Ολοκληρώθηκε το «3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Ολύμπου» που έλαβε χώρα, το διήμερο 20 και 21 Αυγούστου 2024 στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου.
Τη δεύτερη μέρα φιλοξενήθηκε στη Νέα Έφεσο σε μια συνδιοργάνωση της ομάδας μαγειρικής «Μαγειρεύοντας με την Κλειώ» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Εφέσου «Το Στουπί» υπό την αιγίδα του Δήμου Δίου-Ολύμπου.
Το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών, που βρίσκεται στο γραφικό χωριό Δίον στους πρόποδες του Ολύμπου, μετατράπηκε σε γαστρονομικό παράδεισο κατά τη διάρκεια του 3ου Olympus Gastronomy Festival.
Αυτή η ετήσια εκδήλωση είναι μια γιορτή της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς της περιοχής, συγκεντρώνοντας τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους για να επιδείξουν τα παραδοσιακά τους πιάτα.
Το Λιτόχωρο εδώ και κάποια χρόνια έχει αδελφοποιηθεί με την Γερμασόγια της Κύπρου και το Γαστρονονομικό Φεστιβάλ Ολύμπου διοργανώνεται από την ομάδα “Μαγειρεύοντας με την Κλειώ” στην οποία συμμετέχουν αρκετές γυναίκες. Το φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται και στην Κύπρο όπου πηγαίνουν γυναίκες από την Πιερία κάθε χρόνο.
Κύπρος, η Τιμώμενη Χώρα
Η Κύπρος ήταν η τιμώμενη χώρα στο φετινό φεστιβάλ, φέρνοντας μια γεύση από τη μεσογειακή της κουζίνα στην εκδήλωση. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα και να απολαύσουν παραστάσεις κυπριακού χορού.
Το γαστρονομικό φεστιβάλ Ολύμπου, ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης 20 Αυγούστου στο Δίον της Πιερίας, και είχε ενδιαφέρον από την πλευρά των γεύσεων. Πάνω από 100 γυναίκες από χωριά της περιοχής αλλά και από την Γερμασόγια της Κύπρου, παρουσίασαν διάφορα εδέσματα αναδεικνύοντας τις μαγειρικές τους ικανότητες, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από χορευτική ομάδα της Κύπρου.
Την δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε στην Νέα Έφεσο και οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χορούς παραδοσιακούς, την αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου από τον Πολιτιστικό Όμιλο Γερμασόγειας Κύπρου και τον Πολιτιστικό Όμιλο Λιτοχώρου ενώ η βραδιά έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών που αντάλλαξαν οι σύλλογοι και την απονομή έκανε ο αντιδήμαρχος Δίου Ολύμπου Αστέριος Τζήμας.
Το μουσικό σχήμα αποτελούμενο από την Μαρίκα Φωτοπούλου, τον Παναγιώτη Μπόρα και τον Κώστα Σακούλα έκλεισαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης με τραγούδια. Tις εκδηλώσεις παρουσίασε η Μαρία Βαλσαμίδου
Συμμετείχαν οι σύλλογοι: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εντοπίων Νέας Εφέσου «Το Στουπί», ο Πολιτιστικός Όμιλος Γερμασόγειας Κύπρου, ο Σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου, ο Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου, η Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Παντελεήμονα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρίτσας «Ο Όλυμπος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας «Πίερες», ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταμώνα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος».
Η Κλειώ Καλαμπάκα δημιουργός της ιδέας με καταγωγή από την Κύπρο, μίλησε στο «Ολύμπιο Βήμα»
«Το μαγειρεύοντας με την Κλειώ αποφάσισε να κάνει αυτό το φεστιβάλ, και καλέσαμε όλους τους συλλόγους από τον δήμο μας. Τα καταφέραμε τους πείσαμε όλους και ήρθαν και τις δύο ημέρες. Μαζέψαμε πάνω από 80 γυναίκες, που μαγείρεψαν και δοκίμασαν της υπέροχες μοναδικές γεύσεις.»
Όπως τόνισε η Κ. Καλαμπάκα το φεστιβάλ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφήνοντας τους παρευρισκόμενους ανυπόμονους για περισσότερα. Καθώς ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, πολλοί περίμεναν ήδη με ανυπομονησία τις εκδηλώσεις του επόμενου έτους μας ανέφερε, προσδοκώντας νέες γεύσεις, νέες εμπειρίες και συνεχή εορτασμό των γαστρονομικών παραδόσεων της περιοχής τόνισε.
Το 3ο Olympus Gastronomy Festival ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό γαστρονομικό γεγονός. Ηταν μια γιορτή ενότητας και πολιτιστικής ανταλλαγής. Συγκεντρώνοντας ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα, το φεστιβάλ ενθάρρυνε την αίσθηση της κοινότητας και την εκτίμηση για την πλούσια κληρονομιά της περιοχής.