Μια ακόμα χρυσή διάκριση έλαβε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Σχάρα Λεμόνι» και σεφ Δημήτρης Καραβιδές από την Πιερία στο ballroom του Politia Tennis Club την Τρίτη 4 Ιουνίου στο ετήσιο summit «Διαδραστική Εκδήλωση & Networking» με τίτλο “Greek Taste Beyond Borders® Gtbb * Tourism – Gastronomy Event Of The Year 2024”.
Ο δικός μας Κατερινιώτης σεφ Δημήτρης Καραβιδές, βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Meat Specialisti chef Greek Gastronomy Expert & Food Industry Consultant, ο καλύτερος σεφ κρέατος.
To GTBB είναι η επίσημη άδεια πιστοποίησης σήματος από το Υπουργείο Ανάπτυξης που έχει ως έμβλημα τη «Χρυσή Σπείρα».
Τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης βράβευσαν παγκοσμίου φήμης chefs και τον Δημήτρη Καραβίδε είχε την μεγάλη τιμή το χρυσό μετάλλιο (Gold Medal Of Honor) να το παραδώσει η διάσημη σεφ Fumiko Kono.
Ο Δημήτρης Καραβιδές ιδιοκτήτης του καταστήματος εστίασης «Σχάρα Λεμόνι» μιλάει στο «Ολύμπιο Βήμα»
Από πότε αρχίσατε να ασχολείστε με την εστίαση;
Από μικρό παιδί εξαιτίας των γονιών μου και των οικογενειακών μας επιχειρήσεων που είχαμε πριν γεννηθώ εγώ. Επαγγελματικά εγώ άρχισα να ασχολούμαι το 2012 που είχα ανοίξει το πρώτο μου μικρό κατάστημα το “Σουβλάκι όπως παλιά”. Το 2017 μετακομίσαμε εδώ που είμαστε και στην πορεία το 2020 μετονομάστηκε σε ‘’Σχάρα λεμόνι” και από τότε συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα.
Αποκτήσατε χρυσό βραβείο για ακόμη μια φορά πως φτάσατε ως εκεί;
Το πρώτο βραβείο ήταν από τα ελληνικά βραβεία εστίασης το 2023 και στην πορεία ήρθε το μεγάλο το παγκόσμιο βραβείο από τον παγκόσμιο οργανισμό στο κατάστημα μας. Στην πορεία ήρθε το τρίτο προσωπικό βραβείο του ειδικού ΣΕΦ κρέατος, “Meat Specialisti chef Greek Gastronomy Expert & Food Industry Consultant”.
Ο Δημήτρης Καραβιδές μας εξήγησε την διαδικασία του διαγωνισμού:
”Μέσα στον χρόνο έρχονται 4-5 φορές μυστικοί ΣΕΦ τους οποίους δεν τους γνωρίζεις, ούτε την καταγωγή τους, ούτε την χρονική περίοδο που έρχονται. Τρώνε, βαθμολογούνε το φαγητό και την παρουσίαση, την ποιότητα και τον χώρο. Για να μπεις σε όλα αυτά τα βραβεία πρέπει οι κριτικές σου στο google σχεδόν να είναι τέλειες να μην έχεις κάτω απο 4,7 βαθμολογία. Οι περισσότερες ελέγχονται μέσα από ένα μηχανισμό, και μετράνε οι κριτικές από ξένους όχι από Έλληνες γιατί τις θεωρούν πιο αξιόπιστες.”
Οι άριστες κριτικές στο Σχάρα Λεμόνι και η μεγάλη συγκίνηση…
Έχουμε πάρα πολλές κριτικές από το 2020 με άριστη βαθμολογία 4,9, δεν ήξερα ότι θα μπω σε αυτήν την διαδικασία. Μπήκα και πέρσι τον Σεπτέμβριο με ειδοποιήσαν ότι βραβεύομαι. Συγκινήθηκα και χάρηκα πολύ και μετά από λίγο καιρό με ειδοποιήσαν ότι έχω το δικαίωμα ως ιδιοκτήτης καταστήματος να μπω σε έναν διαγωνισμό μαγειρικής ο οποίος δεν είναι στα social media όπως πχ βλέπουμε το master chef είναι παγκόσμιος διαγωνισμός μαγειρικής ανάμεσα με άλλους 850 ιδιοκτήτες εστίασης από όλων τον κόσμο, για να διαγωνιστούμε στην μαγειρική και ο καθένας στο είδος του για αυτό και πήρα το τίτλο του σεφ κρέατος.
Η αποδοχή της πρότασης και το μεγάλο “ταξίδι”
Δέχτηκα με χαρά την πρόταση ήταν τιμή για εμένα. Ο διαγωνισμός δεν ήταν μόνο μαγειρικής, λόγω της συνεργασίας με το υπουργείο ήταν 50% μαγειρική και 50% πολιτισμός, έπρεπε να σεβαστείς ήθη, έθιμα και θρησκείες κάθε χώρας. Δεν ήταν εύκολο έπρεπε να φτιάξω κάτι που να σέβομαι τα ήθη και έθιμα τη θρησκεία κάθε χώρας.
Μπήκα στην διαδικασία κατέβηκα στην Αθήνα πριν τέσσερις μήνες έκατσα κάποιες μέρες. Μας είχαν κλεισμένους, ετοίμασα κάποια πιάτα και ένα από αυτά το ονόμασα Πιερία.
Έπρεπε μέσα από το πιάτο να αναδείξεις στην ουσία τον τόπο σου να κάνεις περήφανη την Πιερία. Εγώ πάντρεψα κάποια υλικά από την Πιερία, το κρέας, το κρίταμο του Κάστρου του Πλαταμώνα και το αυγό που τους το αιτιολόγησα καθώς έχουμε πολλά παραδοσιακά και λαογραφικά χωριά. Η ανάλυση που κάναμε στους κριτές ήταν 45 λεπτά. Έκαναν ερωτήσεις με παγίδες που έπρεπε να απαντήσεις. Η μαγειρική δεν είναι μόνο ένα καλό φαγητό, ο σεφ δεν είναι μόνο να είναι σεφ, είναι να έχει χαρακτήρα και αυτό που κάνει να το υποστηρίζει. Δεν πήγα έτσι, διάβαζα, δεν γεννήθηκα ούτε σεφ ούτε μάγειρας αναφέρει τονίζοντας.
Δεν είναι δική μου διάκριση, είναι για την Πιερία…
Έγινε ο διαγωνισμός, τους άρεσαν πάρα πολύ, τα κρέατα ήταν από τον τόπο μας, εκεί μας παρείχανε τα σκεύη για την μαγειρική. Ήταν μια πάρα πολύ καλή εμπειρία και πέρασα το τεστ πήρα το χρυσό ανάμεσα σε άλλους Έλληνες. Δεν είναι δική μου διάκριση είναι για την Πιερία.
Ο λόγος που κέρδισα είναι ότι ανέδειξα και υποστήριξα την Πιερία και τα προϊόντα της. Μετά από κάποιους μήνες μας ανακοίνωσαν ότι την Τρίτη 4 Ιουνίου θα γίνει η μεγάλη βράβευση στην Αθήνα δίπλα στους μεγαλύτερους σεφ του κόσμου. Ήταν πάρα πολύ τιμητικό το βραβείο. Το αφιέρωσα σε όλους τους συναδέλφους μου στην Πιερία γιατί άσχετα αν το πήρα εγώ προσωπικά ανήκει σε όλους μας.
Είναι ένα λιθαράκι και από του χρόνου θα έρθουν περισσότεροι σεφ και θα αξιολογήσουν περισσότερα καταστήματα της Πιερίας. Εύχομαι να βάλουν όλοι οι συνάδελφοι τα δυνατά τους να τα πάνε καλά γιατί είναι μια δύσκολη διαδικασία, και από μια μικρή λεπτομέρεια μπορούν να κριθούν πάρα πολλά.
Η Πιερία εκτός από ένας τουριστικός προορισμός είναι ένας γαστρονομικός τουρισμός, έχουμε πολύ καλή ποιότητα, πάρα πολύ καλή εξυπηρέτηση και πάρα πολύ προσιτές τιμές. Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα, έχουμε κρατήσει με νύχια και με δόντια, με όσα περνάμε όλοι οι συνάδελφοι, με αυτά που γίνονται με την ακρίβεια, τις τιμές και κρατάμε ένα φοβερό επίπεδο στην Πιερία και ματώνουμε να το κρατήσουμε αυτό. Εύχομαι στον κόσμο τα καλύτερα και πιστεύω ότι πλέον θα έχουμε περισσότερο κόσμο σε όλη την Πιερία.