Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η πορεία των φοιτητών των Πανεπιστημίων του Βελιγραδίου και της Νις με προορισμό το Κραγκούγεβατς, πόλη της κεντρικής Σερβίας όπου στις 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση φοιτητών, από ολόκληρη την χώρα και αποκλεισμοί δρόμων.
Εκατοντάδες φοιτητές από το Βελιγράδι ξεκίνησαν χθες, Τρίτη, από την Φαρμακευτική Σχολή, πεζοπορία 140 χιλιομέτρων μέχρι το Κραγκούγεβατς, όπου τους συνόδεψαν εργαζόμενοι και πλήθος πολιτών. Τους φοιτητές συνόδευαν, φύλακες ασφαλείας και η τροχαία της Αστυνομίας.
Οι Φοιτητές το πρωί της 11ης Φεβρουαρίου έφτασαν στο Σόποτ γύρω στις 9 το βράδυ, έγιναν δεκτοί από πολλούς ντόπιους. Στο κέντρο της πόλης, είχαν στηθεί τραπέζια με φαγητό και ποτά για τους φοιτητές, μετά από μια πορεία 50 χιλιομέτρων.
Αυτός ήταν ο πρώτος σταθμός στο δρόμο για τη μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Σερβίας, όπου θα συμμετάσχουν με τους συναδέλφους τους σε μια διαδήλωση που ανακοινώθηκε για την εθνική εορτή του Sretenje (η Υπαπαντή του Κυρίου), στις 15 Φεβρουαρίου.
Στην πορεία των φοιτητών του Βελιγραδίου συμμετέχουν και συνάδελφοι τους από το Νόβι Σαντ. Την ίδια στιγμή ξεκίνησαν και οι φοιτητές από την πόλη Νις.
Την ίδια μέρα, μια ομάδα μαθητών ξεκίνησε από τη Νις για το Κραγκούγεβατς, φτάνοντας στον πρώτο προορισμό τους – Αλέκσινατς – γύρω στις 6 το απόγευμα.
Η Tanja, φοιτήτρια στη Βιολογική Σχολή του Βελιγραδίου, είπε ότι πιστεύει ότι θα επιμείνουν και θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να συμβεί αυτό «όσο το δυνατόν πιο ζεστό και όχι όσο το δυνατόν πιο κρύο» και ότι οι φοιτητές έχουν συλλογικό πνεύμα και τον ίδιο στόχο.
Η τραγωδία στο Νόβι Σαντ προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη Σερβία. Επικεφαλής των διαμαρτυριών είναι φοιτητές που μπλοκάρουν περισσότερα από 60 πανεπιστήμια της χώρας, απαιτώντας πάνω από όλα να λογοδοτήσουν οι αρχές ποινικά και πολιτικά. Πολλά λύκεια ενώθηκαν μαζί τους στον αποκλεισμό.
Οι φοιτητές όλων των δημόσιων πανεπιστημίων της Σερβίας διαδηλώνουν εδώ και τρεις μήνες με αίτημα να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα που αφορούν την ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ, μετά την τραγωδία που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 15 άνθρωποι, από την κατάρρευση της οροφής.
Τα αιτήματα των φοιτητών για το μπλόκο υποστήριξαν καθηγητές, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, αγρότες, ηθοποιοί και άλλοι πολίτες.
Η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστηρίζει ότι τα αιτήματα των φοιτητών ικανοποιήθηκαν.
Οι φοιτητές είπαν ότι ο Βούτσιτς δεν είναι υπεύθυνος για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους, ότι δεν ικανοποιήθηκαν και ότι συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους.
Στις 30 Δεκεμβρίου, η Ανώτατη Εισαγγελία στο Νόβι Σαντ κατέθεσε κατηγορητήριο κατά 13 ατόμων, με την υποψία αμέλειας κατά της ανακατασκευής της οροφής, στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Το Κραγκούγιεβατς δεν επελέγη τυχαία ως τόπος συγκέντρωσης όλων των φοιτητών της Σερβίας στις 15 Φεβρουαρίου. Την ημερομηνία αυτή, το 1835, στο αυτόνομο, υπό οθωμανική κυριαρχία, πριγκιπάτο της Σερβίας ψηφίστηκε από την εθνοσυνέλευση το πρώτο Σύνταγμα που είναι γνωστό και ως «Σύνταγμα της Υπαπαντής» (Η Υπαπαντή του Κυρίου σύμφωνα με το παλαιό ιουλιανό ημερολόγιο εορτάζεται στις 15 Φεβρουαρίου). Στο Σύνταγμα εκείνο γινόταν σαφής διαχωρισμός των εξουσιών σε εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική, κάτι που διεκδικούν και σήμερα οι φοιτητές στη Σερβία.
Στις εκδηλώσεις της 15ης Φεβρουαρίου στο Κραγκούγεβατς αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, αλλά και πολίτες που θα φτάσουν από ολόκληρη τη χώρα.
Είναι η δεύτερη φορά που οι φοιτητές πραγματοποιούν πορεία – η προηγούμενη φορά ήταν την 1η Φεβρουαρίου από το Βελιγράδι προς το Νόβι Σαντ στην επέτειο των τριών μηνών από την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Ανταποκριτής από το Βελιγράδι,
για το Ολύμπιο Βήμα
Θεοχάρης Αργυρόπουλος
12.02.2025