Νεκρό δελφίνι εντοπίστηκε σύμφωνα με την αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού Ειρήνη Καζεπίδου την Παρασκευή, 14/02/2025, στις 17:00 μ.μ. καθώς περπατούσε στην ακτή της Πλάκας Λιτοχώρου. Η ίδια αντίκρισε το νεκρό δελφίνι που απεικονίζεται στις φωτογραφίες, μετά το γνωστό μαγαζί Μύλο, με κατεύθυνση προς Κατερίνη και πριν το μεγάλο ρέμα. Θεατής μπροστά σε μια σοκαριστική εικόνα τονίζει, καθώς το δελφίνι ήταν νεκρό πριν από πολλές ημέρες και σε προχωρημένη σήψη.
Διάφορες φήμες που κυκλοφορούν από μαρτυρίες, είναι πως ψαράδες δολοφονούν τα δελφίνια είτε για να τα χρησιμοποιήσουν ως δόλωμα, είτε γιατί τους καταστρέφουν τα δίχτυα τα οποία τονίζουν είναι ακριβά. Αυτός ήταν και ο λόγος που μέσα στο 2024 είδαμε τις πρώτες αποζημιώσεις από την πολιτεία σε ψαράδες που υφίστανται ζημίες από χελώνες και δελφίνια.
Το «Ολύμπιο Βήμα» επικοινώνησε με το Λιμενικό Σώμα στην περιοχή του Πλαταμώνα και ενημερώθηκε ότι για την υγειονομική του ταφή αρμόδιος είναι ο Δήμος Δίου Ολύμπου και η αντίστοιχη Αντιδημαρχία.
Η Αιμιλία Δρούγα από το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αριων» – συντονίστρια της ομάδας διαχείρισης των εκβρασμών κητωδών για το «δίκτυο εκβρασμών» μίλησε το «Ολύμπιο Βήμα» για το περιστατικό με το νεκρό δελφίνι στην πλάκα Λιτοχώρου.
«Το δελφίνι είναι σε πολύ προχωρημένη αποσύνθεση και στην κατάσταση που είναι θα μεταφερθεί από τον δήμο για υγειονομική ταφή. Δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τα αίτια θανάτου του, ούτε να συνδέσουμε το συγκεκριμένο περαστατικό με κάτι αυτήν την στιγμή καθώς είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση το σώμα του δελφινιού, που δεν μας επιτρέπει να πάρουμε δείγματα για να κάνουμε τις απαραίτητες εργαστηριακές αξιολογήσεις. Μεταφέρθηκε από τα ρεύματα της θάλασσας στην παραλία του Λιτόχωρου και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συνέβη εκεί τονίζει. Είναι ένα φαινόμενο που σε καθημερινή βάση φαίνεται να συμβαίνει στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν και σε άλλα σημεία εκβρασμοί κητωδών»
«Τα κοινά δελφίνια (τα οποία όμως κινδυνεύουν με εξαφάνιση) είναι θαλάσσια θηλαστικά που ζουν κυρίως πελαγικά και παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Λόγω έλλειψης τροφής όμως, μπορεί να πλησιάζουν σε αλιευτικά σκάφη, σε ιχθυοκαλλιέργειες ή σε περιοχές που μπορεί να βρουν τροφή. Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως τα δελφίνια δεν μας απειλούν και ότι το σπίτι τους είναι το θαλάσσιο περιβάλλον που οι άνθρωποι επισκεπτόμαστε» υπογραμμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση».
Σημειώνεται πως ο «ΑΡΙΩΝ» είναι ο συντονιστής της Ομάδας Διαχείρισης Εκβρασμών Κητωδών, (σύμφωνα με την ΚΥΑ Υ.Π.ΕΝ./ΔΔΦΠΒ/55417/1958_Φ.Ε.Κ. 3376/Β’/19-5-2023) η οποία αφορά στο «Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης και Διαχείρισης Εκβρασμών Ειδών της Θαλάσσιας Άγριας Πανίδας».
Ε.Κ.