Ποιά είναι τα 10 συχνότερα αφροδίσια νοσήματα και πώς εκδηλώνονται.

Ποιά είναι τα 10 συχνότερα αφροδίσια νοσήματα και πώς εκδηλώνονται. Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση

Της Δέσποινας Παπαθεμελή (Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος)

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ομάδα νοσημάτων που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Το δέρμα κι οι βλεννογόνοι προσβάλλονται στα περισσότερα από αυτά τα νοσήματα, γεγονός που τονίζει τον ρόλο του δερματολόγου στην διάγνωση αλλά και αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων. Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αυτών των νοσημάτων έχει η χρήση προφυλακτικού. Παρακάτω περιγράφονται τα 10 συχνότερα αφροδίσια νοσήματα:

1. Σύφιλη: Ωφείλεται στο βακτήριο ωχρό τρεπόνημα.  Μεταδίδεται οριζόντια με σεξουαλική επαφή (επίκτητη σύφιλη) ή με κάθετη μετάδοση από την πάσχουσα μητέρα στο έμβρυο (συγγενής σύφιλη). Διακρίνουμε κλινικά 3 στάδια επίκτητης σύφιλης: Στην πρωτογόνο σύφιλη που εμφανίζεται 10-90 ημέρες μετά την μόλυνση, έχουμε το συφιλιδικό έλκος με εντόπιση στα γεννητικά όργανα και σπανιότερα στην στοματική κοιλότητα και σύστοιχη αδενίτιδα (διόγκωση λεμφαδένων). Διαφοροδιαγνωστικά θα πρέπει να το διακρίνουμε από το μαλακό έλκος, που οφείλεται στον δουκρεϊκό αιμόφιλο και είναι κι αυτό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Στην  δευτερογόνο σύφιλη που εμφανίζεται 2-6 μήνες μετά την μόλυνση, οι δερματοβλεννογόνιες εκδηλώσεις είναι πολύμορφες, δεν έχουν κνησμό, και υποχωρούν κατά κανόνα μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς ουλή (Εικόνα 1). Παράλληλα μπορεί να έχουμε προσβολή κι άλλων οργάνων, π.χ. αρθρώσεις, ήπαρ, σπλήνας, οφθαλμοί, ώτα και νευρικό σύστημα. Στην τριτογόνο σύφιλη συμπεριλαμβάνονται εκτός από δερματοβλεννογόνιες εκδηλώσεις και προσβολή των οστών, καρδιαγγειακή σύφιλη και νευροσύφιλη.

https://olympiobima.gr/sites/default/files/afrodisia1.jpg

Διαβάστε Επίσης

Εικόνα 1) Δευτερογόνος σύφιλη με εντόπιση των βλαβών σε παλάμες και πέλματα.

2. Βλεννόρροια: Οφείλεται στον γονόκοκκο. Κλινικά προκαλεί οξεία ουρηθρίτιδα με χαρακτηριστικό πυώδες έκκριμα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η λοίμωξη διαδράμει ασυμπτωματικώς και μεταπίπτει σε χρονιότητα. Η μη αντιμετώπιση της γονοκοκκικής λοίμωξης μπορεί να προκαλέσει στον άντρα προστατίτιδα, σπερματοκυστίτιδα, επιδιδυμίτιδα και ορχεοεπιδιδυμίτιδα που μπορεί να προκαλέσει στείρωση, ενώ στην γυναίκα η βλεννόρροια μπορεί να επιπλακεί με φλεγμονή των βαρθολινείων αδένων και φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.

3. Μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα: Είναι η φλεγμονή της ουρήθρας που οφείλεται σε διάφορα μικρόβια εκτός από τον γονόκοκκο. Οι μη γονοκοκκικές ουρηθρίτιδες  αποτελούν την συχνότερη μορφή ουρηθρίτιδας στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες εκδηλώνονται πιο συχνά με μορφή τραχηλίτιδας ή τραχηλοκολπίτιδας. Συχνότερα αίτια είναι η λοίμωξη από χλαμύδια, μυκοπλάσματα, ουρεόπλασμα και τριχομονάδα του κόλπου.

4. Ηπατίτιδα: Από το σύνολο των 6 διαφορετικών τύπων ιού που μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα, μόνο η ηπατίτιδα B και C θεωρούνται σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η μόλυνση μπορεί να γίνει είτε με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις είτε με μολυσμένο αίμα (μετάγγιση αίματος, χρήση μολυσμένης σύριγγας κ.λ.π.).  Μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στο ήπαρ. Για την ηπατίτιδα Β κυκλοφορεί εμβόλιο.

5. ΄Ερπης γεννητικών οργάνων: Οφείλεται στον ανθρώπινο Ερπητοïό τύπου 1 ή 2. Μετά την πρωτολοίμωξη ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στα κύτταρα των νωτιαίων γαγγλίων και μπορεί να επανενεργοποιηθεί από μια ποικιλία εκλυτικών παραγόντων, όπως πυρετός, τραυματισμός, συναισθηματικό στρες, έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, έμμηνος ρύση και ανοσοκαταστολή. Κλινικά η ερπητική λοίμωξη χαρακτηρίζεται από φυσαλίδες και μπορεί να συνοδεύεται από διόγκωση λεμφαδένων και πυρετό. (Εικόνα 2)

Ποιά είναι τα 10 συχνότερα αφροδίσια νοσήματα και πώς εκδηλώνονται.

Εικόνα 2) Παρουσία φυσαλίδων σε ερπητική λοίμωξη.

6. Οξυτενή Κονδυλώματα: Οφείλονται στου ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και είναι το πιό συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Κλινικά παρατηρούνται μονήρη ή συρρέοντα επάρματα ή εκβλαστήσεις ρόδινης, υπόφαιης ή λευκωπής χροιάς με ανθοκραμβοειδή επιφάνεια. (Εικόνα 3) Αντιμετωπίζονται με τοπική εφαρμογή ιμικουïμόδης, κρυοχειρουργική, διαθερμοπηξία ή laser διοξειδίου του άνθρακα. Σημαντική εξέλιξη υπήρξε το εμβόλιο κατά των ιών HPV, που προστατεύει από κάποιους τύπους των ιών αυτών που ευθύνονται για τα κονδυλώματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ποιά είναι τα 10 συχνότερα αφροδίσια νοσήματα και πώς εκδηλώνονται.

Εικόνα 3) Χαρακτηριστική κλινική εικόνα οξυτενών κονδυλωμάτων.

7. Λοίμωξη με HIV: Η λοίμωξη αυτή παρατηρείται παγκοσμίως και στα δύο φύλα, σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες. Οφείλεται στον ρετροïό HIV και μεταδίδεται με το αίμα και την σεξουαλική επαφή. Σε ποσοστό ως 80% η πρωτολοίμωξη είναι ασυμπτωματική. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις παρατηρούνται γενικά συμπτώματα όπως πυρετός, πονοκέφαλος, πονόλαιμος και συχνά δερματικό εξάνθημα που όμως δεν είναι παθογνωμονικό. Μετά την πρωτολοίμωξη έχουμε συνήθως το ασυμπτωματικό στάδιο που μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, εως ότου ο ασθενής μεταπέσει στο συμπτωματικό κλινικό στάδιο της νόσου. Στο σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας AIDS το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αδυνατεί να αντιμετωπίσει ακόμη και απλές λοιμώξεις. Παλιότερα οι ασθενείς αυτοί είχαν πολύ κακή πρόγνωση. Σήμερα με τα διαθέσιμα φάρμακα που κυκλοφορούν, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών αυτών μπορεί να παραταθεί σημαντικά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

8. Μολυσματική τέρμινθος: Οφείλεται στον ιό της μολυσματικής τερμίνθου και μεταδίδεται με παρατεταμένη δερματική επαφή. Δεν είναι αποκλειστικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά στους ενήλικες μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Κλινικά παρατηρούνται μικρές ημισφαιρικές, ερυθρορόδινες βλατίδες με ομφαλωτό κέντρο. (Εικόνα 4) Σε ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα ή άλλη δερματοπάθεια που επηρεάζει τον επιδερμιδικό φραγμό, οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι δυνατόν να διασπαρούν πολύ γρήγορα. Αφαιρούνται με ειδική κιουρέτα ή λαβίδα, με κρυοπηξία, διαθερμοπηξία ή laser διοξειδίου του άνθρακα.