1) Να τους χαιρετάμε.
Το πιο απλό βήμα είναι να τους χαιρετάμε ευγενικά. Είναι αγένεια να μην να μην πούμε «καλημέρα» και να κοιτάμε σε άλλη κατεύθυνση, με κάποιον που μας έχει πληγώσει.για Αν χαιρετούμε μόνο τους φίλους μας, κάνουμε αυτό που κάνουν οι μη πιστοί. Χαμογελάστε, δώστε τα χέρια και πείτε γεια στους εχθρούς σας.
2) Να τους αφοπλίσουμε.
Στη δική τους κακολογία, εμείς να λέμε τα καλά που έχουν αυτοί. Ένας χριστιανός στρατηγός ρωτήθηκε κάποτε για τη γνώμη του για έναν συνάδελφο του αξιωματικό που ήταν γνωστός μεγάλος επικριτής του. Ο στρατηγός είπε γι αυτόν ότι είναι πολύ καλός αξιωματικός. Κι ο άλλος παραξενεμένος είπε στον στρατηγό. «Υποθέτω δεν ξέρετε τι λέει αυτός για σας: “Α, ναι το γνωρίζω πολύ καλά, είπε ο στρατηγός, αλλά μου ζητήθηκε η γνώμη μου γι’ αυτόν, και όχι η γνώμη του για μένα!»
3)Να κάνουμε καλό σ’ αυτούς
Είναι ενδιαφέρον τα όσα ο Ιησούς πρόσθεσε και στις δυο φορές μετά το «ν’ αγαπάτε τους εχθρούς σας», προχώρησε και είπε: «και να κάνετε το καλό» (Λουκάς 6:27,35). Για να κάνουμε καλό στους εχθρούς σου σημαίνει να τους βλέπουμε, πέρα από την κακία τους, ως ανθρώπους πλασμένους κατ’ εικόνα Θεού. ΄Όταν τους κάνουμε καλό σημαίνει ότι θέλουμε τη θεραπεία και να γεφυρώσουμε το χάσμα.
Αν εκείνοι δεν ανταποκρίνονται καλά δεν είμαστε υπεύθυνοι. Εμείς κάνουμε την πρώτη κίνηση και αφήνουμε τον Κύριο να φροντίσει τα αποτελέσματα.
4) Να μη σκεφτούμε και να μιλήσουμε για το κακό τους
Αυτό εννοούσε ο Ιησούς όταν είπε: “ευλογήστε αυτούς που σας καταριούνται” (Λουκάς 6:28). Σημαίνει να μην έχουμε αρνητικές σκέψεις και να μιλάμε κακά γι αυτούς που μας έχουν βλάψει..
5) Να ευχαριστήσουμε τον Θεό γι ‘ αυτούς
Αν πιστεύουμε στην κυριαρχία του Θεού, τότε πρέπει να πιστέψουμε ότι οι εχθροί μας είναι μέσα το σχέδιο του Θεού. Ο Σατανάς δεν μπορούσε να πειράξει τον Ιώβ, αν δεν του το επιτρέψει ο Θεός. Ο Θεός φέρνει κάποια πρόσωπα στη ζωή μας για την πνευματική μας αύξηση, για να μοιάσουμε περισσότερο με τον Ιησού.
6) Προσευχόμαστε γι’ αυτούς
Όταν ο Γερμανός πάστορας Martin Niemoller συνελήφθη από τους Ναζί στον Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσευχόταν καθημερινά από το κελί του για τους βασανιστές του. ΄Όταν οι άλλοι κρατούμενοι τον ρωτούσαν γιατί προσευχόταν για τους εχθρούς του, απάντησε: «Γνωρίζετε κάποιον που χρειάζεται τις προσευχές μας περισσότερο από τους εχθρούς μας;” Μόνο ο Θεός μπορεί να μας δώσει τη δύναμη και τη χάρη να προσευχόμαστε γι αυτούς; Ο σταυρωμένος Χριστός προσευχήθηκε για τους εχθρούς του: “πατέρα, συγχώρεσε τους” (Λουκάς 23:34). Το ίδιο έκανε και ο πρωτομάρτυρας Στέφανος γι’ αυτούς που τον θανάτωσαν με λιθοβολισμό.
7) Να ζητήσουμε από τον Θεό να τους ευλογήσει
Όταν αντιμετωπίζουμε κάποιον που μας κακομεταχειρίστηκε, να ζητήσουμε από τον Θεό να κάνει γι ‘ αυτούς αυτό που θέλαμε να κάνει ο Θεός για μας.
Ο εχθρός μας είναι ένα δώρο από τον Θεό σε μας.
Οι εχθροί μας κρατούν ταπεινούς, στα γόνατά μας και αποκαλύπτουν τα λάθη μας.
Είναι ένα μήνυμα από τον Θεό ότι η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος. Είναι ο μόνος τρόπος για τον ουρανό, και είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσουν στη γη. Αν πιστεύουμε καθόλου στον Ιησού, πρέπει να πούμε στους εχθρούς μας: “σ’ αγαπώ. Προτιμώ να πεθάνω παρά να σε μισήσω.”Η πεμπτουσία του Χριστιανισμού είναι αυτά τα λόγια.
Και μην ξεχνιέμαι αυτό που είπε κάποιος: Η αγάπη είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει έναν εχθρό σε φίλο
του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή