Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στην παραγωγή πράσινων ακτινιδίων παγκοσμίως, με τον Νομό Πιερίας να πρωτοστατεί στη χώρα, παράγοντας την πλειονότητα των ακτινιδίων που εξάγονται σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Τα ακτινίδια της Πιερίας πληρούν αυστηρά φυτοϋγειονομικά πρότυπα των αγορών εισαγωγής, χάρη στο κατάλληλο έδαφος, το μικροκλίμα και την επιμέλεια των παραγωγών. Η καλλιέργειά τους αποτελεί βασικό πυλώνα εισοδήματος για τους αγρότες της περιοχής, ενώ συμβάλλει σημαντικά στα εθνικά έσοδα μέσω των εξαγωγών. Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, η υψηλή τεχνογνωσία και η εξωστρεφής δράση των οργανώσεων έχουν αναδείξει το πιερικό ακτινίδιο σε διεθνές επίπεδο.
Για το μέλλον αυτού του ελπιδοφόρου προϊόντος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΠΕΣΚΟ στην Κονταριώτισσα, με πρωτοβουλία του προέδρου του Συνεταιρισμού, Ηλία Γκρίνια, και τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου. Στόχος ήταν η ανάλυση προβλημάτων και η εύρεση λύσεων για την καλλιέργεια και διάθεση του ακτινιδίου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη προστασίας της καλλιέργειας από την πολιτεία, ώστε να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της και να αποφευχθεί η μοίρα προηγούμενων καλλιεργειών, όπως ο καπνός, τα σταφύλια και τα κεράσια, που παρά τις ευνοϊκές συνθήκες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Οι καλλιεργητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που να περιλαμβάνει καλλιέργεια, τυποποίηση και διάθεση, μειώνοντας την εξάρτηση από μεσολαβητές, οι οποίοι, αν και χρήσιμοι στην προώθηση, συχνά βλάπτουν τα συμφέροντα των παραγωγών. Ζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα από την πολιτική ηγεσία, όπως: ενίσχυση υποδομών μεταποίησης, καθορισμός ζωνών καλλιέργειας, λύσεις για το εργατικό δυναμικό, ταχύτερες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με ίδρυση υποκαταστήματος στην Πιερία, δημιουργία Ινστιτούτου για το ακτινίδιο, ορθή διαχείριση υδάτινων πόρων και διεύρυνση των αγορών.
Οι τέσσερις βουλευτές του νομού, Φ. Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Σπύρος Κουλκουδίνας και Κομνηνός Δελβερούδης, που παραβρέθηκαν, εξέφρασαν τις απόψεις τους και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τα αιτήματα, υποστηρίζοντας την καθετοποίηση για την προστασία του προϊόντος. Η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου και ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος αναφέρθηκαν στις υπάρχουσες προσπάθειες για τις υποδομές και υποσχέθηκαν περαιτέρω στήριξη σε αγροτικούς δρόμους, άρδευση και άλλα έργα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Αθανάσιος Καλαϊτζής, ο πρόεδρος της Κονταριώτισσας Θωμάς Κουλιανόπουλος, ο πρόεδρος του ΑΣ Καρίτσας Διονύσης Φόλιος, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Πιερίας Σμαρώ Γιαννούλη και η περιφερειακή σύμβουλος Χρυσαυγή Δριστά.