Το έργο του εθνομάρτυρα, δημοσιογράφου και εκδότη Νίκου Καπετανίδη, αναδεικνύει το βιβλίο του απογόνου του, Κώστα Καπετανίδη, το οποίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.
Ο Νίκος Καπετανίδης, εκδότης της εφημερίδας της οθωμανοκρατούμενης Τραπεζούντας “ Εποχή” εκτελέστηκε με απαγχονισμό τον Σεπτέμβριο του 1921, κατηγορούμενος ότι εργάζεται για την ανεξαρτησία του Πόντου.
Όπως επισήμανε ο Κώστας Καπετανίδης, ο συνονόματος παππούς του, αδελφός του Νίκου κατόρθωσε να διασώσει και να φέρει στην Ελλάδα το αρχείο της εφημερίδας και της οικογένειας. Από την αξιοποίηση αυτού του αρχείου προέκυψε το βιβλίο “ Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη”, το οποίο παρουσιάστηκε σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Δράσης “ Νίκος Καπετανίδης”.
Για ένα βιβλίο που ξυπνά μνήμες που συνομιλούν με το μέλλον έκανε λόγο ο πρώην υπουργός, βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η θυσία του Νίκου Καπετανίδη δείχνει τον δρόμο όχι μόνο του καθήκοντος, αλλά και του ρεαλισμού.
Στο ενδιαφέρον του Νίκου Καπετανίδη για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, προσθέτοντας ότι μίλησε για τη φτώχεια και τον πλούτο, ήταν σοσιαλιστής, αλλά και δημοτικιστής.
Ο πρώην υπουργός και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε ότι ο ποντιακός ελληνισμός ήταν θύμα της διχόνοιας του εθνικού κέντρου. Επισήμανε, δε, ότι στις σημερινές δύσκολες στιγμές της χώρας και του έθνους εξακολουθεί να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της διχόνοιας.
Εξέχουσα προσωπικότητα και ήρωα με εθνική προσφορά χαρακτήρισε τον Νίκο Καπετανίδη ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ, Κώστας Φωτιάδης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Πάυλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Τάσος Φωκιανίδης, ενώ το “ παρών” έδωσαν βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι σωματείων του ποντιακού ελληνισμού.