Του Δημητρίου Δημηνά, Δικηγόρου
Μέχρι σήμερα ξέραμε το γνωστό «αυτόματο» ή συναινετικό διαζύγιο ,που εξέδιδε το Δικαστήριο μετά από αίτηση των συζύγων σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους. Μέχρι το έτος 2012 για την έκδοση του απαιτείτο κοινή αίτηση των συζύγων που δικαζόταν σε δύο συνεδριάσεις του Δικαστηρίου ,που απείχαν μεταξύ τους τουλάχιστο 6 μήνες. Ο χρόνος έκδοσης της απόφασης μειώθηκε κατόπιν της κατάργησης, το 2012, της δεύτερης συζήτησης στο ακροατήριο, η οποία [δεύτερη συζήτηση] είχε καθιερωθεί από την προϊσχύουσα νομοθεσία ,προκειμένου να δοθεί χρόνος στους διαδίκους να το σκεφθούν πιο ώριμα και ενδεχομένως να επαναλάβουν την έγγαμη συμβίωση.
Και πράγματι ένα ποσοστό διαζυγίων ματαιώνονταν με το χρονικό περιθώριο που δίδονταν στους διαδίκους. Όμως και πάλι μετά την προαναφερομένη σύντμηση της διαδικασίας οι σύζυγοι έχουν κάποιο χρονικό περιθώριο να το ξανασκεφθούν, ακόμη και να ασκήσουν ένδικα μέσα κατά της απόφασης ΄[έφεση, αναίρεση κλπ], ιδίως αν στην απόφαση τους για λύση του γάμου ωθήθηκαν κατόπιν απάτης, πλάνης ή απειλής
Ήδη με νέες ρυθμίσεις που έχει ετοιμάσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Σταύρος Κοντονής, ,που πρόκειται να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών, το συναινετικό διαζύγιο θα εκδίδεται στο εξής από συμβολαιογράφο με σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης μέσα σε .. μισή περίπου ώρα.
Με την ίδια πράξη θα ρυθμίζονται η επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των υπαρχόντων ανηλίκων τέκνων. Έτσι με την νέα ρύθμιση οι αγανακτισμένοι από ένα βραδινό καυγά ή κάποιο άλλο περιστατικό σύζυγοι θα καταφεύγουν το πρωί στο συμβολαιογράφο και θα διαλύουν το γάμο τους χωρίς περίσκεψη για τις συνέπειες του, ελαυνόμενοι συνήθως από εγωιστικά κίνητρα.
Η αιτιολογία της νέας ρύθμισης περί ελάφρυνσης των Δικαστηρίων από σώρευση υποθέσεων και μείωση εξόδων είναι εν πολλοίς αβάσιμη ,καθόσον η διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου είναι εντελώς απλή και τυπική, αφού ο Δικαστής δεν πρόκειται να δαπανήσει χρόνο και «φαιά ουσία» δεδομένου ότι οι σχετικές αποφάσεις είναι καταγεγραμμένες στον υπολογιστή και το μόνο που έχει να κάνει είναι να καταχωρήσει τα στοιχεία των διαδίκων.
Ούτε σημαντική δαπάνη θα εξοικονομήσουν οι διάδικοι αφού πλην της συμβολαιογραφικής αμοιβής θα επιβαρυνθούν και με τα έξοδα παράστασης Δικηγόρων στη σύνταξη του συμβολαίου, που θα είναι υποχρεωτική με τη νέα ρύθμιση.
Αυτές οι πρωτοφανείς απλοποιήσεις που εισάγουν οι εθνοπατέρες μας σχετικά με την τέλεση και λύση του γάμου, την επιμέλεια και διατροφή των τέκνων, όπως γίνεται με τα σύμφωνα συμβίωσης ετερόφυλων και ομοφυλοφίλων, καθώς και ο συζητούμενος γάμος ομοφυλοφίλων και η δυνατότητα υιοθεσίας εκ μέρους των, αποτελούν τορπίλη στα θεμέλια του γάμου και της οικογένειας, του μόνου προπύργιου της ελληνικής κοινωνίας. Ευτελίζεται, έτσι, η ιερότητα και ο μυστηριακός χαρακτήρας του γάμου, που για αιώνες συνείχε την ελληνική οικογένεια και ισοπεδώνεται αποκτώντας χαρακτήρα απλής εμπορικής πράξεως.
Δεν ξέρω αν αυτή η ισοπέδωση προς τα κάτω οφείλεται σε επιταγές της « Νέας Εποχής », της παγκοσμιοποίηση, ή σε μνημονιακή δεύσμεση. Τον λόγο έχει πλέον η ζώσα Εκκλησία και όσοι εξ εκείνων , που τάχθηκαν να φυλάγουν «Θερμοπύλες», δεν έχουν ακόμα διαφθαρεί.