Ένα κατακλυσμικό γεγονός, 7,5 ρίχτερ, όπως ο σεισμός που χτυπά την Ιθάκη στις 4 Οκτωβρίου 2024, είναι αρκετό για να αλλάξουν εντελώς οι ζωές των ανθρώπων.Το Ποσειδών είναι ένα μυθιστόρημα με φιλοσοφικό βάθος, αγωνία και δράση· μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε μόλις 21 ώρες, τη μέρα του σεισμού. Οι άνθρωποι που εγκλωβίζονται σε ένα βυζαντινό μοναστήρι έρχονται μοιραία αντιμέτωποι με την αλήθεια: ήταν ήδη φυλακισμένοι στις ζωές τους και τώρα, μέσα στην καταστροφή, βλέπουν καθαρά.
Μέσα στην πάλη για επιβίωση, σκοτεινές αλήθειες αποκαλύπτεται και ένας απροσδόκητος έρωτας που ανθίζει.
Το νέο μυθιστόρημα του Πάνου Δημάκη, συγγραφέα των βιβλίων Το Ποτάμι των χιλίων τυφλών και 17 Κλωστές, ανακινεί ερωτήματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο: «Γιατί σε εμένα;», «Έχω την ελευθερία να ζήσω όπως θέλω;», «Μήπως πήρα τη ζωή μου λάθος;», «Γιατί να υπάρχει τόσο κακό στον κόσμο;». Είναι ένα μυθιστόρημα που, τελικά, μας καλεί να βρούμε τον εαυτό μας.
Ο συγγραφέας του βιβλίου; ”Το βιβλίο έχει μεν καταιγιστικές δράσεις και ταυτόχρονα καταγράφει τους προβληματισμούς των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι μέσα στο Μοναστήρι και οι ιστορίες αυτών αντανακλώνται και στις ζωές πολλών άλλων αναγνωστών, πολλοί θα πιάσετε δικές σας πτυχές, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι εκθέτουν τους προβληματισμούς τους εκεί στον εγκλεισμό τους.
Το βιβλίο εξερευνά το θείο και το ανθρώπινο, δεν είναι τυχαία η εκκλησία, μιλάει για το πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε απέναντι στο θείο, απέναντι στους συνανθρώπους μας και κυρίως απέναντι στον εαυτό μας. Οι προβληματισμοί τόνισε ο συγγραφέας θα σασ φανούν πολύ γνώριμοι και αυτό που θα αντιληφθείτε γρήγορα είναι το γεγονός ότι οι 9 άνθρωποι μέσα στο μοναστήρι ήταν φυλακισμένοι πριν φυλακιστούν στις ζωές τους.
Πολλές φορές φυλακιζόμαστε στις ζωές μας χωρίς να το καταλάβουμε, πιανόμαστε σε μια φάκα που άλλες φορές το καταλαβαίνουμε και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, και άλλες φορές ζούμε στο συννεφάκι μας. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν όλοι φυλακισμένοι στις ζωές τους όμως το καταλαβαίνουν τότε επειδή ήταν πολύ δύσκολη η συνθήκη τονίζει.
Βάζοντας μας ακόμα πιο βαθιά στο βιβλίο ο συγγραφέας μας ταξίδεψε στην δική του ιστορία: είμαστε στον Οκτώβριο του 24΄ πριν δύο μήνες ακριβώς σε ένα μοναστήρι που έχω βγάλει από το μυαλό μου στην Ιθάκη στην ”Παναγία των Μηκώνων” γιατί Μήκων στα αρχαία ελληνικά ήταν η Παπαρούνα όπου για τους αρχαίους Έλληνες η παπαρούνα ήταν σύμβολο του θανάτου γιατί έφερναν τον ύπνο και στην μυθολογία ο ύπνος είναι ο αδερφός του θανάτου.
Όταν ήρθαν οι χριστιανοί και δανείστηκαν στοιχεία από την μυθολογία, πήραν την παπαρούνα και είπαν ότι η παπαρούνα φύτρωσε στον σταυρό του μαρτυρίου επειδή έσταξε το αίμα του Ιησού που είναι κόκκινο.
Ο Πάνος Δημάκης που είναι γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό από την παρουσία του στην εκπομπή γνώσεων «The Chase» ως το «Γεράκι» μεγάλωσε στο Άστρος Αρκαδίας και εδώ και πολλά χρόνια ζει στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία. Δούλεψε για 18 μήνες ως μεταφραστής στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Έχει μεταφράσει τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη Ο καπετάν Μιχάλης και Ο ανήφορος στα αγγλικά, καθώς και αφηγήματα από τα αγγλικά και τα ιταλικά. Επίσης, διδάσκει Business English και πραγματοποιεί ομιλίες σε στελέχη εταιρειών για τη γνώση, τη μνήμη και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τους στόχους μιας εταιρείας. Μιλάει 8 γλώσσες, έχει γράψει το λεξικό «Το βερβενιώτικο ιδίωμα», το αγγλικό ετυμολογικό λεξικό «Etymolexicon» και τα μυθιστορήματα «Δεκαεπτά κλωστές», στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, και «Το ποτάμι των χιλίων τυφλών», που επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «διόπτρα».