Για περισσότερους από τέσσερις μήνες, μετά την κατάρρευση του θόλου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ που είχε σαν αποτέλεσμα 16 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Σερβία κατά της διαφθοράς κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων μέσων ενημέρωσης, παρακολουθώντας τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που κατά καιρούς έχουν προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα και έχουν κλονίσει τα ανώτατα κλιμάκια εξουσίας της χώρας.
Στο Στρασβούργο στις 15 Απριλίου στις 8 μ.μ. έφτασαν οι φοιτητές ποδηλάτες μετά από μεγάλο ταξίδι 1300 χιλιόμετρα, όπου τους περίμενε πλήθος πολιτών που τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα στην κεντρική πλατεία της πολης, τους στρώσανε κόκκινο χαλί, καθώς και ένα μεγάλο πανό το οποίο έγραφε «Αλλάζουμε ταχύτητες, όχι αρχές».
Στο μακρινό ταξίδι το οποίο ξεκίνησε στις 3 Απριλίου λίγο μετά από τις 09:17 από το Νόβι Σαντ ξεκίνησαν και έφτασαν στον προορισμό τους το Στρασβούργο, μετά από 13 ημέρες με τα ποδήλατα τους ογδόντα φοιτητές στον αριθμό από διάφορες σχολές της Σερβίας και καθηγητές της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στόχος αυτής της δράσης τους είναι να επιστήσουν την προσοχή στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ποια κατάσταση επικρατεί στη Σερβία.
Το πρώτο μέρος το οποίο επισκεφτηκαν οι φοιτητές που πήγαν στο Στρασβούργο με ποδήλατο είναι στο Ζμάγιεβο, τη γενέτειρα του Βουκασίν Τσίρντζεβιτς, του 16ου θύματος της πτώσης του στεγάστρου στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Νόβι Σαντ, την 1η Νοεμβρίου 2024, ο οποίος έχασε πρόσφατα την πιο δύσκολη μάχη.
Τους φοιτητές ακολουθούσε στο ταξίδι για το Στρασβούργο η τροχαία, ένα αυτοκίνητο που τους πήγαινε μπροστά και ένας βηματοδότης – ποδηλάτης που υπαγόρευε το ρυθμό.
Κάθε μέρα περίπου 12 ώρες την ημέρα, ήταν έξω στους δρόμους.
Οδηγούσαν οκτώ ώρες κάθε μέρα και έκαναν αρκετά διαλείμματα.
Το ταξίδι για το Στρασβούργο πραγματοποιήθηκε μέσω των πόλεων, Σουμπότιτσα, Βουδαπέστης, Μπρατισλάβα, Βιέννης, Λιντς, Σάλτσμπουργκ, Μονάχου, Άουγκσμπουργκ, Ουλμ και Στουτγάρδης.
Όπως δήλωσαν, σε αυτές τις μεγάλες πανεπιστημιακές πόλεις, συνάντησαν πολλούς Σέρβους μετανάστες και πλήθος πολιτών και οι οποίοι τους περίμεναν με πανηγυρική υποδοχή. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ποδηλατών είχαν μεγάλη συμπαράσταση από τους Σέρβους μετανάστες, σε όλες τις πόλεις της οποίες διέσχισαν και στις οποίες ζουν και εργάζονται οι Σέρβοι πολίτες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν αύριο στις 11 το πρωί μπροστά από το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου θα τηρηθεί 16λεπτη σιγή. Ανάμεσα στο πλήθος που περίμεναν και φοιτητές ποδηλάτες που ήρθαν από το Φράιμπουργκ, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το Στρασβούργο.
Οι φοιτητές θα απευθυνθούν αύριο σε δύο σημαντικούς θεσμούς, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα θα απευθυνθούν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στη Διεύθυνση Δημοκρατίας και Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και στην Επιτροπή Υπουργών.
Το τεράστιο ζήτημα που θα θέσουν οι φοιτητές με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι, να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα 16 θύματα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ.
Επίσης θα ζητήσουν από τους αξιωματούχους να υπάρξει διαφάνεια, για την ανακατασκευή του σιδηροδρομικού σταθμού η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με μια κινεζική κρατική κοινοπραξία, ως μέρος ενός μεγάλου έργου υποδομής που οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έδωσε ελάχιστη, έως καθόλου, προσοχή στους κανονισμούς ασφαλείας.
Οι ποδηλάτες θα αναφέρουν ότι η εξέγερση των φοιτητών είναι ταυτόχρονα μια κραυγή διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, όπου ένα πρόσωπο, καταχρηστικά, συγκεντρώνει και κρατά όλους τους μοχλούς της εξουσίας της Σερβίας. Αυτο πού ζητούν οι φοιτητές είναι ότι θέλουν να ζήσουν, σε μία «κανονική, δημοκρατική κοινωνία», όπου ο διαχωρισμός των εξουσιών θα είναι διακριτός.
Ένα ακόμα ζήτημα που θα τεθεί από τους φοιτητές ποδηλάτες, στους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι ότι ταξίδεψαν 1300 χιλιόμετρα για να καταγγείλουν την χρήση ηχητικού όπλου, στην μεγαλύτερη συγκέντρωση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου στην πρωτεύουσα στο Βελιγράδι της Σερβίας και ζητούν να γίνει έρευνα: Ήταν σαν ήχος από την κόλαση είπαν.
Να σημειώσω, ότι για την χρήση οποιουδήποτε ηχητικού όπλου διαψεύδει κατηγορηματικά η αστυνομία της Σερβίας και η κυβέρνηση ισχυρίζεται και αρνείται, ότι ποτέ δημοσίως τέτοιες συσκευές δεν χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών και ειδικά στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου στο Βελιγράδι.
Ανταποκριτής από το Βελιγράδι,
για το Ολύμπιο Βήμα
Θεοχάρης Αργυρόπουλος
15.04.2025