Δευτέρα 30 Νοε 2020 13:57      

Πτώση του τουρισμού στην Κ. Μακεδονία 76% με 78%

ΤΟ 2021 ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΤΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

«Προσπαθούμε να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας ενόψει της δύσκολης συνέχειας, ενόψει 2020-2021 που είναι καθαρά έτος επιβίωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, κάνοντας έναν απολογισμό της σεζόν που πέρασε και των μεγάλων απωλειών που είχε ο τουρισμός στο σύνολο της χώρας.

Πτώση στην Κεντρική Μακεδονία 76% με 78%

Είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που έχουμε περάσει και περνάμε, επεσήμανε ο κ. Τάσιος και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση, η χώρα έχει διαφορετικά νούμερα, ανάλογα τους προορισμούς της. Για παράδειγμα τώρα τον Οκτώβριο, είναι τέσσερα μεγάλα νησιά τα οποία έχουν αφίξεις, όπως η Ρόδος η Κως, η Κέρκυρα και λιγότερο η Κρήτη και το Ηράκλειο. Από την άλλη η βόρεια Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία δεν πήγε καθόλου καλά, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. «Χάσαμε ουσιαστικά τους βαλκάνιους, ιδιαίτερα μετά τις 15 Ιουλίου που επιβλήθηκε το μέτρο των τεστ των 72 ωρών, δεν είχαμε καθόλου Σερβία, Σκόπια καθόλου Ρωσία, άρα μείναμε ξαφνικά με μια γερμανική αγορά, λιγότερο αγγλική και ότι άλλο μπορούσαμε να μαζέψουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι η πτώση είναι πάρα πολύ μεγάλη, στα τουριστικά καταλύματα είναι μέχρι και 80%. Πανελλαδικά έχουμε μια πτώση από 50% έως 70%. Στην Κεντρική Μακεδονία φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση που είναι στο 76% με 78% το πεντάμηνο Μαΐου- Αυγούστου», υπογραμμίζει ο κ. Τάσιος.

«Πόλεμος» με παράπλευρες απώλειες

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας χαρακτήρισε «πόλεμο» τις υπάρχουσες πρωτόγνωρες συνθήκες, λέγοντας πως σε ένα πόλεμο θα έχουμε και παράλληλες απώλειες, και αυτές θα είναι το κλείσιμο ενδεχομένως τουριστικών επιχειρήσεων, που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των επόμενων μηνών. Όλα αυτά θα φανούν, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο Φεβρουάριο με Μάρτιο όταν θα έχουν μαζευτεί οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τις Τράπεζες.

Ρυθμίσεις οφειλών με πολλές δόσεις

Προς αυτή την κατεύθυνση, της ανακούφισης των επαγγελματιών του χώρου είναι το τελευταίο αίτημα της ΠΟΞ προς την κυβέρνηση. Θα πρέπει άμεσα να μπει στη διαδικασία ρυθμίσεως των οφειλών προς το δημόσιο, οι οποίες ρυθμίσεις να ξεπερνούν τις 46 δόσεις. «Όσο περισσότερες τόσο καλύτερες για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στο επόμενο διάστημα να εξαντλήσουμε τη ρευστότητα μας όπως πρέπει και όχι όπως τα πήραμε δανεικά από τις τράπεζες να τα επιστρέψουμε έμμεσα στις υποχρεώσεις του δημοσίου», καταλήγει ο κ. Τάσιος.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top