Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, μίλησε στους εκπροσώπους του τύπου τη Δευτέρα 11 Νοέμβριου 2024 στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου, του Επιμελητηρίου Πιερίας σε μια ανοικτή συζήτηση για όλα τα θέματα.
Αρχικά έκανε αναδρομή αναφερόμενος στα έργα που μέχρι σήμερα το Επιμελητήριο Πιερίας έχει υλοποιήσει. Με πρώτο το εμπορικό συλλογικό σήμα που διεκδίκησε ο ίδιος με την ομάδα του. Την τεράστια διαφημιστική καμπάνια για την προβολή της Πιερίας στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Την συμμετοχή του Επιμελητηρίου στις μεγαλύτερες εκθέσεις. Έκανε επίσης αναφορά στην εκπαίδευση – κατάρτιση που έχει δημιουργήσει με στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσει, ενώ αναφέρθηκε και στην τεράστια προσπάθεια που έκανε για την πάταξη του παραεμπορίου και της παραοικονομίας.
«Όταν ξεκινήσαμε το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν η ομαδική δουλειά, το Επιμελητήριο πήγε ψηλά γιατί δουλεύουμε ομαδικά τόνισε». «Κατά την περιοδεία μου επισκεπτόμενος επιχειρήσεις αντιλήφθηκα ότι οι επιχειρηματίες και οι πολίτες γνωρίζουν το έργο μου.
Οι απαντήσεις στο πρόγραμμα του αντίπαλου συνδυασμού
Από την ενημέρωση δεν έλειψε η αναφορά στον συνδυασμό του Κώστα Πίτσια που κατέρχεται στις επικείμενες εκλογές του Επιμελητηρίου. Αναφέρθηκε σε σημεία του προγράμματος του συνδυασμού «Πιερία Αύριο» και τόνισε ότι τα περισσότερα έχουν γίνει ήδη στη διάρκεια της δικής του θητείας.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι και ο επιχειρηματικός και ο τραπεζικός και ο νομικός σύμβουλος υφίστανται ήδη όπως και το Κέντρο Καινοτομίας. Σχετικά με φήμες για δημιουργία νέων θέσεων ο πρόεδρος απάντησε:
«Αφήνεται να εννοηθεί, ότι θα έχει συνεργάτες, δικηγόρους, και υπαλλήλους. Έναν συνεργάτη δικαιούσαι σαν πρόεδρος, και δεν πληρώνει το κράτος τους μισθούς. Πρωτίστως πρέπει να διασφαλιστούν τα λειτουργικά έξοδα του Επιμελητηρίου, καθώς τα επιμελητήρια δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος αλλά στηρίζονται στα δικά τους έσοδα και υπάρχει ακριβής σχεδιασμός.
Ακόμα έκανε πρόσκληση για δημόσιο διάλογο- debate με τον έτερο υποψήφιο Κώστα Πίτσια.
Υπάρχει πληροφόρηση ότι τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων θα επιστραφούν στις συστημικές τράπεζες; Τι κάνει το Επιμελητήριο για να διευκολύνει τους επιχειρηματίες;
«Τα κόκκινα δάνεια καταστρέφουν την οικονομία, έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις, δεν τις κάναμε ως Επιμελητήριο αλλά ως Κεντρική Ένωση. Κάναμε προτάσεις να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να δώσουν ένα 10% και να τα πάρουν οι δανειολήπτες με ρύθμιση σε 24-48 δόσεις. Το σύστημα είναι μπλεγμένο, τα δάνεια αλλάζουν εταιρείες και ο κόσμος βλέπει ένα ακίνητο σε εξευτελιστική τιμή που δυστυχώς η πώληση του δεν ξεχρεώνει τον δανειολήπτη. Γίνονται πιέσεις από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων , σε συνεργασία με άλλους φορείς, με πολλές παρεμβάσεις χωρίς απάντηση. Η Κεντρική Ενωση μπορεί να επέμβει και στην επόμενη συνάντηση μας τον Ιανουάριο θα προσπαθήσουμε οι δανειολήπτες να τα πάρουν με την τιμή που τα αγόρασαν τα funds.»
Είναι δυνατή η χρηματοδότηση τον μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτό το διάστημα;
Η πιστοληπτική ικανότητα από την επιχειρηματικότητα της περιοχής , του νομού μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπερνάει τις 35.000 με 40000 που έχουν τις προϋποθέσεις να πάρουν δανεισμό, από το σύνολο των 780.000 επιχειρήσεων. Οι τράπεζες σήμερα είναι ιδιωτικές, ας ελπίσουμε ότι το Tαμείο Aνάκαμψης θα λειτουργήσει με πιο ευέλικτες προοπτικές. Φοβάμαι ότι θα επέλθει ένα τσουνάμι όπως έγινε με τα ακίνητα και τα φωτοβολταϊκά που επένδυσαν επιχειρηματίες χωρίς να γίνεται αποθήκευση της ενέργειας και η παραγόμενη που δεν καταναλώνεται δεν πληρώνεται .
Απαντώντας στις φήμες ότι ο ίδιος κούρασε σαν πρόεδρος και ότι πρέπει να παραδώσει την σκυτάλη στους νεότερους απάντησε:
«Θα πηγαίνατε να επισκευάσετε το αμάξι σας σε ένα νέο συνεργείο ή στον εμπειρότερο; θα πηγαίνατε στον παλιότερο. Παντρέψαμε την εμπειρία με νέες ιδέες. Με αυτήν την λογική θα συνεχίσουμε τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.