Το διώροφο κτίριο που εικονίζεται στη φωτογραφία αριστερά είναι αυτό το οποίο σήμερα βρίσκεται στην Παραλία Κατερίνης και στεγάζει το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης (Λεωφ. Στρατού 1). Αποτελεί περιουσία του Λιμενικού Σώματος.
Η Κατερίνη, σχεδόν παραθαλάσσια πόλη, διέθετε ήδη από τον 19ο αιώνα ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της εποχής, υποστηρίζει ο Γιάννης Καζταρίδης: «Ο λιμένας Αικατερίνης αναφέρεται ως ο δεύτερος σε σημασία μετά τον λιμένα Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την Σκάλα Αικατερίνης (σημερινή Κατερινόσκαλα), από την οποία με καΐκια διοχετεύονται προς τη Θεσσαλονίκη πιερική ξυλεία, δημητριακά, κτηνοτροφικά προϊόντα και άλλα παραγόμενα αγαθά».
Θαλάσσια επικοινωνία Θεσσαλονίκης – Κατερίνης.
Στην εφημερίδα Φως της Θεσσαλονίκης στις 9.7.1931 διαβάζουμε την είδηση: «ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ -ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ. Το πετρελαιοκίνητον “Άγιος Κωνσταντίνος” των εκ Λιτοχώρου αδελφών Καραφέργια εκτελεί συγκοινωνίαν Θεσσαλονίκης-Κατερίνης-Λιτοχώρου […] Η επιβίβασις των επιβατών θα γίνεται έμπροσθεν του καφενείου Ιωάννη Τσιάλη, Νίκης 61, παραπλεύρως κινηματογράφου “Μοντέρν”».
Η «Γεωγραφία-Άτλας» του Μεταξά (εκδ. Κολλάρος, 1925), έχει εκτενή αναφορά στην περιοχή και την πόλη: Υποδιοίκησις Κατερίνης- εκτείνεται κατά μήκος της δυτικής παραλίας του Θερμαϊκού κόλπου και κατέχει την χώραν της αρχαίας Πιερίας. Πληθυσμός 31.696 κάτοικοι. Πόλεις.- Κατερίνη (6.540 κάτ.) κειμένη ΒΑ. των άκρων ανυψώσεων του Ολύμπου και απέχουσα από του επινείου αυτής Σκάλας περίπου μίαν ώραν, είναι έδρα του μητροπολίτου Κίτρους, του υποδιοικητού, του ειρηνοδίκου, πόλις γεωργική, δια ταύτης διέρχεται ο διεθνής σιδηρόδρομος
Στον τόμο «Μακεδονία-Θράκη» των «Οδηγών Ελευθερουδάκη» (1930), υπάρχει 7σέλιδη αναφορά με πολλές λεπτομέρειες και πληροφορίες. «…Εκ του χανίου Μηλιάς η αμαξιτός έχουσα ΒΑ. διεύθυνσιν παραλλήλως του ποταμού Μαυρονέρι, άγει εις Κατερίναν, οπόθεν διακλαδιζομένη η μεν προς δεξιά άγει εις την Σκάλαν Κατερίνης, η δε επ’ αριστερά εις Σκάλαν Βρωμερής και η προς Β εις Γιδά και εκείθεν εις Θεσσαλονίκην…». ~
«Ο Νομός Πιερίας», Τύποις Κορνηλίου Θεοδωρίδου, Θεσσαλονίκη 1951 (XVI Διεθνής Έκθεσις Θεσσαλονίκης), 42 σελίδες, είναι μια ενημερωτική διαφημιστική έκδοση με την ευκαιρία της 16ης έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Το παρόν τεύχος σκοπόν έχει να δώσει εις τον αναγνώστην μίαν εναργή εικόνα του Νομού Πιερίας», λέει στον πρόλογό του ο Νομάρχης. Πράγματι υπάρχουν πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες της περιοχής, με πίνακες και στατιστικές.
Για την πόλη της Κατερίνης αναφέρονται και τα εξής: «Η Κατερίνη είναι μια πόλις που έχει ένα ευρύ μέλλον, που της εγγυάται ο πλούτος και η θέσις της. Καταλαμβάνει πολύ μεγάλη έκτασιν. Έχει καλήν ρυμοτομίαν. Είναι η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Αικατερίνης. Πήρε το όνομά της από τον ναό της Αγίας Αικατερίνης που βρίσκεται στο νεκροταφείον. Έχει 7 δημοτικά σχολεία με άνω των 3.000 μαθητάς και Γυμνάσιον με άνω των 1.000 μαθητάς. Σ’ αυτήν λειτουργεί και σχολή γεωργικής τεχνικής, πρόκειται δε εντός ολίγου να λειτουργήση και οικοκυρική σχολή». Επαινείται και η Παραλία Κατερίνης, «μια από τις πιο όμορφες ακρογιαλιές που έχει να επιδείξη η Ελλάδα, εκτός των πολλών παραθεριστών εφιλοξένησε πέρυσι και εφέτος τας κατασκηνώσεις των εργαζομένων παιδιών τας οποίας οργανώνει το Υπουργείον Προνοίας υπό την ηγεσίαν της Τ. Εφορείας Προσκόπων Κατερίνης. Κοντά σ’ αυτές εφέτος ελειτούργησε και κατασκήνωσις δημοσίων υπαλλήλων εις την οποίαν έλαβαν μέρος 30 περίπου οικογένειες. Οι κατασκηνώσεις αυτές οργανώθηκαν από τον Νομάρχη Πιερίας κ. Λυγεράκη».
Τέλος, στο βιβλίο «Τουριστικός Οδηγός για την Ελλάδα» του Οργανισμού Τουριστικών Εκδόσεων (1976), οι εφημερίδες που αναφέρονται, είναι: Μακεδονικός Αγών, Νέα Εποχή και Ολύμπιον Βήμα. Σύλλογοι νέοι αναφέρονται: Ελλ. Ορειβατικός, Αρχέλαος, Μορφωτική Ένωσις Καταφυγιωτών.
Από τα ξενοδοχεία του 1967 δεν αναφέρεται κανένα και σημειώνονται το Ολύμπιον και τα Πιέρια και 4 στην Παραλία: Αλκυόνη, Ακταίον, Δίων, Μούσες Μπητς.
Οι κινηματογράφοι που λειτουργούσαν τότε, ήταν: Διονύσια, Ευκαρπίδη, Λουξ, Παλλάς, Ρίο, Σόνια, Αστέρια.