Θετικό Φροντιστήριο
Hondos Center

Σχόλια για τον ΚΟΚ

Ψηφίσθηκε στη Βουλή ο Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

ADVERTISEMENT


ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Spiroulina 300x250
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος

ADVERTISEMENT
Ακούστε το

Άλλοι επικρότησαν άλλοι δυσαρεστήθηκαν, άλλοι αδιάφοροι και παγεροί.

Του Κων/νου Τζέκη

Όμως περιέχει μερικές τροποποιήσεις στη γενική του φιλοσοφία και εισάγει νέα ήθη, που δύσκολα  ο Έλληνας θα μπορέσει να εμπεδώσει και να εφαρμόσει.

Έξις Δευτέρα φύσις, έλεγαν οι Αρχαίοι. Πως θα κλείσουμε το κινητό μας χωρίς ψυχανάλυση; Πως θα οδηγήσουμε το δίκυκλο αν η ταχύτητα δεν μας παίρνει τα μαλλιά που ανεμίζουν στον αέρα, όπως ο Αρχαίος Ξενοφών καβάλα στο άλογό του, τον οποίο σημειωτέον είδε η Περσίδα Βασίλισσα ξανθό και πανέμορφο που ανέμιζαν τα μαλλιά του, ίδιος Θεός, και τον ακολούθησε στην Αθήνα;

Πως θα πάμε σε γάμο ή πανηγύρι και δεν θα πιούμε, αφού εμείς οδηγούμε καλύτερα πιωμένοι;

Τουλάχιστον είχαμε παρηγοριά την Κόκα, το χασισάκι, τα ηρεμιστικά, την ηρωίνη κλπ ουσίες και ξεπερνούσαμε τα μπλόκα της Τροχαίας, χαπακωμένοι, ενώ εκείνοι έψαχναν το τσίπουρο, την τσικουδιά, το ουισκάκι κλπ;. Τώρα πάει κι αυτό. Έλεγχοι στο δρόμο για ουσίες. Μάλλον δεν πάτε καλά κύριοι υπεύθυνοι!!!

Μας έγραφαν για παραβάσεις άδικα, αφού εμείς ποτέ δεν παραβαίνουμε τον ΚΟΚ και εμείς τους γράφαμε κανονικά, αφού τα πρόστιμα πήγαιναν στους Δήμους και μετά από καμιά δεκαετία οι Δήμοι μας παρακαλούσαν το πληρώσουμε το πρόστιμο με έκπτωση!!!

Αλλά ας αφήσουμε τα ανέκδοτα και ας ασχοληθούμε σοβαρά με το πρόβλημα των ατυχημάτων στην Ελλάδα.

Κατ’ αρχή θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι Αστυνομικοί ώστε να ευαισθητοποιηθούν στην εφαρμογή του ΚΟΚ με δίκαιο και αν πρέπει να πατρικό ενδιαφέρον και φροντίδα. Πριν είκοσι χρόνια και κάτι ψιλά ως Διευθυντής Τροχαίας Αττικής, είχα επιβάλει το κράνος και τη Ζώνη σχεδόν καθολικά. Μια τάξη αρνιούνταν τότε να συμμορφωθεί. Ήταν οι Αστυνομικοί!! Μάλιστα τότε συνδικαλιστές με επικήρυξαν με 500 Ευρώ αν κάποιος με εύρισκε παραβάτη!!! Όχι δεν είναι ψέμα, υπάρχουν και τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, που αν κάποιος αντιδράσει θα τα δημοσιεύσω. Η επικήρυξη έγινε στη θέση ανακοινώσεων της ΓΑΔΑ, χωρίς κανένας Προϊστάμενος να ενοχληθεί.  Συμφωνούσε; Μπορεί. Δεν το πήρε χαμπάρι; Χειρότερο από το πρώτο.

Δεύτερο στοιχείο είναι η ενημέρωση  του πολίτη. Να κατανοήσει ότι σκοπός του προστίμου, είναι η συνειδητοποίησή του και η  κατανόηση από πλευράς του ότι η παράβαση μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τον ίδιο, την οικογένειά του και τους απέναντι. Παλαιότερα έλεγαν ότι οι τροχονόμοι παίρνουν τα δώρα τους ή το κράτος μαζεύει λεφτά!!! Βλακείες που βόλευαν όμως τους υποψήφιους δολοφόνους της ασφάλτου.

Τρίτο είναι η απαγόρευση ακύρωσης των προστίμων. Αν κάποιος έχει δίκιο ας πάει στα Διοικητικά Δικαστήρια να απαλλαγεί. Θα έπρεπε να ερωτάται την ώρα της παράβασης αν πράγματι παραβίασε τον Νόμο. Αν δήλωνε θετικά  να έχανε το δικαίωμα της ένστασης Αναφέρομαι όχι μόνο στις επικίνδυνες παραβάσεις, αλλά και στην παράνομη στάθμευση. Μια στάθμευση μπορεί να εμποδίζει ένα λεωφορείο, ένα ασθενοφόρο, ένα απορριμματοφόρο,  να κρύβει ένα παιδί όταν περνάει τον δρόμο απέναντι. Ουσιαστικά μιλάμε για τοίχο απέναντι στους «γνωστούς» και «φίλους» παραγόντων, πολιτικών κλπ

Τέταρτο είναι οι στοχευμένοι έλεγχοι σε δρόμους που προκαλούν ατυχήματα, τις μέρες και τις ώρες, αφού οι συνήθειες των ανθρώπων επαναλαμβάνονται. Θα πρέπει να συνταχθούν χάρτες που να σημειώνονται με μαύρη πινέζα  τα θανατηφόρα, με κόκκινη με τραυματισμό και με γαλάζιο τις υλικές ζημίες.  Οι χάρτες θα βρίσκονται σε επίκαιρες θέσεις τη τροχαίας, αλλά και αν τρίμηνο θα δημοσιεύονται.

Πέμπτο θα πρέπει ταχύτατα, χθες, να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για τον τρόπο διενέργειας των τεστ ναρκωτικών στο δρόμο, η επι τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας και η ακινητοποίηση του αυτοκινήτου. Για την ιστορία υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα με την αναπνοή ή λίγο σάλιο να διαγνωσθεί η χρήση, κόκας, ηρωίνης, χασίς, ηρεμιστικών, αμφεταμίνης (έκσταση).

Τέλος ίσως να είναι υπερβολική η απειλή με υψηλά πρόστιμα. Θα προτιμούσα μικρά πρόστιμα αλλά με διαρκείς ελέγχους. Είμαι περίεργος να κατανοήσω πως ο τροχονόμος θα επιβάλει σε υποτροπή πρόστιμα ίσα με το δεκαπλάσιο του μισθού του, εκτός κι αν αλλάζει την παράβαση διαισθανόμενος τη ζημία που θα προκαλέσει στον συνάνθρωπό του.

Ως Διευθυντής Τροχαίας Αττικής δημιούργησα μια ομάδα ελέγχου με την επωνυμία «ΠΗΓΑΣΟΣ». Με την ομάδα αυτή και με τη συνδρομή των τμημάτων Τροχαίας, με μικρά πρόστιμα, καταφέραμε και μειώσαμε τα ατυχήματα πάνω από 50% κατά τα έτη 2001-2002. Τα στατιστικά μπορείτε να τα βρείτε Σημειώνω με μικρά πρόστιμα, αλλά με πολύ πείσμα και ένα βασικό εφόδιο. Τη Στρατηγική μελέτη για την οδική ασφάλεια του Πολυτεχνείου Αθηνών υπό τον καθηγητή κ. Κανελαϊδη και τη συμβολή της πολύκριτήριας μελέτης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για την ιστορία ο ΠΗΓΑΣΟΣ καταργήθηκε τότε από τη ΝΔ αφού όπως δηλώνανε τότε παράγοντες ήταν Πασοκικό κατασκεύασμα!!!! Λες και οι νεκροί είχαν κομματική ταυτότητα.

Τι να πεις!!!

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Άρθρα - Απόψεις» του Ολύμπιου Βήματος δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Ολύμπιου Βήματος.

Μεθοδικό-Μεταίχμιο

Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Δημιουργός περιεχομένου στο olympiobima.gr.
Καθημερινή Ενημέρωση για τοπικές ειδήσεις, με άρθρα - απόψεις, για την πολιτική, την οικονομία, τα αθλητικά, τον πολιτισμό, τον καιρό.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα

Μείνετε ενημερωμένοι με αξιόπιστες ειδήσεις από την Κατερίνη, την Πιερία, την Ελλάδα και τον κόσμο, καθημερινά στο olympiobima.gr.

Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε μας στο Google News

Σχετικά άρθρα

ADVERTISEMENT


ΙΕΛ ΛΥΔΙΑ

Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» - Ιδιωτικό Σχολείο - IB School

Μαριάννα Τριανταφύλλου


Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Spiroulina 300x250
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT




Σχάρα & Λεμόνι

Επιδοτούμενα Πρόγραμματα
Επιδοτούμενα Πρόγραμματα



Μήνυμα Ζωής


Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange

Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ

ADVERTISEMENT

Πιο Δημοφιλή

Μη χάσετε

Αγγελίες

Διαβάστε ακόμη...