έχω ακόμη κατασταλάξει σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, θεωρώ ότι η σχολή αυτή με τις πολλές και διαφορετικές προοπτικές είναι η κατάλληλη για εμένα.
Πως νιώθεις τώρα μετά τα αποτελέσματα;
Το κυρίαρχο συναίσθημα είναι αναμφισβήτητα η δικαίωση για εμένα και για όσους με πίστεψαν. Νιώθω ενθουσιασμένη για τον νέο δρόμο που ανοίγεται στη ζωή μου και ανυπομονώ να ζήσω τη φοιτητική ζωή την οποία ονειρευόμουν χρόνια.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Το μυστικό της επιτυχίας μου είναι ο προγραμματισμός. Κάθε εβδομάδα εθετα συγκεκριμένους στόχους ως προς το διάβασμα μου , ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσα να «εφευρίσκω» -με τη βοήθεια των καθηγητών μου- διάφορες τεχνικές οι οποίες με βοηθούσαν να απολαμβάνω τη μελέτη μου, όπως ήταν τα σχεδιαγράμματα.
Αφιέρωσες πολύ χρόνο στο διάβασμά σου;
Η αλήθεια είναι ότι αφιέρωνα αρκετές ώρες την ημέρα, περίπου 5-6 ώρες τις καθημερινές και 8-10 το σαββατοκύριακο. Επειδή, όμως, είχα χτίσει ισχυρές βάσεις ήδη από το γυμνάσιο, δεν μου κόστισε το γεγονός ότι δεν ήμουν αρκετά αποδοτική και αφοισωμένη σε κάποιες περιόδους, όπως στις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Τι θα συμβούλευες σε αυτούς που αρχίζουν τώρα τον αγώνα τους;
Παιδιά, τα μοναδικά όπλα που χρειάζεστε για αυτόν τον αγώνα είναι : αφοσίωση, πάθος και ανθρώπους που σας πιστεύουν. Αν τα διαθέτετε, είναι βέβαιο πως κάθε εμπόδιο θα το ξεπεράσετε.
Ποιος ήταν ο ρόλος των καθηγητών και των γονέων σου στην πορεία σου;
Ο ρόλος των καθηγητών και των γονέων μου ήταν καθοριστικός και απαραίτητος. Από τη μία πλευρά, οι καθηγητές μου με βοήθησαν να είμαι αποδοτική στο διάβασμά μου και έχτιζαν την αυτοπεποίθηση μου και από την άλλη, οι γονείς μου παρείχαν συναισθηματική στήριξη χωρίς να δημιουργούν κλίμα πανικού κάτι που μου επέτρεψε να είμαι ήρεμη.
Τα social media και γενικά η τεχνολογία σε επηρέασαν στο διάβασμά σου;
Τα social media με επηρέασαν μόνο θετικά στο διάβασμά μου. Είχα την δυνατότητα τόσο να εξελίσσομαι στον τρόπο μελέτης μου , όσο και να ψυχαγωγούμαι, από τη στιγμή που δεν είχα χρόνο για εξόδους. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν υπήρξε μέρα που να μην ακούσω μουσική στο κινητό μου, για να αποφορτιστώ.