Τετάρτη 27 Ιαν 2021 6:27      

Σε πρωτόγνωρες συνθήκες η Κατερίνη γιόρτασε ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ

Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες και χωρίς τις καθιερωμένες εκδηλώσεις η Κατερίνη γιόρτασε χθες την Πολιούχο της Αγία Αικατερίνη. Οι περιορισμοί και το lockdown δεν επέτρεψαν τον εορτασμό έτσι όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς λιτανεία και χωρίς φυσικά κόσμο στις εκκλησίες.

«Στιγμές δοκιμασίας, είτε προσωπικής είτε συλλογικής»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο μήνυμα του ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, «καλούμαστε φέτος να εορτάσουμε την Αγία, δυστυχώς όχι μέσα στους ναούς αλλά με σιωπή και απομόνωση στα σπίτια, λόγω των ιδιαίτερων  συνθηκών της υγειονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας και ολόκληρο τον κόσμο. Σε στιγμές δοκιμασίας, είτε προσωπικής, είτε συλλογικής, Ιερά Πρόσωπα, όπως αυτό της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης, μας δίνουν πνευματική και ψυχική δύναμη. Με πίστη στην προστάτιδα μας Αγία και υπομονή θα βγούμε σύντομα σε καλύτερες ημέρες από αυτή τη δύσκολη περίοδο και δοκιμασία. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί  θα τα καταφέρουμε».

«Θα πορευτούμε με πυξίδα την ακλόνητη πίστη της»

Ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ κ. Φώντας Μπαραλιάκος στο μήνυμα του επισημαίνει: « Η πόλη μας γιορτάζει. Η πόλη μας τιμά́ την προστάτιδά́ της Αγία Αικατερίνη κάτω από́ ιδιάζουσες συνθήκες. Ο αναγκαστικός εγκλεισμός μας στερεί́ και σ’ αυτήν την γιορτή́ την δυνατότητα να τηρήσουμε τα συνήθη έθιμα λατρείας και δοξολογίας της Αγίας της πόλης μας. Όπως κάναμε και με την 25η Μαρτίου, το Άγιο Πάσχα, την απελευθέρωση της 16ης Οκτωβρίου, το έπος του 1940. Ας είναι... Όπως και στις άλλες επετείους έτσι και σε αυτή́ θα υμνήσουμε την πολιούχο μας από́ τα σπίτια μας, θα πορευτούμε με πυξίδα την ακλόνητη πίστη της, θα υπομείνουμε με στωικότητα –όπως και η Αγία Αικατερίνη τις πιέσεις - τα αναγκαία, περιοριστικά́ μέτρα και θα προσευχηθούμε να συνδράμει όλους τους πάσχοντες συμπολίτες μας και να μας προφυλάσσει. Χρόνια πολλά Κατερίνη!»

Η Αγία Αικατερίνη

Η Αγία Αικατερίνη ή Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας, γνωστή και ως Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη και κατά τους υμνολόγους της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αικατερίνα (282 - 305), έγινε αγία επειδή έμεινε ακλόνητη στα πιστεύω της παρά τις πιέσεις και τα βασανιστήρια που υπέστη, κατά τον πρώιμο 4ο αιώνα. Η Αγία Αικατερίνη θεωρείται προστάτης των Μηχανικών καθώς αποτελούσε για την εποχή της πρότυπο σοφίας και μόρφωσης αλλά και διότι μαρτύρησε σε τροχό.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top