Όταν ακούμε τη λέξη πίτα, το μυαλό μας πάει σε κάτι αλμυρό. Η πορτοκαλόπιτα όμως είναι ένα από τα πιο γευστικά γλυκά ταψιού και γίνεται και χωρίς φύλλο.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Μοιάζει με αφράτο κέικ, τυπικό ελληνικό επιδόρπιο, του οποίου το κύριο συστατικό είναι το πορτοκάλι. Είναι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα ως γλυκό που συνοδεύει τον καφέ. Ανήκει στην οικογένεια των αρτοσκευασμάτων που ονομάζονται σιροπιαστά, γιατί λούζονται με σιρόπι, όπως π.χ. ο μπακλαβάς, το κανταΐφι κλπ.
Ζουμερή πορτοκαλόπιτα, λοιπόν, που ταιριάζει με όλες τις εποχές και ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις! Με πανεύκολη διαδικασία και ελάχιστα υλικά, θα φτιάξεις την πιο νόστιμη πορτοκαλόπιτα. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να μην την φας όλη! Άσε λίγη για να κεράσεις και τους άλλους!
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες
1 βανίλια σε σκόνη
3 πορτοκάλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
240 ml φλυτζάνι νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.σ. μέλι
1 φέτα πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και την φέτα πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια. Ξεφλουδίζουμε τα δύο και τρίβουμε το τρίτο στον τρίφτη (κρατάμε το ξύσμα για αργότερα).
Τα κόβουμε σε κομμάτια αφαιρώντας τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
Σε ένα μίξερ ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη με τα αυγά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε στο μείγμα τα πολτοποιημένα πορτοκάλια.
Τοποθετούμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά.
Κόβουμε την πορτοκαλόπιτα σε κομμάτια και ραντίζουμε όσο είναι ζεστή με το σιρόπι.