Ο κάμπος του νομού Πιερίας είναι πολύ εύφορος και ευλογημένος. Εκτός από τα περίφημα ακτινίδια που παράγει, ένα σωρό άλλα φρούτα είναι γνωστά για την εξαιρετική τους νοστιμιά, όπως π.χ. φράουλες Σβορώνου, τραγανά κεράσια Ράχης, βερίκοκα Κάτω Αγιάννη, ροδάκινα Αιγινίου, σταφύλια Κίτρους, καρπούζια Βαρικού κ.α.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Κανονικά, όλα αυτά θα έπρεπε να είναι πιστοποιημένα και κατοχυρωμένα διεθνώς επίσημα ως ΠΟΠ, δηλαδή ως προϊόντα ονομασίας προέλευσης.
Υπάρχουν κι αλλά δύο εκπληκτικά προϊόντα που παράγονται σε δύο πόλεις του νομού Πιερίας, πολύ γνωστά στους μερακλήδες της γεύσης, και πιο συγκεκριμένα στον Κολινδρό και τον Κορινό.
Το ένα από αυτά είναι οι περίφημοι λουκουμάδες Κολινδρού. Τους φτιάχνει εδώ και 60 χρόνια η οικογένεια Τσιμτσιούδα. Τραγανοί, λιώνουν στο στόμα και απελευθερώνουν αρωματικό μελωμένο σιρόπι με έντονη επίγευση κανέλας.
Το άλλο παράγεται στον Κορινό, στον κεντρικό δρόμο στο εργαστήριο και ζαχαροπλαστείο ΚΡΥΣΤΑΛ από την οικογένεια Παλαιολόγου. Είναι η εκπληκτική παραδοσιακή πουτίγκα χύμα, πασπαλισμένη με αρωματική κανέλα και καρύδι – όπως την έφτιαχναν παλιά στις τσανάκες τα ζαχαροπλαστεία Παπαρώσου, Νίτση, Οικονομίκου κ.ά.
Τα δύο αυτά εργαστήρια-ζαχαροπλαστεία στον Κολινδρό και τον Κορινό λειτουργούν όλο το χρόνο, χειμώνα-καλοκαίρι, και διαθέτουν αίθουσα όπου μπορείς άνετα και αναπαυτικά να καθίσεις, να παρακολουθήσεις στην τηλεόραση κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα, να πιεις το καφεδάκι σου ή να απολαύσεις σπιτικό παγωτό, ταυτόχρονα με την θεϊκή γεύση από αυτά τα παραδοσιακά γλυκά.
Και, φυσικά, να πάρεις και πακέτο για το σπίτι ή για δώρο.
Ξέρω πολλούς μερακλήδες στο φαγητό, που δεν διστάζουν να κάνουν πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να απολαύσουν, για παράδειγμα τσιπουρομεζέδες και σπεντζοφάι στον Βόλο, κοκορέτσι στη Σαμαρίνα, αρνάκι στη σούβλα στο Μέτσοβο, ραβανί Βεροίας, τρίγωνα Πανοράματος, ή ακόμα πιο μακριά, κατσικάκι στη γάστρα στη Σαμοθράκη κ.α.
Ξέρω κι άλλους, που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τα δικά τους προϊόντα, στη γειτονιά τους, όπως π.χ. πίτσα και τρικαλινό Αδάμου στο Κίτρος.
Μοιάζουν με εκείνους τους Θεσσαλονικείς που δεν έχουν ανεβεί ποτέ στον Λευκό Πύργο ή τους Αθηναίους που δεν ανέβηκαν στην Ακρόπολη.
Κι όμως, εδώ στην Πιερία, τόσο κοντά, μόλις στα 16 χιλιόμετρα, έχουμε τις δικές μας μοναδικές τοπικές νοστιμιές, με τη δική τους ονομασία προέλευσης.