Κατά τα έτη 2001 -2002 διετέλεσα Διευθυντής Τροχαίας Αττικής και σε συνέχεια Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης μέχρι τον Οκτώβριο 2004, όπου να απέκτησα την ιδιότητα του πολίτη.
Του Κων/νου Τζέκη
Τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, η οποία μου προμήθευσε δύο φορητές συσκευές ελέγχου των ναρκωτικών κατά την οδήγηση, προσπάθησα να φέρω τη διαδικασία του ελέγχου οδηγών για χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι συσκευές σε δέκα λεπτά με τη λήψη σάλιου μπορούσαν να διαγνώσουν το χασίς, την ηρωίνη, την κοκαΐνη, τις αμφεταμίνες και τα ηρεμιστικά.
Οι αγώνες μου επί τετραετία έπεσαν στο κενό με την ακαταλαβίστικη άρνηση όλων των φορέων, ιδία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης!!!
Η Κύπρος έβαλε τον έλεγχο αυτόν στην οδική ασφάλεια με θεαματικά αποτελέσματα.
Είχα τόσο πολύ θυμώσει που το ένα μηχάνημα το άφησα στη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και το άλλο το δώρισα στη Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας Τσοτυλίου!!!
Τώρα το ΈΘΝΟΣ με έρευνά του διαπιστώνει αύξηση των τροχαίων με χρήση των οδηγών. Διαβάστε περικοπή του άρθρου:
«Αύξηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά και του συνδυασμού κατασταλτικών και διεγερτικών ουσιών, το λεγόμενο «speedball», κυρίως από νεαρούς χρήστες δείχνουν τα στοιχεία έρευνας για τα ναρκωτικά και τους θανάτους τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα.
Πώς τα τροχαία στη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν «ραγδαία αύξηση χρήσης κοκαΐνης»
Η ιατροδικαστική έρευνα ωστόσο επικεντρωμένη στα τροχαία δυστυχήματα την τελευταία διετία αποκάλυψε «ραγδαία αύξηση της χρήσης κοκαΐνης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατροδικαστής Αγγελική Ζαγγελίδου, επισημαίνοντας πως «η αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, επήλθε μετά τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία της Covid 19.
Ειδικά για τον αριθμό των θανάτων από ναρκωτικές ουσίες, τα τρία τελευταία έτη φέρεται να εμφανίζει σχετική σταθερότητα καθώς, σύμφωνα με την κ. Ζαγγελίδου, το 2020 στο νομό Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκαν από τοξικολογικές εξετάσεις, ενενήντα θάνατοι από ναρκωτικές ουσίες ενώ το 2021 ήταν εκατό και το 2022 ήταν εξήντα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ και με βάση τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ, 2022), ο εκτιμώμενος αριθμός των ατόμων που κάνει χρήση οπιοειδών, είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τον αριθμό των ατόμων που έκαναν χρήση παλαιότερα.
Παρ όλα αυτά τα οπιοειδή εξακολουθούν να αποτελούν την επικρατέστερη ουσία χρήσης στην χώρα μας. Οι ειδικοί του ΟΚΑΝΑ έχουν παρατηρήσει αντίστοιχα τη μείωση της χρήσης της ηρωίνης και άλλων οποιοειδών και την αύξηση της χρήσης διεγερτικών ουσιών όπως αυτών της κοκαΐνης και της μεθαμφεταμίνης. Η χρήση κακής ποιότητας κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ή shisha, όπως αποκαλούν την ουσία οι ίδιοι οι χρήστες, αποτελεί μία νέα… ανερχόμενη ουσία που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται κυρίως στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί την περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας με τους λιγότερους θανάτους από χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι περιπτώσεις θανάτων από ναρκωτικές ουσίες που αυτή επιλήφθηκε κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια είναι συνολικά 24. Πέντε θάνατοι το 2017, τρεις θάνατοι το 2018, τέσσερις το 2019, τρεις το 2020, επτά το 2021 και δύο πέρυσι, το 2022.»
Δε γνωρίζω τι θα κάνουν οι μετά τις εκλογές υπεύθυνοι, γνωρίζω όμως ότι θα πρέπει να πιάσουν το ταύρο από τα κέρατα. Καλές οι έρευνες στις σύριγγες αλλά οι χαπακωμένοι οδηγοί προσφέρονται στο πιάτο των ελέγχων.
Μήπως φοβούνται τα ποσοστά των χρηστών; Μήπως κρύβουν κάτω από το χαλί το πρόβλημα; Τι λέει ο ΟΚΑΝΑ;
Όταν μιλάμε ψιθυριστά δεν ακούνε οι βαρήκοοι. Όταν μιλάμε δυνατά τους ξεκουφαίνουμε.