Παρασκευή 5 Ιουν 2020 13:48      

Σε νέο ρεκόρ οι απλήρωτες οφειλές και οι δόσεις είναι... στο δρόμο

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι του υπουργείου Οικονομικών για εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Μπορεί οι φορολογούμενοι να πρέπει από το τέλος του Ιουλίου να ξεκινήσουν να πληρώνουν κάθε μήνα έναν ή και δύο φόρους μαζί, ήδη όμως οι εφορίες έχουν χάσει το μέτρημα όσον αφορά στους απλήρωτους φόρους και πρόστιμα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι και τον Μάιο οι ΔΟΥ έχουν στους καταλόγους τους απλήρωτες οφειλές 1,254 δισ. ευρώ την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να σηκώσουν τα καθημερινά οικονομικά βάρη.

Στενάζει η χώρα

Σε μια χώρα που στενάζει από τα χρέη, όπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες (περίπου 3,6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 400.000 επιχειρήσεων) «βομβαρδίζονται» με ειδοποιητήρια και κατασχετήρια για συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 88,889 δισ. ευρώ (με βάση στοιχεία Απριλίου που ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ για τα «παλαιά» χρέη που δημιουργήθηκαν προ του 2015) μόλις οι 15.700 οφειλέτες -φυσικά και νομικά πρόσωπα- εμφανίζονται να χρωστάνε από μόνοι τους τα 83.042 δισ. ευρώ (στοιχεία οφειλών της 5ης Ιουλίου 2016)!

Σήμα κινδύνου

Ποσό που επιβεβαιώνει τους φόβους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι στο β' εξάμηνο που διανύουμε, λόγω της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα ληξιπρόθεσμα χρέη όχι μόνο θα ξεπεράσουν τα 90 δισ. ευρώ αλλά θα εκτιναχθούν σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τους ίδιους τους υπόχρεους.
Αναδιάρθρωση

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, σε συνέντευξή του, προανήγγειλε αναδιάρθρωση χρεών για τους μεγαλοοφειλέτες αλλά και βιώσιμες λύσεις για όλους όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο.

Φόροι, φόροι, φόροι

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου αυξήθηκε ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%, καταργήθηκε ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου, διπλασιάστηκαν οι ειδικοί φόροι στην μπίρα, επιβλήθηκε τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού των τελών στα Ι.Χ.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί από το τέλος Ιουλίου η πρώτη από τις τρεις δόσεις του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, ενώ οι άλλες δύο θα πρέπει να εξοφληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Επίσης μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και των φετινών φορολογικών δηλώσεων, στις 15 Ιουλίου, θα αρχίσει η επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Το «πακέτο» των φετινών επιβαρύνσεων θα κλείσει τον Δεκέμβριο με την καταβολή των νέων τελών κυκλοφορίας του 2017, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Χρωστούν και δεν το ξέρουν!

Προ εκπλήξεων θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι αν και υπέβαλαν κανονικά τις δηλώσεις τους θα κληθούν να υποβάλλουν και τροποποιητικές με το ενδεχόμενο να πληρώσουν... φόρο που δεν ήξεραν ότι χρωστούν!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, κατά την εκκαθάριση ορισμένων δηλώσεων, δεν υπολογίστηκε το τέλος επιτηδεύματος λόγω τεχνικού προβλήματος.

Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, πρόκειται για «έναν μικρό αριθμό φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων» ωστόσο ο ακριβής αριθμός παραμένει αδιευκρίνιστος.

Όπως διευκρινίστηκε αργά το μεσημέρι, πρόκειται για 3.000 φορολογούμενους: Συνολικά 1.000 νομικά πρόσωπα και 2.000 φυσικά πρόσπα (δηλαδή καταστηματάρχες, αυτοαπασχολούμενους, αμειβόμενους με μπλοκάκια).

Οι «τυχεροί» θα λάβουν άμεσα ενημερωτικό email, το οποίο θα τους καλεί να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι τις 15 Ιουλίου (άρθρο 19, ν.4174/2013), προκειμένου να υπολογιστεί το Τέλος Επιτηδεύματος.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο πιέζει για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση και συνδέοντας τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με την υποχρέωση του συνόλου των φορολογουμένων να υποβάλλουν ως την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Ιουλίου, τις δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που προηγήθηκε, τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση θα είναι τσουχτερά. Συγκεκριμένα επιβάλλεται:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΓΓΔΕ περίπου 800.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμα φορολογική δήλωση.

Οφειλές Υπερχρεωμένα νοικοκυριά Φόροι

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top