Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε χθες τη δημοσιογράφο κυρία Κολοβού σε μια προσπάθεια να εργαλειοποιήσει την υπόθεση πλειστηριασμού της κατοικίας της και να ρίξει την ευθύνη στην Κυβέρνηση. Έφτασε, μάλιστα στο σημείο να επιτίθεται στην Κυβέρνηση για ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν από την δική του Κυβέρνηση. Διότι ο κ. Τσίπρας υπήρξε ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων και επί των ημερών του (2018-2019) οι ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί έφτασαν περίπου τις 30.000. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να φανεί καλός στα λόγια, ενώ υπήρξε μοιραίος και καταστροφικός στα έργα. Όσο και αν προσπαθεί να μας επαναφέρει στην εποχή των «Αγανακτισμένων», οι πολίτες τον ξέρουν καλά πια και κρίνουν.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν μπορεί να ασκεί κριτική για αυτό το θέμα.
Διότι ως Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων το 2015 και δεν το έκανε. Ως Κυβέρνηση το 2015 έδωσε το δικαίωμα στους διαχειριστές να κάνουν πλειστηριασμούς Ως Κυβέρνηση το 2017 νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Το 2018 που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 17.125 πλειστηριασμοί, ενώ το πρόγραμμά τους για το 2019 προέβλεπε 18.241 πλειστηριασμούς. Και τέλος ως Κυβέρνηση το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Επειδή λοιπόν ο κ. Τσίπρας προσποιείται πως ξέχασε τι έκανε του υπενθυμίζουμε σε ποια κατάσταση παρέδωσε το ιδιωτικό χρέος και το τι έκανε η Κυβέρνησή του για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.
1ον. Το ύψος του ιδιωτικού χρέους που παρέλαβε το 2019, η Κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ, υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ.
2ον. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Ο Αλ. Τσίπρας, στις 5 Οκτωβρίου 2015, στις προγραμματικές δηλώσεις της τότε Κυβέρνησής του, υποστήριζε ότι με την 3η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – που έγινε λόγω της τυχοδιωκτικής, καταστροφικής πολιτικής του θα αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου 2015, ο τότε Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε αναφέρει στη Βουλή: «…μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων». Διαψεύστηκαν παταγωδώς. Ο κ. Τσακαλώτος, τον Ιανουάριο του 2019, παραδέχτηκε ότι το «μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας είναι τα “κόκκινα” δάνεια….». Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων.
3ον. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάιο του 2017, νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Χαρακτηριστικά, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις 30 Ιουλίου 2017, δήλωνε: «Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους». Επιπλέον, ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάρδας, στις 3 Δεκεμβρίου 2017, υποστήριζε χαρακτηριστικά: «Κακώς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας νομοθετούσαν την προστασία της 1ης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (…). Αν η Νέα Δημοκρατία είχε ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς, τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ομαλά».
4ον. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβριο του 2017, έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
5ον. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νόμο 4354/2015, προέβλεψε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενες εταιρείες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων. Επομένως, νόμος του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε τη δυνατότητα πλήρους διαχείρισης από τις εταιρείες διαχείρισης, δηλαδή διενέργειας δικαστικών και εξώδικων ενεργειών επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού.
6ον. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεσμοθέτησε την υποχρεωτικότητα από την πλευρά των πιστωτών στην αποδοχή των ρυθμίσεων που προτείνονταν.
7ον. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομοθέτησε το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν τα δάνειό τους κατά τη μεταβίβαση των απαιτήσεων σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, με τον Νόμο 4354/2015. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του πρώην Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 που υποστήριζε: «Η Κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πιστωτές μας να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds. Δεν θα το θέσω (στους δανειστές μας), γιατί δεν είναι λογικό».
8ον. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε -οριζόντια- την προστασία της 1ης κατοικίας, τον Φεβρουάριο του 2019.
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος, τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε σειρά μέτρων για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Ανάμεσα στ’ άλλα:
1ον. Υλοποιήθηκε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 55 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτρέποντας -στο μέτρο του εφικτού- τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο αυτό μέτρα, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράμματα «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ», τα προγράμματα εγγυοδοσίας, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, τα μέτρα επιδότησης του ενεργειακού κόστους, οι στοχευμένες ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ.ά.. Επίσης έχει ήδη κατατεθεί Σχέδιο Νόμου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας, που αυξάνει σε 24 τις μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών.
2ον. Ενισχύονται οι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προκειμένου να ρυθμίζουν διμερώς μη-εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:
- Έχουν ρυθμιστεί επιτυχώς 746.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 43 δισ. ευρώ, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και σήμερα.
- Δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων σε 408.632 δάνεια, ύψους 29 δισ. ευρώ, από τα μέσα Μαρτίου 2020.
3ον. Υλοποιείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με βάση τον Νόμο 4738/2020. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.072 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 373 εκατ. ευρώ. Μόνο τον τελευταίο μήνα, πραγματοποιήθηκαν 500 περίπου νέες ρυθμίσεις οφειλών και έπεται ακόμη πιο δυναμική αύξηση αυτών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ρύθμισης οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ εντός των επόμενων μηνών. Αυτές οι επιδόσεις, αν και δεν είναι ακόμη οι επιθυμητές, είναι καλύτερες από τα σχήματα που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα 12 έτη. Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.
4ον. Υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στη σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Σήμερα, ο όγκος αυτός έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10% του συνόλου των δανείων, από το 44% που ήταν στα μέσα του 2019. Συνεπώς, ο «Ηρακλής», εκ του αποτελέσματος, πέτυχε. Και αυτό αναγνωρίζεται σήμερα, παγκοσμίως.
5ον. Νομοθετήθηκαν και αξιοποιούνται σύγχρονα εργαλεία για την ορθή παρακολούθηση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως είναι η ίδρυση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Ε.Ε.Π. ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΔ