Τις άμεσες προτεραιότητες των δήμων του Νομού Πιερίας που χρήζουν της υποστήριξης της κυβέρνησης παρουσίασαν οι Δήμαρχοι, η Αντιπεριφερειάρχης και οι βουλευτές στην ευρεία σύσκεψη στην Κατερίνη με τη συμμετοχή πολυπληθούς Κυβερνητικού κλιμακίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο της Κατερίνης.
Η σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της «Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη» με συντονιστή τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Θανάση Κοντογεώργη είχε εν κατακλείδι ένα σημαντικό συμπέρασμα, ότι η Πιερία έχει να δώσει σημαντικές δυνατότητες σαν περιοχή
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στην Κατερίνη συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χ. Σταϊκούρας, η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σ. Ζαχαράκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θ. Κοντογεώργης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας και Θράκης Κ.Γκιουλέκας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Δ. Σταμενίτης, η Υφυπουργός Ανάπτυξης ‘Αννα Μάνη, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χ.Κέλλας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος , ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων,Π. Βαρελίδης, ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, ο ΓΓ Ναυτιλίας και Λιμένων Β. Κυριαζόπουλος, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,Γ. Στρατάκος, ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, Δ. Παπαγιαννίδης , η ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής Β. Κουτσούκου και ο Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ. Δ. Πολίτης και η Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Έλενα Σώκου.
Από την Πιερία συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι δήμαρχοι Κατερίνης Γιάννης Ντούμος, Δίου – Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιολιος, Πύδνας- Κολινδρού Χρήστος Κομπατσιαρης, οι βουλευτές της ΝΔ Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος Σπύρος Κουλκουδινας, φορείς του Νομού Πιερίας.
Κατά την τοποθέτηση του ο συντονιστής Θανάσης Κοντογεώργης αναφέρθηκε στον εθνικό στόχο της διπλής σύγκλισης που είχε θέσει ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής & Τοπικής Ανάπτυξης.
«Προτεραιότητα στην Πιερία είναι τα θέματα διαχείρισης υδάτων που καθορίζουν και την εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα, ζητήματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό υποδομών ύδρευσης και αποβλήτων, ένα πλαίσιο ολιστικής διαχείρισης του Ολύμπου με άμεσες και μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις ενός συνολικού σχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί το 2025» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες Β’ Περιόδου, στον νότιο κλάδο στη Σήραγγα Κατερίνης προς Αθήνα, ενώ η ολοκλήρωση του έργου, προϋπολογισμού 17,5 εκατ. euro, εκτιμάται τον Απρίλιο 2025. Παράλληλα, εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα στην κεντρική νησίδα του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, προϋπολογισμού 24,8 εκατ. Euro, ενώ προβλέπεται και η εκτέλεση έργων εκτός των ορίων του έργου παραχώρησης, με σκοπό την επείγουσα αντιπλημμυρική θωράκιση του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, στα ρέματα Νέας Εφέσου, Κρανιά, Γερακάκι και Σουρβάλα, ύψους επιπλέον 12 εκατ. euro.
Στήριξη στον πρωτογενή τομέα και αποζημιώσεις στους μυδοκαλλιεργητές
Για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χρηματοδοτεί μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πλήθος εγγειοβελτιωτικών έργων για την βελτίωση των υποδομών. Ταυτόχρονα οι παραγωγοί ενισχύονται με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων, ενώ επενδυτικά σχέδια χρηματοδοτούνται τόσο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ειδικά για τον τομέα των υδατοκαλλιεργειών στην Πιερία, αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω των δυσμενών κλιματικών συνθηκών τα τελευταία 2 έτη, μεταξύ αυτών υψηλές θνησιμότητες στα μύδια εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, αποφασίστηκε η χορήγηση αποζημιώσεων από το πρόγραμμα de minimis το νέο έτος, ενώ έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με στόχο την υποβολή προτάσεων για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στις μυδοκαλλιέργειες της περιοχής.
Για την βελτίωση και αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων της Κατερίνης, έχει ολοκληρωθεί το σχετικό έργο προϋπολογισμού 20 εκατ.euro για την εξυπηρέτηση καλλιεργούμενων εκτάσεων 19.000 στρεμμάτων.
Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης υλοποιούνται τρία έργα με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του Δήμου Πύδνας Κολινδρού τα οποία αποβλέπουν στη διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης του νερού και στην εξοικονόμηση ενέργειας με την παράδοση συστήματος διαχείρισης εγκαταστάσεων δικτύου άρδευσης και εξοικονόμησης ενέργειας, την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα και την κατασκευή κλειστού αγωγού μεταφοράς νερού άρδευσης στην περιοχή «Καβάκι» Αιγινίου.
Τέλος, τρέχει ο διαγωνισμός για την ανάθεση επικαιροποίηση των μελετών για τα εγγειοβελτικά έργα που αποβλέπουν στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης νερού από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις του δήμου Πύδνας-Κολινδρού.
Για τη συνολική διαχείριση των υδάτων στην Πιερία έχει εγκριθεί η 2η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας. Η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται η οριστικοποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών. Στις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί και η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΚΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο αποτελεί το στρατηγικό εργαλείο για τον περιορισμό των δυνητικών αρνητικών συνεπειών των πλημμυρών στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομική δραστηριότητα.
Η διαχείριση αποβλήτων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψιν τις σημαντικές τουριστικές ροές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το ΣΔΙΤ για την μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων του δυτικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό 202 εκατ. euro έχει πλέον ανάδοχο και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης.
Υπό κατασκευή είναι η επέκταση του ΧΥΤΑ της 2ης Δ.Ε.Ν Πιερίας. Ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση και αναμένεται η ένταξη της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων Πιερίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση 12,8 εκατ. Euro από το νέο ΕΣΠΑ. Η μονάδα θα εξυπηρετήσει και τους τρεις δήμους της Πιερίας.
Στο πλαίσιο του χωρικού σχεδιασμού, σε εξέλιξη είναι η εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στους δήμους Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού, αλλά και τα αντίστοιχα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια των παραλιακών περιοχών της Πιερίας.
Για την ανάδειξη του πολιτισμού έχει ήδη ολοκληρωθεί πλήθος παρεμβάσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και έργα αποκατάστασης στην αρχαία αγορά του Δίου ύψους 1,9 εκατ. euro.
Παράλληλα, ωριμάζουν οι μελέτες για τον εκσυγχρονισμό του αρχαιολογικού μουσείου Δίου, ενώ στο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν τα έργα για την αναβάθμιση του Κάστρου Πλαταμώνα και των θερμών της αγοράς του Δίου, καθώς και οι εργασίες για την αποκατάσταση της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.
Έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2025 το σχέδιο για την ολιστική διαχείριση του Ολύμπου
Το σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού στηρίζεται στην σύζευξη τουρισμού και πολιτισμού, στη διασύνδεση του τουρισμού με τον κλάδο της αγροδιατροφής, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στην περιοχή. Σε διαδικασία αξιολόγησης είναι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τριών ορειβατικών καταφυγίων στην Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ των οποίων και αυτό της Πιερίας. Για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στις παραλίες της Πιερίας, έχουν υποβληθεί αιτήσεις ενίσχυσης και από τους τρεις δήμους για 12 παραλίες, οι οποίες είναι σε διαδικασία αξιολόγησης.
Το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου, αποτελεί τοπόσημο παγκόσμιας εμβέλειας και πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης. Για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Ολύμπου, σχεδιάζεται μία σειρά έργων τόσο άμεσης όσο και μεσοπρόθεσμης υλοποίησης. Άμεσα, προβλέπονται εργασίες συντήρησης των υποδομών του εθνικού πάρκου, ασφαλτόστρωση και διαπλάτυνση του δρόμου Λιτόχωρο-Πριόνια, σήμανση και κατασκευή ποδηλατοδρόμων, αλλά και η κατασκευή ενός σύγχρονου chalet. Το σχέδιο για την ολιστική διαχείριση του Ολύμπου σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2025. Σε εξέλιξη είναι η εξέταση του φακέλου για την ένταξη του Ολύμπου στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς. Η συνεργασία με την Unesco αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2025 και η υποψηφιότητα θα συζητηθεί στην Γενική Συνδιάσκεψη τον Ιούλιο 2026.
Στον τομέα της υγείας, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Κατερίνης, ενώ υλοποιείται ήδη η επέκταση της παθολογικής κλινικής, αλλά και η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Λιτοχώρου και Αιγινίου με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αξιοποιούμε τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) ώστε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας με ειδική μέριμνα στη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων σε ευάλωτες ομάδες. Τρεις κινητές μονάδες θα εδρεύουν σε Κέντρα Υγείας της περιφερειακής ενότητας Πιερίας (Κατερίνη, Αιγίνιο, Λιτόχωρο).
Επιπλέον, βρίσκονται ήδη σε λειτουργία δύο Τοπικές Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στον Δήμο Κατερίνης με στόχο την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για το σύνολο του πληθυσμού. Για την κοινωνική προστασία σχεδιάζεται πρόγραμμα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και πλέγμα δράσεων για την ενίσχυση της οικογένειας.
Στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ του 17 σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία θα κατασκευαστεί το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κατερίνης, με 20 αίθουσες διδασκαλίας, 8 εργαστήρια και αίθουσα συναυλιών. Η σύμβαση για το έργο υπογράφτηκε στις 30 Οκτωβρίου 2024. «Μεριμνούμε για τις καλλιέργειες που επηρεάζονται από την κλιματική κρίση και δρομολογούμε έργα αναπλάσεων των πόλεων, αλλά και το master plan των λιμένων Πιερίας» είπε ο κ. Κοντογεώργης.
Τέλος, το Διεθνές Πανεπιστήμιο σχεδίασε δεύτερο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη «Διοίκηση Ναυτιλιακών και Συνδυασμένων Μεταφορών».
Με την έγκριση από την ΕΘΑΑΕ το Πρόγραμμα μπαίνει σε τροχιά άμεσης υλοποίησης, ενώ εκτιμάται η εισαγωγή επιπλέον 100 φοιτητών.
Η Υφυπουργός ανάπτυξης Άννα Μάνη κατά την τοποθέτηση της στάθηκε κυρίως στον πρωτογενή τομέα παραγωγής:
”Έχουμε εξαιρετικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα τα οποία ευνοούνται από το μικροκλίμα της περιοχής με ναυαρχίδα βέβαια ένα μεγάλο εξαγώγιμο προϊόν το ακτινίδιο, το χρυσάφι της Πιερικής γης, το οποίο το γνωρίζετε όλοι, αλλά και άλλα προϊόντα όπως είναι τα κεράσια, τα σταφύλια και φυσικά τα μύδια της Πιερίας που εξάγονται σε ένα ποσοστό στο 90% στο εξωτερικό. Θα πρέπει να δώσουμε τόνισε η υφυπουργός υποδομές, άρδευση, αγροτική οδοποιία και ενίσχυση των νέων αγροτών. Ακόμα τόνισε για ενίσχυση του τουριστικού μας κλάδου κυρίως προστατεύοντας τις ακτές μας από την διάβρωση αλλά και διατηρώντας καθαρές τις θάλασσες μας”.
Ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος στην τοποθέτηση του για την Ανάπτυξη της Πιερίας :
“Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει ποτέ στην Πιερία, ούτε σε όλη την Ελλάδα, να είναι όλοι οι φορείς εδώ, τα κυβερνητικά στελέχη που είναι στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων και τις διεκπεραίωσης των αιτημάτων και των λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι τοπικές κοινωνίες. Είναι μια πολύ ”to the point” συνάντηση συνεργασίας με χρήσιμα συμπεράσματα και για την χάραξη της εθνικής στρατηγικής, για την περιφερειακή ανάπτυξη με τοπικό χαρακτήρα. Γιατί κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Τα δύο βασικά που έχει προταιρεοποιήσει ο βουλευτής Πιερίας είναι η διαχείριση των υδάτων, με μια στρατηγική μελέτη για κάθε δήμο του Νομού μας. Οι δύο οικονομικοί πυλώνες του νομού μας ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός τόνισε ο βουλευτής και αν θέλουμε να αναπτυχθούν και οι υπόλοιποι τομείς πρέπει να αναπτύξουμε τις υποδομές. Είμαστε σε καλό επίπεδο , αλλά μας λείπουν αρκετά ακόμα. Πρέπει να ολοκληρωθεί στην βόρεια Πιερία το έργο «Καβάκι – Αιγίνιο» που είναι σε εξέλιξη με κλειστό αγωγό μεταφοράς νερού με παράδοση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Ιανουάριο και να λύσουμε κάποια ζητήματα. Και το μεγάλο έργο Βεργίνα – Αιγίνιο που είναι επίσης σημαντικό πρέπει να ξεκινήσει, με μελέτη όπως τόνισε 8,5 εκατομύρια ευρώ.”
Στο δεύτερο ζήτημα που αναφέρθηκε ήταν η διάβρωση των ακτών. Υπάρχει κίνδυνος αν δεν ληφθούν μέτρα να πέσουν ξενοδοχεία και σπίτια στη θάλασσα. Πρέπει να είναι η μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Οι οδικοί άξονες Κατερίνη – Δίον και Μεθώνη – Πόροι για ένωση της παραλιακής ζώνης, ένα φοβερό αναπτυξιακό έργο να προτεραιοποιηθούν επίσης
Ο βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας την τοποθέτηση του:
Η επίσκεψη σας βεβαιώνει τον ενδιαφέρων της κυβέρνησης για την Πιερία αλλά και την πρόταξη του στόχου της λεγόμενης περιφερειακής ανάπτυξης. Στέκομαι ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο αφού η προοπτική αυτής της ανάπτυξης ταυτίζεται με το ζωντάνεμα της ελληνικής επαρχίας, την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, την ενίσχυση της ζωής και της δημιουργίας στον τόπο μας. Υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα και δράσεις από την Νέα Δημοκρατία τόνισε ο Βουλευτής Πιερίας και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην επιτάχυνση και ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή της περιφερειακή οδού Κατερίνης, στην σήραγγα η οποία παραδίδεται πλήρως αναβαθμισμένη στην Κατερίνη, στην χρηματοδότηση και επέκταση του φυσικού αερίου εντός της πόλης, στην ανακίνηση των κέντρων υγείας, Λιτοχώρου και Αιγινίου, στην ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ του νοσοκομείου Κατερίνης με σύγχρονο εξοπλισμό. Το στοίχημα για περισσότερα έργα έφερε στο τραπέζι της συζήτησης ο βουλευτής και τόνισε ότι οι πολίτες έχουν περισσότερες απαιτήσεις διότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε σαν κυβέρνηση. Νέα έργα η ανάπτυξη του Ολύμπου, νέο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον που θα διαμορφώσει προϋποθέσεις, νέοι άνθρωποι να αναπτύξουν δραστηριότητες και η περιοχή να γίνει πόλος έλξης τόνισε.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου τόνισε κατά την τοποθέτηση της και ως οικοδέσποινα ότι στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας αποτελεί η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής ανάπτυξης ώστε να εξυπηρετηθούν οι παρακάτω στόχοι:
Ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών. , Εξασφάλιση υψηλής ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στην διεθνή αγορά. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Σοφία Μαυρίδου στα έργα υποδομής και στην ανακατασκευή της 13ης εθνικής οδού.
Ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, οικοδεσπότης στην εκδήλωση στο καλωσόρισμά του τόνισε:
“Σας καλωσορίζω στον Δήμο Κατερίνης. Έναν Δήμο με δυναμικό τουριστικό προϊόν και πρωτογενή παραγωγή, πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα και μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά. Αποτελεί τιμή για τον Δήμο μας, για την Πιερία ευρύτερα, το έμπρακτο ενδιαφέρον που αποτυπώνει αυτή η διευρυμένη σύνθεση και παρουσία σας, στον τόπο μας. Είμαι βέβαιος ότι η συζήτησή μας για τα κρίσιμα ζητήματα της Πιερίας στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη θα είναι γόνιμη και εποικοδομητική.
Μέσα από τον καλύτερο δυνατό συντονισμό κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, θα διερευνήσουμε με ουσιαστικό τρόπο, προς όφελος των πολιτών μας, τις δυνατότητες για τη μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Έκανε λόγο για τις υποδομές οι οποίες τόνισε πως είναι σε άσχημη κατάσταση, και συνέχισε λέγοντας ότι οι δρόμοι της πόλης είναι κατεστραμμένοι εξαιτίας των οπτικών ινών και θέλουν άμεση επέμβαση με στήριξη οικονομική από την κυβέρνηση.
Τόνισε ότι ο δήμος Κατερίνης έχει 250χλμ ασφαλτοδρόμων και χρειάζονται πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ για νέα ασφαλτόστρωση. Αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και στις διαβρώσεις των ακτών, και σε μελέτη για κυματοθραύστες που θέλησε να αξιοποιήσει για την περιοχή και ζήτησε την στήριξη της κυβέρνησης γιατί θα πέσουν πολυκατοικίες το καλοκαίρι και θα χάσουμε κόσμο τόνισε. Χρειάζονται κονδύλια για την διάβρωση. Ακόμα ζήτησε παραπάνω χρηματοδότηση για την ανάπλαση των πλατειών – πεζοδρόμων της πόλη ς που όπως τόνισε δεν φτάνουν τα χρήματα για να ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος σχεδιασμός.”
Ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, αναφέρθηκε σε τέσσερα πεδία που χρήζουν της άμεσης συνδρομής της Πολιτείας.
Συγκεκριμένα:
Στον εκσυγχρονισμό – αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α. Δίου-Ολύμπου (ΔΕΥΑΔΟΛ), για την οποία το 2022 υποβλήθηκε πρόταση στο πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ΕΣΠΑ 2014-2020 του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος / ΥΜΕΠΕΡΑΑ, προϋπολογισμού 5.200.000€ (με ΦΠΑ), και για την οποία ο Δήμος αναμένει την εκταμίευση του ποσού για να ξεκινήσει η υλοποίησή του έργου για την ομαλή λειτουργία της μονάδας.
Στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της δημοτικής κοινότητας Πλαταμώνα, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα πανελλαδικώς, το οποίο ωστόσο συνεχίζει να έχει ένα προπολεμικό και αχαρτογράφητο δίκτυο ύδρευσης, που χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Για τη συγκεκριμένη προτεραιότητα, υποβλήθηκε ήδη το 2020 στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ώριμη μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 3.032.000€ (με ΦΠΑ), για την οποία ο Δήμος αναμένει την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Στην αξιοποίηση, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, του υδάτινου δυναμικού του Ολύμπου για την αντιμετώπιση: των φαινομένων λειψυδρίας κατά τους θερινούς μήνες, των πλημμυρικών φαινομένων (Πολιτική Προστασία), των προβλημάτων άρδευση και για την παραγωγή ενέργειας. Και τέλος στην ομογενοποίηση των χρήσεων γης στο παραλιακό μέτωπο της Πιερίας.
Ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Χρήστος Κομπατσιάρης ζήτησε στήριξη για τη βόρεια Πιερία καθώς αντιμετωπίζει παρά πολλά προβλήματα καθώς είναι ένας δήμος ορεινός και μικρός.
Έκανε έκκληση στην κυβέρνηση για άμεσες λύσεις στα προβλήματα του δήμου του. Η χρηματοδότηση και η άμεση δράση είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε την ευημερία των πολιτών μας, να δημιουργήσουμε θέσεις να κάνουμε έργα στην βόρεια Πιερία. Αναφέρθηκε στην έλλειψη πόσιμου νερού που δεν επαρκεί αυτήν την στιγμή, αναφέρθηκε σε μελέτες για γεωτρήσεις που τρέχει ο δήμος με την περιφέρεια. Ανάπτυξη – τουρισμός το επόμενο σχέδιο του δήμου Πύδνας. Αναφέρθηκε στην διάβρωση των λιγοστών παραλιών του δήμου που δεν μπορεί ο κόσμος να κάνει μπάνιο επειδή το νερό έφτασε στο τοιχίο του δρόμου. Λιμάνια και βιολογικοί σταθμοί είναι ζωτικής σημασίας είπε και τέλος μίλησε για αύξηση προσωπικού στον δήμο καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού.