Ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και η εφαρμογή της πολιτικής του νερού αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ειδικότερα, κατά την επίσκεψη του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη, στα δυο από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, επίσης στα Χανιά, επισήμανε ότι στις προτεραιότητες είναι:
– ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή,
– η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με διαφάνεια και δικαιοσύνη, μιας και ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο και
– η εφαρμογή της πολιτικής νερού, για σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας.
Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσε ότι ο Οργανισμός δεν έχει αποκτήσει τον βηματισμό που θα ήθελε. «Χρειάζεται δουλειά εντατική. Θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια, ηρεμία, αξιοπιστία, κάτι που επιδιώκεται και από τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ αλλά και από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατάλαβαν ότι ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο. Είναι εποπτευόμενος φορέας. Ελέγχεται και εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ και θα εκτελεί με ευλάβεια και διαφάνεια όλα αυτά που προβλέπονται από τη σύσταση λειτουργίας του». Και προσέθεσε: «Βήμα βήμα, αλλά με ταχύτητα, απαντούμε στις αγωνίες των αγροτών ώστε να υπάρξει ηρεμία. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε γιατί όντως υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν λυθεί».
Ισχυροποίηση της παρουσίας νέων
Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε την ανάγκη ισχυροποίησης της παρουσίας νέων στον πρωτογενή τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφασή του για ένταξη και των περίπου 2.500 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, με την εξασφάλιση επί πλέον 77 εκατ. ευρώ. «Πρέπει να κάνουμε το επάγγελμα του αγρότη πιο ελκυστικό», είπε και τόνισε ότι στόχος είναι έως το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 νέοι».
Σε ό,τι αφορά την ένταξη νέων στο αγροτικό επάγγελμα, σημείωσε ότι απαιτούνται κίνητρα που θα μετριάζουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.