Οι Πόντιοι καταγόμαστε από την Αρκαδία της Πελοποννήσου, και ιδιαίτερα από την περιοχή της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης.
Αυτά αναφέρει ο Παυσανίας, ο μεγάλος περιηγητής της Ελλάδας, που έγραψε δέκα βιβλία και μεταξύ αυτών τα ¨Αρκαδικά¨.
Επίσης κοινή καταγωγή με τους Πόντιους έχουν οι Κύπριοι.
Γι’ αυτό και οι μαθητές του Γυμνασίου της Λευκωσίας σε έναν ύμνο που τραγουδούν λένε, ¨Είμαστε βλαστάρια της Αρκαδίας¨.
Παράλληλα όμως με τις ιστορικές αλήθειες του Παυσανία εμείς οι σημερινοί Έλληνες μπορούμε να διαπιστώσουμε την καταγωγή μας και να βρούμε τις ρίζες μας που κρατάνε από την καρδιά της Πελοποννήσου κρίνοντας μόνοι μας με την διαίσθηση και την βαθιά σκέψη που διακρίνει τη φυλή μας.
Και τα κριτήρια είναι η ίδια γλώσσα, τα κοινά ήθη και έθιμα, τους χορούς μας και ακόμα τα ίδια ονόματα των πόλεων στον Πόντο με τις πόλεις της Αρκαδίας που σώζονται μέχρι σήμερα, όπως είναι η Τρίπολη – Μεγαλόπολη – Τραπεζούντα – Οινόη – Κρώμοι και άλλες, που γνώρισαν μεγάλη ακμή στην Αρχαιότητα.
Η Μεγαλόπολη είχε τότε θέατρο που χωρούσε 20.000 άτομα, το μεγαλύτερο θέατρο της Ελλάδας.
Η ελληνική γλώσσα είχε από την αρχή της διαφορές διαλέκτους, με τον χρόνο διαμορφώθηκε σε μια θαυμαστή γλώσσα, διότι ο άνθρωπος που την μιλούσε μπορούσε να εκφράσει τέλεια τις βαθειές φιλοσοφικές του σκέψεις.
Την εποχή που τα φωτισμένα μυαλά των προγόνων μας φτάνουν στην κορυφή της πνευματικής τους Δόξας η γλώσσα έχει διαλέκτους όπως, η Αττική – Ιωνική – Δωρική, κ.α. Από όλες αυτές επικράτησε η Αττική διάλεκτος και γιατί ήταν εύκολη και λόγω της πολιτιστικής Ακμής της Αθήνας.
Αργότερα με την εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου εξαπλώθηκε σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και έγινε η λεγόμενη ¨Κοινή Γλώσσα¨ Ελλήνων και ξένων.
Η Νέα Ελληνική γλώσσα έχει τέσσερις διαλέκτους
1)Ποντιακή 2)Καππαδοκκική 3)Κατωιταλική 4)Τσακωνίκη
Οι τρείς πρώτες είναι συνέχεια της αρχαίας κοινής ενώ η τέταρτη της Δωρικής.
Η Ποντιακή διάλεκτος είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες γιατί διατηρεί γραμματικούς τύπους και αρχαίες λέξεις που συναντούμε σε καμιά άλλη διάλεκτο.
Αυτό οφείλεται στην γεωγραφική θέση του Πόντου, στο υψηλό πολιτιστικό φρόνημα των Ποντίων και στην νοοτροπία να μην θέλουν να αλλάξουν τον Ελληνικό τρόπο ζωής και σκέψης.
Διατηρώντας μέχρι σήμερα ανέπαφη την Αρχαία Ελληνική Σοφία, έχουν δυνατές τις ρίζες καταγωγής τους και μπορούν να συνεχίζουν το έργο του Αθάνατου Ελληνικού Πολιτισμού.
Κανένας Ιστορικός – Μελετητής, δεν πάει στον Παυσανία. Όλοι αντιγράφουν τους Ανθέλληνες , αντιγραφείς της Παραχαραγμένης Ιστορίας της Ελλάδος.
Έτσι φτάσαμε στο ¨Μπάχαλο¨ της Παιδείας και λέμε… ¨Δώσε στο παιδί σου χρήμα… και όχι Παιδεία¨ Δηλαδή οι σκοταδιστές… Πέτυχαν το Αντίθετο, από αυτό που έλεγαν… οι Αρχαίοι Έλληνες για την σωστή Παιδεία.
Πολυχρόνης Τσαγκαλίδης