Το ενδιαφέρον από τους μαθητές ήταν τόσο μεγάλο που οι κερκίδες γέμισαν ασφυκτικά, τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη της ημερίδας.
Η ενημέρωση και η βιωματική προσέγγιση από την προπονήτρια της εθνικής ομάδας Πυγμαχίας Αναστασίας Βαβύλα ήταν μοναδική.
Ξεκίνησε την αναφορά της στο άθλημα με θεωρία μέσω power point και στην συνέχεια δράση ανέλαβαν οι πυγμάχοι μαθητές της.
Αγόρια και κορίτσια μέλη της Εθνικής αμάδας που με την υψηλή τους κατάρτιση και δεξιοτεχνία ξεσήκωσαν ντελίριο ενθουσιασμού.
Η προπόνηση, η επίδειξη αλλά και τα προσεγμένα χτυπήματα έδειξαν ότι μπορεί ο καθένας να ασχοληθεί αρκεί να ακολουθήσει τους κανόνες ασφάλειας.
Στην συνέχεια πήραν μέρος και μαθητές του σχολείου μας σε αγώνες μεταξύ τους με διαιτητή την κα. Αναστασία Βαβύλα.
Η Πυγμαχία, κοινώς Μποξ, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα και μαχητικές πολεμικές τέχνες, που στηρίζεται στην ικανότητα των αντιπάλων να αντικρούσουν μόνο με τις γροθιές τους ο ένας τον άλλο και να καταφέρουν, με εύστοχα και γερά κτυπήματα, να βγάλουν εκτός μάχης ο καθένας τον αντίπαλό του.
Σε όλα τα είδη αγώνων απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη (δηλαδή χαμηλότερα από τους γοφούς), στην πλάτη, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή στον αυχένα.
Η Πυγμαχία ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα αθλήματα των αρχαίων Ελλήνων, που πρώτοι απ’ ό,τι φαίνεται την καθιέρωσαν και που διεξαγόταν σε κάθε Ολυμπιακό αγώνα.
Κάθε αγώνας έχει τρεις γύρους με διάλειμμα ενός λεπτού μεταξύ τους.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι συναντήσεις έχουν 3 γύρους των τριών λεπτών.
Η νίκη καθορίζεται με διάφορους τρόπους:
με απόφαση των διαιτητών σύμφωνα με τα χτυπήματα που έχει δεχτεί ένας Πυγμάχος στον αγώνα, με νοκ-άουτ (όταν ο αθλητής πέσει κάτω και δεν καταφέρει να σηκωθεί μέσα σε 10 δευτερόλεπτα), με διακοπή του αγώνα αν εγκαταλείψει ένας από τους αντιπάλους ή με τον αποκλεισμό του ενός αντιπάλου.
Τα βασικά χτυπήματα στην Πυγμαχία είναι 4:
Hook (Χουκ), Uppercut (Άπερκατ), Cross (Κρος) και Jab (Τζαμπ) ή Direct (Ντιρέκτ).
Είναι επίσης ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος αυτοάμυνας.
Είναι ομολογουμένως ένα δύσκολο άθλημα γιατί έχεις να διαχειριστείς τις δικές σου δυνάμεις αλλά και του αντιπάλου.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είσαι συνεχώς συγκεντρωμένος.
Είναι εύκολο να μάθει κανείς τα βασικά στην Πυγμαχία και να επιλέξει τον λόγο που το κάνει.
Μπορεί σαν απλή άσκηση, για πρωταθλητισμό, για αυτοάμυνα.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ξεκινήσει κανείς την Πυγμαχία, ανεξαρτήτως βάρους, ηλικίας, φύλλου και φυσικής κατάστασης.
Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος καθ’ όλη την διάρκεια ενός σπάρινγκ, να βλέπεις τα χτυπήματα που έρχονται, να αντιδράς και να έχεις γενικότερη αντίληψη.
Ο συντονισμός των κινήσεων και η ισορροπία, όσο μεγαλώνει κανείς περιορίζονται αλλά με την Πυγμαχία μπορεί κάποιος να επιβραδύνει το πέρασμα των χρόνων που αποτυπώνεται στο σώμα.
Η Πυγμαχία απελευθερώνει τον θυμό, την λύπη, την στεναχώρια με έναν μοναδικό τρόπο που μπορεί να το καταλάβει κανείς εφόσον το κάνει .
Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε την άνοιξη του 2025 για αγώνες επίδειξης και όχι κατάταξης, μεταξύ των μαθητών όλων των λυκείων του νομού.