Τέσσερις συλλήψεις αναφέρονται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι βελγικές αρχές για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο.
Δεν δίνονται συγκεκριμένα ονόματα ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα L’ Echo η Εύα Καϊλή βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής όπως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι βαρύτατες και αφορούν σε συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.
Επίσης, στο δελτίο τύπου των αρχών του Βελγίου αναφέρεται ότι δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα, χωρίς επίσης να γίνεται γνωστό περί ποιων πρόκειται.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η ανακοίνωση έρχεται στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας απο την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.
Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή.
Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα».
Οι εξελίξεις μετά τις συνταρρακτικές αποκαλύψεις είναι ραγδαίες και έχουνε προκαλέσει πολιτικό «σεισμό», τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βρέθηκε για δεύτερη νύχτα υπό κράτηση κι ενώ της αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες που είχε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, από την αρμόδια πρόεδρο Ρομπέρτα Μετσόλα.Προχωρούν έτσι με αστραπιαία ταχύτητα οι διαδικασίες για την καθαίρεσή της.
Την ίδια ώρα η Εύα Καϊλή δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επίσημη τοποθέτηση επί του ζητήματος, ενώ το Σάββατο το βράδυ διέγραψε και την προσωπική της σελίδα στο Facebook.
Από το καλοκαίρι είχε ξεκινήσει η έρευνα στο Ευρωκοινοβούλιο
Η έρευνα τη διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο παραμένει ενεργή, με την υπόθεση να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, για αυτό τον λόγο οι Αρχές του Βελγίου είναι φειδωλές στις δηλώσεις τους. Τα στοιχεία έχουν διαρρεύσει με το… σταγονόμετρο, ενώ παραμένει άγνωστο ακόμα και το πού τελεί υπό κράτηση η κ. Καϊλή και τα άλλα πρόσωπα που έχουν προσαχθεί από τις Αρχές του Βελγίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες είχαν αρχίσει από το καλοκαίρι. Οι βελγικές Αρχές δούλεψαν υπό άκρα μυστικότητα, από τη στιγμή που είχαν ενδείξεις, και ακολούθησαν συγκεκριμένα βήματα για να καταφέρουν να φτάσουν στην άκρη του νήματος της υπόθεσης. Βελγικά και ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή Παντζέρι, και κάποιες συνομιλίες που είχε με την οικογένειά του. Από εκεί έγινε η αρχή, για να φτάσουμε ως την Παρασκευή όταν έγινε η τεράστια επιχείρηση σε 16 σημεία στις Βρυξέλλες που κατέληξε στην κράτηση προσώπων, στην κατάσχεση ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων αλλά και 600.000 ευρώ σε μετρητά.
Δημοσιεύματα στο Βέλγιο αναφέρουν πως προσήχθη και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο οποίος φέρεται να πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με μια τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα. Σύμφωνα με τους Βέλγους, ήταν μια προσπάθεια να μεταφερθούν τα χρήματα μετά την προσαγωγή του συντρόφου της κ. Καϊλή το πρωί της Παρασκευής.