Η σούπα (ρεβιθάδα) με αυτό το τόσο θρεπτικό και χορταστικό όσπριο είναι λαχταριστή και πεντανόστιμη ενώ παράλληλα αποτελεί ιδανικό φαγητό για τις κρύες ημέρες του φθινοπώρου.
Μπορεί τα υλικά να είναι λίγα για αυτή τη συνταγή, χρειάζεται όμως μεράκι για να βγει τόσο νόστιμη η ρεβιθάδα, όσο την έκανε η γιαγιά μας.
Η αρκετή ώρα μαγειρέματος, το φρέσκο ελαιόλαδο και τα απλά μπαχαρικά είναι σίγουρα μερικά από τα στοιχεία που κάνουν τη ρεβιθάδα τόσο νόστιμη ωστόσο, για να έχετε σίγουρο αποτέλεσμα πρέπει τα ρεβίθια σας να λιώνουν στο στόμα.
Πώς θα το κάνετε αυτό; Είναι γνωστό πως τα όσπρια χρειάζονται να μουλιάσουν από το βράδυ σε νερό ώστε να μαλακώσουν και να βράσουν σωστά, επομένως, το προηγούμενο βράδυ από την ημέρα που σκοπεύετε να τα μαγειρέψετε φροντίστε να τα αφήσετε για τουλάχιστον 10 ώρες μέσα σε μια λεκάνη με νερό.
Το μυστικό όμως δεν είναι αυτό αλλά η μαγειρική σόδα. Οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιούσαν πολλές τεχνικές για να κάνουν τη μαγειρική τους(και τη ζωή τους) πιο εύκολη και, μια από αυτές τις τεχνικές ήταν και η σόδα. Προσθέτοντας λίγη μαγειρική σόδα μέσα στο νερό που μουλιάζουν τα ρεβίθια θα τα βοηθήσετε να «μαλακώσουν» πιο εύκολα κατά τη διάρκεια του βρασμού και θα έχετε ένα πιο ωραίο αποτέλεσμα, κοινώς, τα ρεβίθια θα λιώνουν στο στόμα.
Δείτε τη συνταγή για τη ρεβιθάδα
Υλικά
- 500 γραμμάρια φρέσκα ρεβιθιά σε νερό όλη τη νύκτα
- 1 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
- 2 μικρά σκόρδα
- 1 καρότο
- 180 γραμμάρια ελαιόλαδου
- Χυμό μισού λεμονιού
- Ρίγανη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Γεμίζουμε μέχρι τη μέση μια κατσαρόλα με νερό και προσθέτουμε τα ρεβίθια για να ξαφρίσουν. Αφήνουμε να βράσουν σε υψηλή φωτιά και μόλις περάσουν 5-10 λεπτά τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα ρεβίθια μαζί με 2 λίτρα νερού, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ρεβίθι κι αν είναι όπως το θέλετε θα καταλάβετε πως είναι έτοιμο το φαγητό σας.
Extra tip: Να έχετε στον νου σας πως, αν δεν υπάρχει αρκετό νερό να σκεπάζει τα ρεβύθια θα πρέπει να προσθέσετε και να μαγειρέψετε μέχρι να πήξει η σούπα. Όταν πια είναι έτοιμο το φαγητό προσθέστε χυμό λεμονιού, μερικές σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο και ρίγανη και σερβίρετε.