Αυτή τη στιγμή η δραστηριότητα έχει περιέλθει στην Ομάδα Παραγωγών που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Η Ομάδα παραγωγών λειτουργεί ανεξάρτητα στο ίδιο ΑΦΜ, διοικείται από το ΔΣ του ΣΠΕΚΟ, είναι κάτι παράλληλο, και υποχρεωτικό εκ του νόμου.
Σε χώρο επαγγελματικό, με προδιαγραφές εξέλιξης, τα δραστήρια μέλη κατασκεύασαν αποθηκευτικούς χώρους και ψυγεία όπου αποθηκεύουν και συντηρούν τα προϊόντα τους που στη συνέχεια διοχετεύουν στις αγορές του εξωτερικού.
Η δεκαετής κρίση λίγο έλειψε να οδηγήσει στην καταστροφή μια ακόμη συνεταιριστική μονάδα της περιοχής, όπως άλλες που δημιουργήθηκαν στη Βόρεια Πιερία.
Ίσως αυτή η εμπειρία, η αποφασιστικότητα και η αυταπάρνηση κάποιων μελών οδήγησε τη σημερινή διοίκηση, ενός μόνο χρόνου, να εξυγιάνουν τον συνεταιρισμό.
Με αποφασιστικές κινήσεις προχωρούν σε διευθέτηση χρεών, θέτοντας τους αυστηρούς όρους μιας χρηστής διοίκησης, με ανταποδοτικούς οικονομικούς όρους, ώστε και ο Συνεταιρισμός να λειτουργεί και τα μέλη του να ωφελούνται και να προστατεύονται από τυχόν αυθαιρεσίες των εμπόρων. Άλλωστε αυτή είναι η νέα τάση διεθνώς και πρόταση της σημερινής κεντρικής διοίκησης. Τους συνεργατικούς σχηματισμούς (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) ως τη μόνη λύση για τη μείωση του κόστους παραγωγής σε μακροπρόθεσμο επίπεδο προκρίνει, και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.
Είναι γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή είναι εκείνη που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό (76%) το μέγα ζήτημα της εποχής που δεν είναι άλλο από την διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας.
Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα εν πολλοίς απαρίθμησε ο πρόεδρος του ΣΠΕΚΟ Νίκος Παπανικολάου και δεν είναι άλλα από το αυξημένο κόστος παραγωγής. Το μικρό μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας, τη συρρίκνωση του ρόλου των συνεταιρισμών, την εποχικότητα των προϊόντων μας, την επιμονή σε ποικιλίες που έχουν φθίνουσα ζήτηση στις διεθνείς αγορές, το υψηλό μεταφορικό κόστος, τη διαπραγματευτική αδυναμία παραγωγών και εμπόρων απέναντι στα μεγάλα διεθνή δίκτυα. Την περιορισμένης έκταση αγροτική εκπαίδευση σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ, τη χαμηλή ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών στην αγροτική παραγωγή και τελευταίο και απόλυτα σοβαρό την ηλικιακή γήρανση του παραγωγικού δυναμικού.
Όσον αφορά την εξυγίανση του συνεταιρισμού ο πρόεδρος μας επεσήμανε ότι απαιτεί χρόνο. Στις σημερινές συγκυρίες με τις ανατιμήσεις των αγροεφοδίων και των καυσίμων αυτό θα απαιτήσει μεγαλύτερο χρόνο. Η απόφαση υπάρχει και είναι προσωπικό στοίχημα της σημερινής διοίκησης να επιτευχθεί.
Η δυναμική καλλιέργεια των σταφυλιών crimson βρήκε τις ιδανικές συνθήκες στο αγρόκτημα της Βροντούς και των γύρω περιοχών. Παράλληλα μια άλλη καλλιέργεια βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην περιοχή αυτή του ακτινιδίου.
Οι παραγωγοί της περιοχής σπεύδουν στις δύο αυτές καλλιέργειες, καθώς η καλλιέργεια καπνού έχει περιοριστεί σε 45 μόνο παραγωγούς, παρότι ο καπνός θεωρείται εθνικό προϊόν και κατατάσσεται στην συμβολαιακή γεωργία.
Οι καλλιέργειες των σταφυλιών και των ακτινιδίων τείνουν να γίνουν πρότυπες με αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία, όπως η καλλιέργειες του Ισραήλ, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τους εξωτερικούς κινδύνους.
Μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής παραμένει μέχρι στιγμής αδιάθετο καθώς η κύρια εξαγωγική χώρα η Αγγλία ζει τη δική της περιπέτεια με την κυβερνητική κρίση , και την αύξηση των καυσίμων να περιορίζουν την κατανάλωση κατά 40% γενικά στα τρόφιμα. Με συνέπεια να παραμένει αδιάθετη στα ψυγεία της ΣΠΕΚΟ μέρος της παραγωγής που είχε προορισμό τη χώρα αυτή.
Οι τιμές είναι ούτως ή άλλως μειωμένες καθώς η ζήτηση βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και η αύξηση στις τιμές των αγροεφοδίων ανεβαίνει περιορίζοντας στο ελάχιστο το περιθώριο κέρδους. Ελπίδα η διάθεση του προϊόντος την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να περιοριστούν οι ζημιές στο ελάχιστο.
Το θέμα της προστασίας του προϊόντος και η ένταξή του στη συμβολαιακή γεωργία συζητήθηκε με τον Πρόεδρο του ΣΠΕΚΟ Νίκο Παπανικολάου, ο οποίος μας είπε ότι μόνο ο καπνός θεωρείται εθνικό προϊόν και προστατεύεται. Θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα να επεκταθεί η προστασία και στο προϊόν που αυτή τη στιγμή καλλιεργούν, δηλαδή το σταφύλι.
Αυτολεξεί ο Νίκος Παπανικολάου μας είπε:
- Άρα ουσιαστικά αυτό το προϊόν διαχειρίζεστε;
Αυτή την στιγμή διαχειριζόμαστε 90% Γκρίμσον και επειδή η Βροντού είχε πάει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στα Γκρίμσον δεν είχαμε μεγάλη καλλιέργεια ακτινιδίων. Δηλαδή τα τελευταία εφτά με οχτώ χρόνια μπήκαν ακτινίδια σε μεγάλη ποσότητα στην Βροντού, τα οποία από πέρυσι ξεκίνησαν να παράγουν.
- Καπνός δεν υπάρχει πλέον;
Υπάρχει αλλά είναι σαρανταπέντε παραγωγοί από τετρακόσιοι που υπήρχαν.
- Είναι συμβολαιακή η καλλιέργεια του καπνού;
Στον καπνό πάντα. Είναι Εθνικό προϊόν. Εκεί είναι εξασφαλισμένη και η διάθεση αλλά και η πληρωμή. Εγγύηση το Ελληνικό Δημόσιο.
- Αυτό γιατί δεν μπορεί να γίνει και στα σταφύλια;
Εδώ και πολλά χρόνια, ζητάμε από τους εκάστοτε κυβερνόντες να κάνουν μητρώο εμπόρων και παραγωγών, διότι μπήκαν στην γεωργία άνθρωποι οι οποίοι δεν υπήρχε λόγος να μπουν. Διότι καλύπτουμε τα απαιτούμενα οι είδη υπάρχοντες ενεργοί παραγωγοί. Και το μείον είναι πως όταν έχουμε πολύ μεγάλη ποσότητα παραγωγής, μεγάλη η προσφορά και η τιμή πέφτει.
Είμαστε ελεύθερη οικονομία, αλλά εάν υπήρχε το επάγγελμα του παραγωγού- αγρότη, πόσοι θα υπήρχαν; Αυτό γίνεται στα περισσότερα κράτη. Υπάρχει κατά κύριο επάγγελμα αγροτικός τομέας.
- Δηλαδή αυτή την στιγμή το κύριο προϊόν είναι το σταφύλι και το δεύτερο είναι το ακτινίδιο.
Είναι πρωτίστως το ακτινίδιο και δευτερευόντως το σταφύλι. Έτυχε εμείς να είμαστε πρωτοπόροι στα Γκρίμσον και πήγαμε πολύ καλά, διότι είναι ένα προϊόν άκρως εξαγώγιμο. Μεγάλος αγοραστής είναι η Μεγάλη Βρετανία η οποία όμως σήμερα με τα προβλήματα που έχει, δυστυχώς μας έδειξε ότι η κρίση είναι παγκόσμια.
- Εσείς προτείνετε πώς να γίνει ο εκσυγχρονισμός της εμπορίας πλέον, όχι της παραγωγής;
Στο θέμα της παραγωγής έχουμε σκέπαστρα, αντιβρόχινα, αντιχαλαζικά, οι επενδύσεις που έγιναν εδώ έχουν ξεπεράσει τα πέντε χιλιάρικα το στρέμμα. Δυστυχώς όμως τα τελευταία τρία χρόνια όπως σε όλους έτσι και εμάς μας έχει πιάσει η κρίση με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι τεράστια. Επιπλέον εμείς δεν συνεργαζόμασταν με τις Ανατολικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία), αλλά φέτος εάν δεν ήταν αυτοί, λόγω της τιμής που κατέβηκε δεν θα πουλούσαμε. Όταν όμως φεύγει από την Βροντού 1€ όταν πουλιέται 3€ είναι 200% πάνω. Αφού υπάρχει ένα όριο στο κέρδος και μεσολαβεί ένας μεσάζοντας κανονικά θα έπρεπε να είναι 30%. Γιατί είναι μεγάλο το κέρδος που διαφεύγει και κάτι πρέπει να γίνει.
- Αυτή την στιγμή που βρίσκεστε, τι στόχους έχετε και πώς μπορούν να επιτευχθούν;
Αυτή την στιγμή έχουμε τεχνογνωσία, αυτή την στιγμή έχουμε Πανελλαδικά μην πω Μεσογειακά, από τα πιο ποιοτικά σταφύλια και ακτινίδια. Για την προοπτική, αυτήν την εγκατάσταση εγώ την λέω σπίτι του λαού. Διότι έχει ψυκτικούς χώρους, δηλαδή εάν χρειαστεί κρατάς τα προϊόντα και τα βγάζεις την κατάλληλη στιγμή στην αγορά. Εάν όμως ο κόσμος το εγχείρημα και το συνεταιρίζεστε δεν το βάλει μέσα στο μυαλό και δεν το κάνει πράξη δεν έχουμε μέλλον.
Μ. Κορομήλη