Κατερίνη - Πιερία
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
Ο Καιρός Σήμερα και τις επόμενες ημέρες στη Κατερίνη και την Πιερία
NewLetter
No #1 ραδιόφωνο της Κατερίνης!
  • Επικοινωνία
  • Κλιματική Κρίση
  • Πρωτοσέλιδα
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Θετικό Φροντιστήριο
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία

Αρχική » News » Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Πως να μιλήσετε στα παιδιά για την τραγωδία

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Πως να μιλήσετε στα παιδιά για την τραγωδία

Χρήσιμες συμβουλές από την παιδίατρο Άννα Παρδάλη. Πόσα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά

Ολύμπιο ΒήμαΟλύμπιο Βήμα
Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2023, 13:02
News, Ψυχολογία
0 0
A A
Σύγκρουση Τρένων Στα Τέμπη: Πως Να Μιλήσετε Στα Παιδιά Για Την Τραγωδία

Η καταστροφική σύγκρουση των τραίνων στα Τέμπη, η απώλεια τόσων ζωών και η αγωνία της αναζήτησης των αγνοουμένων μας έχουν συγκλονίσει όλους. Πόσα απ' όσα συμβαίνουν όμως πρέπει να μοιραστούμε με τα παιδιά μας; Και με ποιον τρόπο;

«Όπως συμβαίνει με τους ενήλικες, έτσι και τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις κακές ειδήσεις και εικόνες όταν τις κατανοήσουν περισσότερο», λέει η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. «Είναι επομένως σημαντικό να μιλήσετε μαζί τους με εποικοδομητικό και χρήσιμο τρόπο».

ADVERTISEMENT

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα φιλτράρετε τις πληροφορίες που θα τους μεταδώσετε και θα τις παρουσιάσετε με κατανοητό τρόπο. Πρέπει επίσης να τους μιλήσετε μόνο για εκείνες που μπορούν να διαχειριστούν. Πριν αρχίσετε να μιλάτε, όμως, πρέπει να μάθετε τι ξέρει ήδη το παιδί.

«Αρχίστε ρωτώντας το τι γνωρίζει ήδη», συνιστά η κυρία Παρδάλη. «Τα περισσότερα παιδιά θα έχουν ακούσει ήδη για το δυστύχημα και τις επιπτώσεις του. Πηγή της πληροφόρησής τους μπορεί να είναι η τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να το άκουσαν ή και να το συζήτησαν στο σχολείο ή μιλώντας με φίλους τους. Μπορεί επίσης να έχουν ακούσει τους ενήλικες να συζητούν για το συμβάν. Πρέπει να μάθετε τι γνωρίζουν και πόσο αξιόπιστες είναι οι πληροφορίες που έχουν».

Διαβάστε Ακόμη

Τέμπη: Κεριά και φωτογραφίες για την τραγωδία που δεν πρέπει να ξεχαστεί

«Ξύπνησε» από κώμα 25χρονη της τραγωδίας στα Τέμπη – Νοσηλεύεται σε ΜΕΘ

Πλιάτσικο και δολιοφθορές στις ακινητοποιημένες αμαξοστοιχίες

Τέμπη: Μαθητές διασκευάζουν το «φιλαράκι» – «Από τύχη καθαρή δεν ήμουνα εγώ ένα θύμα»

Καθώς θα σας εξηγούν τι γνωρίζουν, να έχετε το νου σας για τυχόν παρανοήσεις ή τρομακτικές φήμες. Είναι λογικό οι ανήλικοι να έχουν συγκεχυμένες γνώσεις για το θέμα. Πόσο μάλλον που ούτε οι ενήλικες δεν γνωρίζουν ακόμα τι ακριβώς έχει συμβεί, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

Πώς να απαντήσετε στις απορίες

Όταν το παιδί σας πει όσα γνωρίζει, ρωτήστε το αν έχει απορίες. Ρωτήστε το επίσης πως νιώθει για όλο αυτό. Να δίνετε ειλικρινείς απαντήσεις και να διορθώνετε τις παρανοήσεις.

Αν το παιδί εκφράσει φόβους, συζητήστε τους μαζί τους και μην προσπαθήσετε να μειώσετε τη σημασία τους. Είναι σημαντικό να το μάθετε να αναγνωρίζει ό,τι του δημιουργεί άγχος, θλίψη και φόβο, ώστε να μπορεί να το αντιμετωπίσει κιόλας.

Ανεξαρτήτως της ηλικίας του παιδιού σας, ακόμα κι αν είναι νεαρός ενήλικας, ο διάλογος πρέπει να είναι άμεσος και ειλικρινής, τονίζει η κυρία Παρδάλη. Να θυμάστε επίσης πως όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο περισσότερη συζήτηση μπορεί να απαιτηθεί για να συζητήσετε όλες τις απορίες και τις ανησυχίες του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να μοιράζεστε με τα παιδιά μόνο τις βασικές πληροφορίες. Οι γραφικές περιγραφές για τραγικά γεγονότα γενικώς πρέπει να αποφεύγονται – είναι καλύτερο για τον ψυχισμό όλων, ακόμα και των ενηλίκων.

Καλό είναι επίσης να περιορίσετε στο ελάχιστο (όσο αυτό είναι δυνατόν) την έκθεση των παιδιών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν την επαναλαμβανόμενη έκθεση στις γραφικές περιγραφές για το δυστύχημα και τις επιπτώσεις του.

Επειδή, όμως, στην εποχή της πληροφόρησης δεν μπορείτε να έχετε απόλυτο έλεγχο για ό,τι θα δουν και θα ακούσουν, προετοιμάστε τα κατάλληλα ώστε να μην αιφνιδιαστούν.

Πώς να τα στηρίξετε

Στην εποχή μας οι πληροφορίες φθάνουν ακόμα και στα πολύ μικρά παιδιά, ακόμα και στις ηλικίες κάτω των 4 ετών. Για να είναι σωστές, προτιμότερο είναι να τις μεταδώσετε εσείς.

Πρέπει όμως να είστε ακριβείς σε ό,τι πείτε. Θα πρέπει να τους πείτε ότι έγινε κάτι κακό που μπορεί να τα στεναχωρήσει. Είναι όμως φυσιολογικό να νιώσουν έτσι και εσείς είστε εκεί για να τα στηρίξετε. Ύστερα πρέπει να τους πείτε ότι έγινε ατύχημα με τραίνο και χτύπησαν άνθρωποι.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, ιδίως όταν πλησιάζουν ή βρίσκονται στην εφηβεία, πρέπει να παραδεχθείτε ότι έγινε μία καταστροφή και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους.

Σε όλες τις ηλικίες πρέπει να εκφράσετε μία νότα ασφαλείας, λέγοντας ότι οι Αρχές και οι εθελοντές κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα ξανασυμβεί.

Από κει και πέρα, η συζήτηση θα εξαρτηθεί από το τις αντιδράσεις και τις ερωτήσεις των παιδιών.

Ειδική διαχείριση

Να θυμάστε ότι δεν είναι υποχρεωτικό να έχει το παιδί σας απορίες για το συμβάν. Μερικά παιδιά είναι πιο «κλειστά» ως χαρακτήρες και μπορεί να δείχνουν αδιάφορα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας.

Ωστόσο δεν πρέπει να τα πιέσετε για να συζητήσουν το θέμα. Θα το κάνουν μόνα τους, όταν θα είναι έτοιμα.

Αντίστοιχα, αν το παιδί σας πάσχει από κάποια αναπτυξιακή υστέρηση ή από διαταραχή αυτισμού, η συζήτηση πρέπει να προσαρμοστεί στις δεξιότητές του. Πρέπει επίσης να την αρχίσετε με λίγες πληροφορίες, που θα δώσετε με τον κατάλληλο τρόπο.

Επειδή πάντως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, προτιμότερο είναι πριν μιλήσετε με το παιδί σας, να συμβουλευθείτε τον θεραπευτή που το παρακολουθεί, συνιστά η κυρία Παρδάλη.

Ενδείξεις ότι δεν αντιμετωπίζει καλά την τραγωδία

Μερικές φορές τα παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα τραγικά γεγονότα. Υπόνοιες ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο εγείρονται αν ξαφνικά παρουσιασθούν:

  • Δυσκολίες στον ύπνο. Μπορεί π.χ. να έχουν αϋπνία ή εφιάλτες. Ή αντιθέτως να κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο ή πιο αργά.
  • Σωματικά ενοχλήματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται αναίτια κόπωση, πονοκέφαλος, μείωση ή αύξηση στην πρόσληψη τροφής, αίσθημα κακουχίας κ.ά.
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά. Τα μικρά παιδιά μπορεί να προσκολληθούν ξαφνικά στους γονείς τους, να φέρονται σαν μωρά ή γίνουν ανυπόμονα και απαιτητικά. Οι έφηβοι μπορεί να μιλούν πολύ απότομα, να ξενυχτάνε, ακόμα και να αρχίσουν να καπνίζουν.
  • Συναισθηματικά προβλήματα, όπως θλίψη, κατάθλιψη, άγχος, φόβος

«Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε κατά πόσον αντιδρά το παιδί σας φυσιολογικά στην τραγωδία ή δυσκολεύεται να την αντιμετωπίσει, καλό είναι να συμβουλευθείτε  τον παιδίατρό σας ή έναν ειδικό στην παιδική/εφηβική υγεία», συνιστά η κυρία Παρδάλη.

Πηγή: iatropedia.gr
Ετικέτες: ΠαιδιάΣύγκρουσηΤέμπητραγωδίαΤρένα
Newsletter - Ενημέρωση κάθε ημέρα στο email σας με νέα από το olympiobima.gr.
Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Κατερίνη και Πιερία - Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες, ο καιρός.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Καθημερινή ενημέρωση της Κατερίνης και της Πιερίας, με Τοπικά Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

ADVERTISEMENT
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT

Ενημέρωση - Νέα και Ειδήσεις

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις Λόγω Εορταστικών Εκδηλώσεων – Παρέλασης, Δήμου Πύδνας – Κολινδρού Πιερίας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εορταστικών εκδηλώσεων – παρέλασης, Δήμου Πύδνας – Κολινδρού Πιερίας

24 Μαρτίου 2023
Διακοπές Ρεύματος Σε Περιοχές Του Δήμου Δίου Ολύμπου Πιερίας Για Την Κυριακή 26/3/2023

Διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Δίου-Ολύμπου Πιερίας για την Κυριακή 26/3/2023

24 Μαρτίου 2023
Διασωστική Ομάδα Πιερίας: Παρουσίαση – Εκπαίδευση Προσωπικού Μυρτεα Αε Και Olympus Plaza Ae

Διασωστική Ομάδα Πιερίας: Παρουσίαση – εκπαίδευση προσωπικού ΜΥΡΤΕΑ ΑΕ και OLYMPUS PLAZA AE

24 Μαρτίου 2023
Αμαλιάδα: Σε Σοβαρή Κατάσταση 10Χρονη Που Πυροβολήθηκε Με Καραμπίνα Από Τον Αδερφό Της, Συνελήφθη Ο Παππούς

Αμαλιάδα: Σε σοβαρή κατάσταση 10χρονη που πυροβολήθηκε με καραμπίνα από τον αδερφό της

24 Μαρτίου 2023
Μήνυμα Του Υποψήφιου Βουλευτή Πιερίας Του Συριζα Πσ Αθανασίου Γκούνα Για Την Επανάσταση Της 25Ης Μαρτίου 1821

Μήνυμα του υποψήφιου βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αθανασίου Γκούνα για την επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821

24 Μαρτίου 2023
ADVERTISEMENT
  • 23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας
  • Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας
  • Χαλβάς ΑΒΑΚΙΑΝ
  • Experience Katerini
    Experience Katerini
    Experience Katerini
    Experience Katerini
  • Elegant Decorations
  • Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
  • Spiroulina 300x250
  • Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange
  • Σχάρα & Λεμόνι
ADVERTISEMENT
Φαρμακεία Κατερίνης

Δημοφιλή Άρθρα του Μήνα

  • Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας – Συλλυπητήρια Στην Συνάδελφο Καζαντζόγλου Ελένη

    Φαρμακευτικός Σύλλογος Πιερίας – συλλυπητήρια στην συνάδελφο Καζαντζόγλου Ελένη

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Στην Κατερίνη Παιδιατρικό Σεμινάριο πάνω στη “Βασική Διαχείριση επειγόντων περιστατικών σε παιδιά και βρέφη”.

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • To 14o Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης συμμετείχε στο ERASMUS+ KA210 με τίτλο «Inclusion Under Tolerance»

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Το «Tσαλαφούτι» Πιερίας κατοχυρώνεται

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης: Μια βραδιά ποίησης και μουσικής από την εφορεία λόγου και τέχνης

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
ADVERTISEMENT
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
ADVERTISEMENT
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ
Ένωση Ποντίων Πιερίας
Μάθε ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Η Καθημερινή Ενημέρωση για την Κατερίνη και την Πιερία

© 2022 Ολύμπιο Βήμα
Καθημερινή Ενημέρωση με Νέα και Ειδήσεις από την Κατερίνη και την Πιερία
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
E-mail: info@olympiobima.gr

Η Καθημερινή Ενημέρωση για την Κατερίνη και την Πιερία

  • Το Ολύμπιο Βήμα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Όροι Χρήσης
  • Κλιματική Κρίση

Το Ολύμπιο Βήμα στα Social Media

No Result
View All Result
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Αγγελίες

© 2022 Ολύμπιο Βήμα
Καθημερινή Ενημέρωση με Νέα και Ειδήσεις από την Κατερίνη και την Πιερία
.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
E-mail: info@olympiobima.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In