Το λικέρ αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τρόπους για να προσφέρετε ένα υπέροχο κέρασμα στους καλεσμένους σας. Το βασικότερο μάλιστα στοιχείο της επιτυχίας τους είναι ότι μπορούν να φτιαχτούν με φρούτα εποχής ή διάφορα λαχανικά που μπορεί να έχετε ήδη στο σπίτι σας.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η παρασκευή χειροποίητων λικέρ έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Η διαδικασία για να παρασκευάσετε ένα σπιτικό λικέρ είναι αρκετά απλή και περιλαμβάνει συνήθως 5 βασικά συστατικά:
- Ένα οινοπνευματώδες ποτό (συνήθως τσίπουρο, βότκα ή κρασί).
- Φρούτα εποχής ή κάποιο λαχανικό και μπαχαρικά για την γεύση.
- Σιρόπι για λικέρ.
- Ένα σουρωτήρι ή φίλτρο.
- Κάποιο γυάλινο μπουκάλι ή βάζο με αεροστεγή σφράγιση.
Σιρόπι για λικέρ
Το σιρόπι για λικέρ, όπως και τα σιρόπια για γλυκά και παγωτά παρασκευάζεται με την ίδια εύκολη διαδικασία. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι νερό, ζάχαρη και μία κατσαρόλα. Μάλιστα, εάν θέλετε να δώσετε μια πιο ευχάριστη γεύση στο σιρόπι σας, μπορείτε να τοποθετήσετε και μια φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Αφού ρίξετε όλα τα υλικά σας στην κατσαρόλα, τοποθετήστε την στην φωτιά και αφήστε την να βράσει για περίπου 7 λεπτά. Το σιρόπι σας είναι έτοιμο!
Χειροποίητα λικέρ συνταγές
Όπως προαναφέραμε, τα χειροποίητα λικέρ αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο να κεράσετε τους καλεσμένους σας και μάλιστα με έναν αρκετά οικονομικό τρόπο. Ανάλογα με το είδος του λικέρ που επιθυμείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες συνταγές. Η διαδικασία για να φτιάξετε σπιτικό λικέρ ακολουθεί ελαφρώς παραλλαγμένα τα ίδια βήματα, ανεξαρτήτου συνταγής που θα επιλέξετε.
Αρχικά θα πρέπει να τοποθετήσετε σε ένα βάζο το ποτό και τα φρούτα της επιλογής σας. Αφού το ανακινήσετε καλά, το τοποθετείτε αεροστεγώς κλεισμένο σε ένα σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Ο χρόνος που θα παραμείνει το βάζο στο ντουλάπι εξαρτάται από το πόσο έντονη γεύση θέλετε να αποκτήσει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το χρονικό αυτό διάστημα ανέρχεται στις πέντε με δέκα ημέρες. Φυσικά υπάρχουν και συνταγές για λικέρ που απαιτούν πολύ λιγότερο χρόνο αναμονής ή και περισσότερο από μία εβδομάδα.
Στο διάστημα αναμονής, θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα (3-5 φορές την ημέρα), να το βγάζετε από το ντουλάπι και να το ανακινείτε. Αφού περάσει η περίοδος της αναμονής, αφαιρείτε το βάζο από το ντουλάπι και το σουρώνετε σε ένα καθαρό βάζο ή μπουκάλι. Τέλος, προσθέτετε το σιρόπι ζάχαρης που θα ετοιμάσετε. Αφού ολοκληρωθούν όλα τα βήματα, το χειροποίητο λικέρ σας είναι έτοιμο και μπορεί να συντηρηθεί και εκτός ψυγείου.
Γρήγορα σπιτικά λικέρ
Όπως θα παρατηρήσατε η διαδικασία για σπιτικά λικέρ είναι αρκετά γρήγορη και εύκολη. Το μόνο χρονοβόρο στην όλη διαδικασία παρασκευής είναι ο χρόνος αναμονής. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετός κόσμος επιλέγει γρήγορα σπιτικά λικέρ, τα οποία απαιτούν πολύ λίγο χρόνο αναμονής. Ποια όμως χαρακτηρίζονται ως γρήγορα σπιτικά λικέρ; Αυτά φυσικά που παρασκευάζονται για έντονες ή πικάντικες γεύσεις.
Για παράδειγμα, τα πιο γρήγορα σπιτικά λικέρ είναι αυτά με ένα λευκό οινοπνευματώδες ποτό και καυτερές πιπεριές ή τσίλι. Οι συγκεκριμένες συνταγές για λικέρ απαιτούν μόλις 1-2 ώρες αναμονή, αφού αφήνοντας το λικέρ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα έχει ως αποτέλεσμα να βγει πολύ καυτερό.
Μερικές επίσης υπέροχες επιλογές για να φτιάξετε γρήγορα χειροποίητα λικέρ είναι η χρήση βασιλικού, γκρέιπφρουτ, κανέλας και λεμονιού. Λόγω της έντονης γεύσης των συγκεκριμένων συστατικών, ο χρόνος αναμονής που θα χρειαστεί είναι περίπου 2-3 ημέρες.
Μια υπέροχη συνταγή για εύκολο και γρήγορο λικέρ είναι και το ρόδι. Τοποθετείστε 600γρ. ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, 500γρ. σπόρια από ρόδι και δύο ξύλα κανέλας σε μια κατσαρόλα. Αφήστε το μείγμα να βράσει για περίπου 5 λεπτά και αφήστε το για μία ημέρα σκεπασμένο. Την επόμενη ημέρα σουρώστε το μείγμα σε ένα μπουκάλι. Τοποθετείστε 700ml τσίπουρο ή βότκα, ανακινήστε το καλά και αφήστε το για μερικές ώρες. Σε λιγότερο από 24 ώρες έχετε ένα υπέροχο λικέρ έτοιμο.
Σπιτικά λικέρ με τσίπουρο
Τα σπιτικά λικέρ με τσίπουρο αποτελούν μια αρκετά δημοφιλή επιλογή στη σημερινή εποχή. Το τσίπουρο που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι φυσικά χωρίς γλυκάνισο, αφού ο γλυκάνισος θα καλύψει την γεύση των φρούτων που θα επιλέξετε και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό.
Μια εξαιρετική συνταγή για σπιτικό λικέρ με τσίπουρο είναι το λικέρ βύσσινο. Για την συγκεκριμένη συνταγή θα χρειαστείτε περίπου 1 κιλό βύσσινο, μισό κιλό ζάχαρη και 1μιση λίτρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Για εντονότερη γεύση μπορείτε προαιρετικά να τοποθετήσετε και λίγη κανέλα ή γαρίφαλα.
Η εκτέλεση της συνταγής είναι αρκετά απλή. Τοποθετείτε το βύσσινο με την ζάχαρη σε ένα βάζο και το ανακατεύεται καλά. Αφήνετε το μείγμα για 2-3 ημέρες. Στη συνέχεια ρίχνετε το τσίπουρο και τα υπόλοιπα προαιρετικά συστατικά και ανακατεύεται καλά. Σφραγίζουμε το βάζο και το αφήνουμε για ακόμη 12 ημέρες, βγάζοντάς το ανά τακτά διαστήματα για ανακίνηση.
Ασυνήθιστα λικέρ
Εάν θέλετε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας μερικά ασυνήθιστα λικέρ, τότε έχουμε την λύση και για εσάς. Αυτό που κάνει ένα λικέρ ασυνήθιστο είναι φυσικά τα αρωματικά συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν. Όπως προαναφέραμε, η διαδικασία παρασκευής είναι πάνω κάτω η ίδια σε κάθε συνταγή. Εάν λοιπόν θέλετε να φτιάξετε ένα ασυνήθιστο σπιτικό λικέρ, τότε θα πρέπει να επιλέξετε μερικά πιο σπάνια υλικά. Εμείς σας ετοιμάσαμε ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο λικέρ σοκολάτας με βότκα.
Για το λικέρ σοκολάτας θα χρειαστείτε:
- 150ml βότκα
- 1 λίτρο γάλα
- 200ml κρέμα γάλακτος
- 500γρ. ζάχαρη
- 125γρ. κακάο
Τοποθετείτε την ζάχαρη και το κακάο σε μια κατσαρόλα και ανακατεύοντας με σύρμα προσθέτετε σταδιακά το γάλα. Εν συνεχεία προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος και το τοποθετείτε σε χαμηλή φωτιά, συνεχίζοντας πάντα το ανακάτεμα. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, το αφήνετε για 2-3 λεπτά και το βάζετε στην άκρη να κρυώσει. Τέλος, αδειάζετε το μείγμα σε κάποιο μπουκάλι και ρίχνετε και την βότκα. Τα ανακινείτε καλά και το αφήνετε στο ψυγείο ή σε κάποιο ντουλάπι.Την επόμενη ημέρα μπορείτε να το απολαύσετε!
Λικέρ με κρασί και κανέλα
Τα λικέρ με κρασί και κανέλα αποτελούν θα λέγαμε την πιο διαδεδομένη κατηγορία λόγω του υπέροχου συνδυασμού των συγκεκριμένων γεύσεων. Εάν θέλετε να φτιάξετε και εσείς ένα υπέροχο σπιτικό λικέρ με κρασί και κανέλα, η παρακάτω συνταγή σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
- 3 λίτρα ροζέ κρασί
- 5 ξυλάκια κανέλας
- 500-600 γραμμάρια ζάχαρη
- 10-15 ξυλάκια γαρίφαλο
- Μια χούφτα αρμπαρόριζα
Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε το ροζέ κρασί και το βάζετε στην φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα μπαχαρικά την αρμπαρόριζα (αφού την έχετε πλύνει καλά) και τέλος την ζάχαρη. Ανακατεύετε το μείγμα καλά και το αφήνετε να ζεσταθεί. Λίγο πριν πάρει βράση, το αφαιρείτε από την φωτιά, το σκεπάζετε με πια πετσέτα και κλείνετε το καπάκι.
Αφήνετε την κατσαρόλα κλειστή για 2 ημέρες και μετά το σουρώνετε καλά σε γυάλινα μπουκάλια. Το λικέρ σας είναι έτοιμο και μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου. Ωστόσο η συγκεκριμένη συνταγή είναι ιδανική να σερβιριστεί παγωμένη.
Πηγή: apostagma.eu